Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance programmaregisseur opvang met ervaring ruimtelijke projecten (zzp)

Geplaatst 26 apr. 2024
Project ID: YIS 9156490
Plaats
Maasdam, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 26 okt. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 6 mei 2024 09:00
  • Start zsm. Opdracht tot en met 31-12-2024.

  • 36 uur per week

  • Schaal 12

  • Standplaats Maasdam; minimaal 2 a 3 dagen per week aanwezig op locatie

  • Deze opdracht valt binnen het fysieke domein, maar er zijn ook raakvlakken met het sociale domein. Het heeft echter geen zin om te bieden als je alleen ervaring hebt binnen het sociale domein, we zoeken echt iemand die (óók) ervaring heeft met ruimtelijke ontwikkelingsprojecten.

  • Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst



Als Programmaregisseur opvang asielzoekers, Oekraïners en huisvesting statushouders ben je eindverantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers en Oekraïners en voor de taakstelling huisvesting statushouders. In de Hoeksche Waard zijn 2 opvanglocaties waar we ongeveer 400 Oekraïners opvangen. Er is een asielzoekerscentrum met plek voor 500 mensen. En er is een grote uitdaging om statushouders te huisvesten vanwege de krapte op de woningmarkt.  

 

Een stevige opgave waar je aan werkt met een team van zeer betrokken collega’s. Een specifieke klus is dat de opgave meer programmagericht wordt opgepakt. Hiermee borgen we de aanpak in onze organisatie. Vanuit de collega’s in je team wordt de opgave namelijk nog verder de organisatie in verspreid. Deze opgave gaat echt tot in vrijwel alle gelederen van de organisatie door.  

 

We zoeken voor nu een echte duizendpoot die enorm wendbaar is en actief kan omgaan met korte termijn klussen terwijl de programmatische aanpak wordt uitgestippeld en bewaakt. Je verschillende onderwerpen binnen de opgave hebben raakvlakken, maar ook ieder hun specifieke eigen problematiek. Je begeleidt en stuurt je team voor de uitvoering. Maar samen met dit team zet je ook de grote lijnen neer. Je zorgt dat de politiek bestuurlijke lijnen ingebed worden in je aanpak. Maar je loopt ook gaten dicht. Is je teamlid opvang Oekraïne met vakantie ben je in staat om de leiding van de opvanglocatie tijdelijk over te nemen. Binnen de opgave is regelmatig sprake van projecten met een nadrukkelijke ruimtelijke ordening component. Je treedt dan op als projectleider voor bijvoorbeeld een extra opvanglocatie.  

 

Regionale overleggen 

Daarnaast werken de 10 gemeenten in Zuid-Holland zuid met elkaar aan het realiseren van een bestendige invulling van de opgave op regionaal niveau. We stemmen de opvangcapaciteit af. Zoeken naar raakvlakken om elkaar verder te helpen. En in ieder geval worden de thema’s werkgelegenheid, zorg en onderwijs regionaal aangepakt met werkgroepen. Je neemt deel aan de regionale overleggen en bent voorzitter van de regionale werkgroep ‘werkgelegenheid’. Je adviseert het lokale bestuur over welke input in de regionale overleggen tactisch of strategisch handig kan zijn.  

 

Zoals je leest: we zoeken niet voor niets een duizendpoot! 

Uitdaging voor de komende tijd 

De uitdaging voor de komende tijd is dus om een programma uit te werken, wat is er nodig, wie zijn er nodig, welke keuzes kunnen we maken voor een bestendig opvang landschap in de Hoeksche Waard. Hoe borgen we dit in een meer permanente situatie. 

 

Een werkdag als programmaregisseur: 

Je komt binnen op het gemeentehuis en haalt een kop verse koffie bij de barista’s in het HW café. Je zet je laptop aan en handelt wat e-mails af. Je hoofd opvang Oekraïne belt dat zij deze week een uitzetting verwacht vanwege overlast. Jullie bespreken de casus en je spreekt af bij het eindgesprek met de bewoner aanwezig te zijn. Vervolgens rijd je naar Oud-Beijerland om een pand te bekijken dat mogelijk ingezet kan worden als woonlocatie voor 14 alleenstaande minderjarige vergunninghouders. Eenmaal terug op het gemeentehuis belt een inwoner die wil weten wat de gevolgen voor inwoners van Puttershoek dat er vlakbij aan de overkant van het water een asielzoekerscentrum komt.  

Tijd voor een heerlijke lunch en om bij te praten met wat collega’s in het HW café. In de middag staat een bestuurlijk overleg gepland. Je hebt een voorstel geschreven over hoe de Hoeksche Waard kan omgaan met de gevolgen van de Spreidingswet. Je neemt dit met de bestuurders door en komt tot een keuze. Je koppelt dit terug aan je team zodat ze weten wat er aan gaat komen. Je begint vast met wat eerste verkenningen en mogelijkheden op een rij zetten als je collega belt. Er zijn persvragen gesteld over de opvang van asielzoekers. Samen nemen jullie de concept antwoorden door en zorgen dat deze met de wethouder worden afgestemd. Je laatste afspraak is met je projectgroep uitbreiding asielzoekerscentrum. Jullie nemen de laatste punten door om te zorgen dat er snel een aanvraag kan worden ingediend.  

 

Wat ga je doen? 

•   de opgave opvang met toekomstvisie vertalen naar een opgave- of programmaplan; 

•   aansturen van je team, zorgen dat acties op de juiste plek worden belegd, voortgang bewaken; 

•   Bestuurlijke afstemming over opgave, richting en acties. Zorgen voor de politiek juiste informatiestroom of betrokkenheid voor bewaren van draagvlak; 

•   projectleider RO van de uitbreiding van het asielzoekerscentrum in ’s-Gravendeel en eventueel nieuwe (opvang)locaties binnen de opgave; 

•   Actieve deelname in regionale samenwerking en voorzitter van regionale werkgroep werkgelegenheid. Advisering bestuur over regionale kwesties. Samenwerking omliggende gemeenten waar nuttig of nodig (bijvoorbeeld buurgemeente Zwijndrecht met een asielzoekerscentrum nabij onze gemeente); 

•   pro actief zoeken naar oplossingen om de achterstand van de taakstelling huisvesting statushouders op termijn in te lopen. 


Functie-eisen:

•   Je hebt een opleiding op hbo/universitair niveau richting stadsontwikkeling, planologie, bestuurskunde of vergelijkbaar; 

•   Je hebt aantoonbare meerjarige ervaring als programmaregisseur/programmamanager en ervaring met projectleider van ruimtelijke ontwikkelingsprojecten.  

•   Je bent een zakelijke, proactieve en resultaatgerichte professional met een groot organiserend vermogen die een stevige bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van de gemeente Hoeksche Waard.  

•   Je vindt uitdagingen in de diversiteit aan werkzaamheden binnen je opgave. Je bent communicatief uitermate vaardig, je hebt stevige onderhandelingsvaardigheden en je bent daarnaast een natuurlijke verbinder van partijen en belangen. Je bent in staat om alle diverse belangen, intern, extern, bestuurlijk, samen te brengen. 

•   Je bent doortastend en niet bang je buiten gebaande paden te begeven, maar altijd met oog voor de politiek bestuurlijke verhoudingen en draagvlak van de omgeving.  

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten