Gemeenteprojecten
Freelance projectleider Langer Thuis Wonen (zzp)
Startdatum: 1-7-2022/ zsm
Duur opdracht: 1,5 jaar
Aantal uur per week gemiddeld 4 (in overleg in te delen)
Tariefindicatie: € 80-85 ( afhankelijk van ervaring).
Voor de gemeente Horst a/d Maas zoeken we een Projectleider Langer thuis wonen voor de periode juli 2022 tot en met februari 2024.
Dit project vraagt in de eerste periode een grotere tijdsinvestering dan in de afrondende fase, dus de ureninzet is flexibel gedurende het project.
Langer thuis met technologie
Hoe mooi is het als je zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen vertrouwde omgeving kunt blijven wonen?
Dat dit niet altijd eenvoudig is om voor elkaar te krijgen, spreekt voor zich. Voor de regio Horst Venray is het een uitdaging om een passend woningaanbod te creëren dat beter aansluit op de behoeften van een vergrijzende populatie.
Met het initiatief Langerthuiswonen.nu wordt ingezet op het vergroten van het bewustzijn over de mogelijkheden van technologische aanpassingen om langer thuis veilig en comfortabel te kunnen wonen.
Woonbehoeftes
We zien dat woonbehoeftes sterk afhankelijk zijn van de levensfase en sterk kunnen verschillen per leeftijdscategorie.
Dat vertaalt zich soms in een verbouwing óf juist het kopen of bouwen van een nieuwe woning. Door juist op dát soort momenten stil te staan bij de technologische mogelijkheden om comfortabel en veilig te wonen, biedt enorm veel voordelen. Zo kun je tijdens de verbouwing reeds (technische) voorbereidingen treffen waar je later enorm profijt van zult hebben wanneer het wellicht noodzakelijk is. Of nog mooier, je voert bepaalde aanpassingen al eerder uit en hebt er meteen plezier van.
De toegevoegde waarde van technologie is voor iedereen anders. Denk bijvoorbeeld aan de centrale aansturing van de verlichting in je woning met behulp van een tablet. Voor een 40-jarige is dit vaak een ‘nice to have’, maar voor iemand met mobiliteitsbeperkingen spreken we al snel over een ‘need to have’. Daarnaast kan technologie ondersteunend zijn bij het verlenen van mantelzorg.
Thuistechnologie maakt het mogelijk om in de thuissituatie veilig en comfortabel oud te worden. Helaas wordt er vaak nog slechts beperkt gebruik gemaakt van de mogelijkheden, veelal doordat woningeigenaren zich onvoldoende bewust zijn van de voordelen.
Bewustwording
Met het initiatief Langerthuiswonen.nu proberen we woningeigenaren in de leeftijdsgroep van 40-60 jaar in de regio Horst Venray tijdig bewust te maken van de technologische mogelijkheden om langer comfortabel en veilig thuis te kunnen wonen. Echter, bewustwording is een proces. Daarom wordt er gestart met een bewustwordingscampagne voor de komende jaren. Een campagne die bestaat uit een aantal op elkaar afgestemde onderdelen en activiteiten. Er wordt geïnspireerd én geïnformeerd en geprobeerd om daarin ook zoveel mogelijk stakeholders en andere regionale initiatieven te betrekken. Denk aan de gemeentes die betrokken zijn bij bouwaanvragen, makelaars die een rol vervullen in aan- en verkoop van huizen, aannemers betrokken bij nieuw- en verbouw, et cetera.
Zo laten we uiteindelijk de doelgroep kennismaken met, en actief nadenken over de diverse mogelijkheden. Zo werken we samen aan het huis van de toekomst!
Langerthuiswonen.nu is een initiatief van de volgende organisaties: Rabobank Noord-Limburg, Gemeente Horst aan de Maas en Gemeente Venray. Andere betrokken organisaties zijn Elektro van Goch, De Merwijck BouwIQ | Droomwonen, Marketing Makkers en De Jongens van Boven.
