Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider implementatie transitiemonitoring duurzaamheid (zzp)

Geplaatst 28 sep. 2022
Project ID: YIS 9121507
Plaats
Waddinxveen, Zuid-Holland
Uren
16 uur/week
Periode
3 maanden
Start: 10 okt. 2022
Einde: 31 dec. 2022
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 5 okt. 2022 14:00

Startdatum: z.s.m.

Aantal uur per week: 16,

Duur opdracht: Tot 31/12/2022 met optie tot verlenging

Inschaling: schaal 10A

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst

 

De gemeente Waddinxveen zoekt een projectleider implementatie transitiemonitoring Duurzaamheid 

Wij werken voor de inwoners van Waddinxveen. Samen bouwen we aan een fijne plek om te wonen, te ondernemen en te recreëren. 

Goed dat je dit leest.  Wij werken aan een ‘circulair, groen waddinxveen met schone energie’. De transities willen we graag monitoren.  Hiervoor hebben we een uniek transitiemonitorraamwerk opgezet. Ben jij de pragmatische, energieke en enthousiaste projectleider/meewerkend voorman die dit raamwerk in de breedte kan helpen implementeren? 

Dan gaan we graag met jou in gesprek!     

 

Wij zijn op zoek naar:   

Projectleider/meewerkend voorman implementatie transitiemonitoring Duurzaamheid 

   (16 uur, tot 31/12)

 

Wat ga je doen?

In januari 2022 is het koersdocument duurzaam Waddinxveen vastgesteld. Onze missie is te werken aan een ‘circulair, groen Waddinxveen met schone energie’. Momenteel werken we aan het samenstellen van de projecten die we in de komende jaren moeten uitvoeren (uitvoeringsagenda). In Waddinxveen lopen 4 transities voor 3 doelgroepen (inwoners, ondernemers en gemeentelijke organisatie). We ontwikkelen het ‘team Duurzaamheid’ door in een breed transitieprogramma. Die basis willen we klaar hebben voor 1 januari 2023.

 

We willen de transities op verschillende niveaus monitoren. Hiervoor hebben we een concept transitiemonitorraamwerk opgezet. Dit raamwerk is globaal functioneel beschreven. Het raamwerk beschrijft de verschillende niveau’s waarop we naar de voortgang van de transities kijken, bijvoorbeeld op systeemniveau (daling energiegebruik en toename hernieuwbare energie)  en bijvoorbeeld op transitieniveau (zien we meer interesse bij inwoners, ondernemers). We willen die monitoring gebruiken voor de sturing van onze inzet. Dat vereist verdere opzet van concrete dashboards met cijfers, ontwikkeling van nieuwe processen en integratie in bestaande (P&C) processen. Verder onderzoeken we hoe we college en gemeenteraad goed kunnen blijven informeren en betrekken op het niveau van transities.

 

We zoeken een pragmatische projectleider/meewerkend voorman die:

  • Je draagt functioneel bijdragen aan opzetten het opzetten van bruikbare dashboards. Deze kunnen samen met onze BI en data specialisten omgezet worden in echte dashboards voor de 4 transities. We doen dit iteratief in Q3-2022 en 2023.
  • Je werkt met interne collega’s aan hoe we in gebiedsreconstructies en gebiedsontwikkeling info kunnen krijgen over de duurzaamheidaspecten van het gebiedsreconstructie en gebiedsontwikkeling proces.
  • Je zoekt continu naar data die we kunnen gebruiken in het monitoren
  • Je verkent met een externe partij hoe lokale transitie indicatoren (procesindicatoren) kunnen vaststellen (in 2023).  
  • In de duurzaamheidskoers is een duurzaamheidskompas (op basis van de donut van Kate Raworth) omschreven welke de basis moet worden voor ieder project. Je gaat uitwerken hoe we dat pragmatisch kunnen vormgeven en wat daarvoor nodig is. Je schrijft een kort en bondig organisatie-breed implementatie plan. 
  • Je stelt een praktisch proces op voor de aansluiting van transitieprogrammaprocessen met de concernplanning en de P&C-cyclus. Je maakt een concrete planning als voorloper op concernplanning/kaderbrief voor maart 2023.
  • Je gaat uitzoeken hoe we gemeenteraad jaarlijks goed kunnen meenemen in deze transities.

 

Voor alle onderdelen geldt:

  • Waar nodig stel je de college- en of raadsvoorstellen op of lever je een bijdrage aan de P&C-cyclus.
  • Je stemt de verwachtingen en voortgang af met de stakeholders inclusief de portefeuillehouder en de ambtelijk opdrachtgever (de programmamanager

Team

Je komt in de programmaorganisatie Duurzaamheid te werken. In dit programma werken ongeveer 10 projectleiders en adviseurs.

 

Functievereisten:

  • Brede kennis van duurzaamheid
  • Gedegen Kennis van het donut model. 
  • Kennis/begrip  van transitiemanagement
  • Ervaring met ontwerpen van processen
  • Ruime ervaring project/portfoliomanagement
  • Jij hebt werkervaring bij een gemeentelijke overheid.  
  • Handson insteek.
  • Globale functionele Kennis van PowerBI, Microsoft SQL, Visual Studio (voor ETL), API´s 
  • Je bent omgevingsbewust. Je weet wat speelt in de samenleving en bent in staat dit te vertalen naar een passende uitvoering. Je kunt domein overstijgend denken;
  • Jij bent politiek en maatschappelijk betrokken. Je praat net zo makkelijk met een ambtenaar als met een wethouder, raadslid als bewoner;
  • Jij bent in staat om verder te denken dan het eigen vakgebied en in tot integrale oplossingen te komen.
  • Klant- en resultaatgericht.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten