Gemeenteprojecten
Medewerker onderzoek openbaarheid verslaglegging verbonden partijen
In het hart van Noord-Limburg ligt Horst aan de Maas. Een plattelandsgemeente met 16 dorpen en ruim 42.000 inwoners. Qua oppervlakte de grootste gemeente van Limburg. Horst aan de Maas is van nature sterk in agribusiness en toerisme & recreatie. En bovenal een fijne plek om te wonen. Verbondenheid en samenwerking zijn de belangrijkste kenmerken van de gemeenschap. Samen máken we Horst aan de Maas!
De gemeente Horst aan de Maas is een vooruitstrevende organisatie die actief samen optrekt met inwoners, ondernemers en partners. In de afgelopen jaren heeft Horst aan de Maas zich ontwikkeld tot een volwassen en moderne organisatie. We zijn ambitieus en maken dat in de praktijk waar. We zijn een organisatie met medewerkers die sociaal vaardig, omgevingsbewust en ondernemend zijn. We werken samen en denken in mogelijkheden. We moedigen lef en initiatief aan. De kracht van de organisatie zit hem dan ook in de mensen die hem maken. Samen maken we het verschil!
Regionale samenwerking
Onder dit motto ‘Samen maken we het verschil’ neemt de gemeente Horst aan de Maas op dit moment deel aan 17 verschillende verbonden partijen; intergemeentelijke, maar ook publiek-private samenwerkingsverbanden waarbij vanuit een gezamenlijk belang krachten worden gebundeld om de beleidsdoelstellingen ook daadwerkelijk te realiseren.
Algemeen uitgangspunt dat wij graag onderschrijven, is dat een overheid transparant moet zijn over haar handelen, dat geldt uiteraard ook in de situatie dat de gemeente handelt in een verbonden partij. Het gaat er dan om dat inzichtelijk is hoe een besluit tot stand is gekomen, welke gezamenlijke afwegingen daarbij zijn gemaakt, waarom bepaalde informatie daarover wel openbaar is en welke niet, waar bepaalde informatie kan worden gevonden en tot slot: of we dit allemaal als gezamenlijke overheden op een juiste manier doen.
De gemeente Horst aan de Maas wil de komende periode onderzoeken op welke manier, nog meer dan nu het geval is, transparantie betracht kan worden in de openbaarmaking voor eenieder van informatie die betrekking heeft, dan wel afkomstig is van een verbonden partij. Het gaat dan om de verslagen van het algemeen en dagelijks bestuur of verslagen van de algemene vergadering van aandeelhouders in de situatie dat de gemeente deelneemt in een publiek-privaat samenwerkingsverband.
Het doel hiervan is enerzijds om de betreffende informatie voor iedereen, die daarin inzage wil hebben, op een toegankelijke wijze beschikbaar te stellen en anderzijds om de gemeenteraad in staat te stellen om beter haar controlerende taak uit te kunnen voeren ten aanzien van de samenwerking van onze gemeente in verbonden partijen.
Wat ga je doen?
Inherent aan de samenwerking van de gemeente in een verbonden partij, is dat ook belangen van andere deelnemers aan de betreffende verbonden partij aan de orde zijn. Het is dan ook niet uitsluitend aan de gemeente Horst aan de Maas om, vanuit het belang van transparantie, verslaglegging van verbonden partijen voor eenieder openbaar te maken.
De inspanningen in het kader van de uitvoering van deze opdracht zijn dan ook op gericht op het onderzoeken of in afstemming met de verbonden partijen waarin de gemeente Horst aan de Maas deelneemt, een uniforme werkafspraak kan worden gemaakt over het in overeenstemming met de Wet open overheid, ‘Woo-proof’ dus, openbaar maken van verslaglegging van verbonden partijen. Dat betekent dat je onderzoekt en in contact treedt met onze verbonden partijen en komt tot het maken van uitvoerbare, uniforme werkafspraken.
De opdracht bestaat uit twee van elkaar te onderscheiden fasen:
1. Inventarisatiefase.
In deze fase zal ‘een rondje langs de velden’ worden gemaakt, waarbij meningen, standpunten en visies van de verbonden partijen én de daaraan deelnemende partijen, worden geïnventariseerd over de inzet van de gemeente Horst aan de Maas om te komen tot een uniforme werkafspraak met betrekking tot de openbaarmaking van verslaglegging.
2. Oriëntatiefase.
In deze fase staat centraal het onderzoek of met de verkregen input in de inventarisatiefase, draagvlak bestaat bij de verbonden partijen om te komen tot een uniforme werkafspraak met betrekking tot de openbaarmaking van verslaglegging en de randvoorwaarden die daarbij in acht genomen moeten worden.
3. Implementatiefase
Als na de eerste twee fases blijkt dat er draagvlak bestaat bij de verbonden partijen om te komen tot een uniforme werkafspraak over het ‘Woo-proof’ verstrekken van verslaglegging, is het zaak dat de werkafspraak concreet en duidelijk wordt geformuleerd met daarbij een voorstel hoe deze te implementeren in de ambtelijke organisaties van de deelnemende partijen.
Je voert de opdracht uit vanuit het team Bestuurlijke Juridische Zaken (BJZ). Vanzelfsprekend bestaat de mogelijkheid om bij de uitvoering van de opdracht te sparren met je collega’s van dit team. Daarnaast ben je voor de bestuurlijk opdrachtgever, de burgemeester, het eerste aanspreekpunt. Met hem zul je dan ook regelmatig overleggen over de voortgang van de uitvoering van de opdracht.
Wat neem je mee?
Om deze opdracht goed uit te kunnen voeren beschik je op de eerste plaats over ruime werkervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving, zoals een gemeente en/of regionaal samenwerkingsverband. Van daaruit ben je bekend met de dynamiek die intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verbonden partijen met zich mee brengen. De uiteenlopende belangen (gevoeligheden) van de deelnemers die daarbij mogelijk aan de orde zijn, zijn jou dan ook niet vreemd.
Jouw politieke- én organisatiesensitiviteit maken dat jij een goed gevoel hebt voor politiek-bestuurlijke verhoudingen. Jij beschikt over het nodige initiatief om zaken in gang te zetten en jouw uitstekende communicatieve vaardigheden helpen jou om gemakkelijk contact te leggen met en verbindingen te maken tussen de deelnemers van de verbonden partijen. Tot slot beschouwen wij het als een pré als jij beschikt over enige kennis over de relevante wettelijke openbaarmakingsregelingen, in dit geval de Wet open overheid (Woo) en de Gemeentewet.