Volgende fase voor initiatief
In mei 2019 is de groep van enthousiastelingen gestart met de voorbereidingen en conceptontwikkeling en op 29 oktober 2020 jl. is het platform www.langerthuiswonen.nu gelanceerd. Om deze boodschap kracht bij te zetten zijn er drie gadgets ontwikkeld, namelijk de Thuistechnologiebox, de Interactieve demowoning én de Langer thuis wonen Label-test. Deze middelen geven op hun eigen manier een inkijkje in de mogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn om langer thuis te kunnen wonen. Deze mogelijkheden hebben betrekking op de veiligheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid en het comfort van een woning.
Op de website www.langerthuiswonen.nu is het mogelijk om door een fictieve woning te lopen en te ontdekken wat er tegenwoordig allemaal kan in huis. Daarnaast geeft de papieren box de mogelijkheid om zelf een woning in elkaar te zetten en hier een real-life kijkje in te nemen. Voor alle huizenbezitters is het tevens mogelijk om een online vragenlijst in te vullen om zo te kijken of jouw woning toekomst-proof is.
Inmiddels kent het project veel goede publiciteit en interesse van stakeholders binnen én buiten de regio Horst Venray. Vanuit de Provincie Noord-Limburg is, in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas en Venray, ook recentelijk een subsidie vanuit de investeringsagenda Noord-Limburg aan het initiatief toegekend. Hiermee kunnen ook stappen worden gezet in de doorontwikkeling en opschaling van het initiatief.
Voor de periode juli 2022 tot en met februari 2024 zijn wij daarom op zoek naar een projectleider, die:
het eerste aanspreekpunt vormt voor het initiatief en ambassadeurs;
stakeholders inspireert, enthousiasmeert en verbindt;
als opdracht heeft het initiatief verder op de kaart te zetten en bestaande concepten door te ontwikkelen en op te schalen;
rapporteert aan de werkgroep bestaande uit ondernemers, ambtenaren en andere stakeholders betrokken bij het initiatief;
rapporteert aan de opdrachtgever;
adviseert over de borging van dit project na 2024.
Dit project vraagt in de eerste periode een grotere tijdsinvestering dan in de afrondende fase, dus de ureninzet is flexibel gedurende het project.
Activiteiten van de projectleider
vormt de projectleider van het initiatief;
stelt in overleg met de werkgroep een plan van aanpak op voor de doorontwikkeling en (duurzame) opschaling van het initiatief voor de komende twee jaar;
werkt doelgericht en transparant aan de uitvoering van de opdracht in samenwerking met de werkgroep. Inventariseert wat nodig is, organiseert hulp en middelen om het initiatief tot een succes te maken;
zoekt gericht ambassadeurs die het project promoten;
vormt, samen met de andere ambassadeurs uit de werkgroep, een actieve ambassadeur van het initiatief naar de regio en daarbuiten;
zoekt afstemming met regionale gemeentelijke beleidsterreinen Wmo en Wonen en onderzoekt mogelijkheden tot (inhoudelijke en financiële) deelname van regio gemeenten aan het project;
zoekt aansluiting bij lokale projecten in de regio die aansluiten op het thema langer thuis wonen;
beheert, in samenwerking met de werkgroep, het platform en onderliggende concepten en vormt eerste aanspreekpunt voor contactverzoeken door externe partijen;
identificeert partijen die relevante kennis, netwerk en kapitaal hebben voor innovatieve oplossingen, en motiveert hen om deel te nemen aan het initiatief;
maakt tussentijdse rapportages over voortgang opdracht en stelt bij in overleg met de werkgroep;
werkt op basis van bovenstaande activiteiten een advies uit voor de duurzame borging van dit project in de regio waarbij mogelijkheden voor publiek-private samenwerking zijn uitgewerkt.
Persoonlijk profiel projectleider
· heeft affiniteit met het thema van het initiatief en overziet het speelveld van stakeholders;
· kan zich verplaatsen in de doelgroep van het initiatief;
· heeft ervaring in het werken met publiek-private samenwerkingsverbanden;
· inspireert met enthousiasme en openheid zodat mensen willen meedenken en meedoen, heeft een verbindende rol;
· is zelfsturend en beschikt over doorzettingsvermogen en gaat vanuit verantwoordelijkheidsgevoel op zoek naar creatieve en duurzame oplossingen;
· heeft minimaal HBO werk- en denkniveau; sterke projectmanagement- en communicatievaardigheden.