Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance communicatiemedewerker inclusie (8-16 uur, zzp)

Geplaatst 28 okt. 2022
Project ID: YIS 9122947
Plaats
Someren, Noord-Brabant
Uren
16 uur/week
Periode
2 jaren
Start: 1 jan. 2023
Einde: 31 dec. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 4 nov. 2022 12:00

Start: 1-1-2023

Eind: 31-12-2024

Uren: 8-16 uur per week

Schaal: 10

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst

 

De gemeente Someren maakt werk van een inclusief Someren. Met de vaststelling van de Lokale Inclusie Agenda (LIA) door de raad in september 2022 kan de werkgroep Inclusie aan de slag met de 15 actiepunten op de LIA. Voor 3 van deze actiepunten zijn wij op zoek naar een communicatiemedewerker die verantwoordelijk wordt voor de voorbereiding en uitvoering in nauwe samenwerking met de werkgroep Inclusie, de klankbordgroep Inclusie en team Communicatie.

 

1.   Campagne Inclusief Someren

Pas wanneer bedrijven, horeca, sportverenigingen, scholen en bijvoorbeeld winkels bewust zijn wat een inclusieve samenleving inhoudt, kunnen we samen stappen zetten om deze te realiseren. Als gemeente hebben wij hier niet direct invloed op. Wij kunnen bijvoorbeeld winkeliers niet verplichten hun winkel op een bepaalde manier in te richten. Wel kunnen wij onze visie op inclusie kenbaar maken, het gesprek aangaan en netwerkpartners wijzen op het belang van inclusiviteit.

 

2.   Bewustwording gemeentelijke organisatie

Veel ambtenaren zijn al aan de slag met inclusie op veel verschillende terreinen. Je kan denken aan verkeer, vergunningen en bij publiekszaken. Toch kan dit nog een stuk beter. De komende periode gaan we hier extra in investeren. We betrekken alle teams van de gemeente bij de beleidsvorming over inclusie. Ook bekijken we waar de belangrijkste raakvlakken zitten met het dagelijks werk. We promoten hierbij het gebruik van de persona’s over inwoners uit Someren met een beperking. We richten ons op de toegankelijkheid van dienstverlening om onze inwoners zo goed mogelijk van dienst te zijn. Hiervoor gaan wij interne trainingen organiseren. Deze trainingen worden georganiseerd voor ambtenaren die rechtstreeks in contact staan met de inwoners. Hoe ga ik bijvoorbeeld om met iemand die een verstandelijke beperking heeft of met iemand die laaggeletterd is? Of hoe help ik iemand met een visuele beperking de weg te vinden? Daarnaast laten we ambtenaren zelf ervaren hoe het is om te leven met een beperking. Doel is dat:

a.   De medewerker de knelpunten beter begrijpt.

b.   Hij/zij zich openstelt voor inwoners met een beperking.

c.    De medewerker bij klantcontacten de benodigde tijd voor de inwoner met een beperking neemt.

 

Voor deze medewerkers organiseren we ervaringsparcoursen. Daarbij wordt het hebben van een beperking nagebootst, wat zorgt voor betere bewustwording. In de nabespreking gaan we brainstormen hoe dit ons werk kan beïnvloeden en wat we anders kunnen doen.

 

3.   Inclusieve brieven, teksten en video’s

Wij gaan er voor zorgen dat onze brieven, teksten, uitnodigingen en video’s toegankelijker worden. Dit doen wij onder andere door ervaringsdeskundigen regelmatig onze teksten te laten beoordelen. Daarnaast gaan wij aan de slag met het aanpassen van standaardteksten in begrijpelijke taal. Ook gaan wij onze medewerkers scholen in het schrijven van toegankelijke brieven en gaan we onze video’s ondertitelen.

 

We zoeken een communicatiemedewerker die goed kan samenwerken in projectverband en daarbij ook zelfstandig is in het organiseren van activiteiten. De communicatiemedewerker stelt een communicatieplan op waarin het bovenstaande verwerkt wordt: met daarin wat, wanneer en hoe erin verwerkt. Ook moet de kandidaat het een uitdaging vinden om bestaande standaard teksten en formats om te zetten in voor iedereen begrijpelijke en toegankelijke taal in samenwerking met team communicatie

Om goed in te kunnen leven in de doelgroep is affiniteit met de doelgroep een vereiste. Het heeft de voorkeur dat de kandidaat zelf ervaringsdeskundig is. Naast communicatiemedewerker is degene ook ambassadeur voor inclusie.

Het heeft de voorkeur de kandidaat ervaring heeft in het werken binnen een overheidsorganisatie.

 

Competenties:

1.   Creativiteit

2.   Overtuigen

3.   Inzicht

4.   Initiatief

5.   Resultaatgericht

6.   Plannen & organiseren

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten