Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance veranderkundig organisatie adviseur (zzp)

Geplaatst 5 apr. 2024
Project ID: YIS 9154479
Plaats
Groningen, Hybride
Uren
32 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 3 okt. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 15 apr. 2024 12:00

Start: z.s.m.

Duur: Minimaal 1 jaar

Inzet: 28-36 uur

Schaal nog onbekend, CAO Veiligheidsregio's

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst


Veiligheidsregio Groningen is op zoek naar een organisatie adviseur die de bedrijfsvoering van de beroepsbrandweer toekomstbestendig kan inrichten. Ben jij de geschikte persoon voor deze belangrijke veranderopgave? De opdracht is voor minimaal 1 jaar; 28-36 uur per week.

Van de organisatie adviseur wordt verwacht dat hij/zij ambities uitwerkt tot concrete en gedragen voorstellen, inclusief een implementatievoorstel. Voorstellen moeten ook gedragen worden door bestuur, MT en OR. Door de complexiteit van deze opdracht is de Veiligheidsregio Groningen op zoek naar een stevige adviseur, die goed kan laveren binnen de dynamiek van de brandweerzorg.

Aanleiding

Er zijn drie aanleidingen voor deze opdracht; Toekomstige (nieuwe) huisvesting, een efficiëntere en effectievere inzet van mensen en middelen (roostering) en de invulling van huidige beroepsfuncties.

Het project heeft als doel om de bedrijfsvoering van de beroeps toekomstbestendig in te richten om daarmee klaar te zijn voor de opgaven die in ieder geval voortkomen uit bovengenoemde aanleidingen. Daarmee is het ook een belangrijke veranderopgave, waarbij aanwezige overtuigingen en de huidige bedrijfsvoering ter discussie gesteld zullen worden.

We gaan uit van 3 stappen;

  • Uitwerken van een nieuw bedrijfsvoeringsmodel

  • Ontwikkelen van een transitieplan om tot dat nieuwe model te komen

  • Implementatie van de nieuwe bedrijfsvoering

 

Daarbij vraagt de laatste stap andere competenties dan de eerste twee. En zullen we op basis van de uitvoering van stap 1 en 2 beslissen of de laatste stap door dezelfde persoon gedaan kan worden.

Ambities

De uitkomsten van de opdracht sluiten aan bij het Organisatieplan Brandweerzorg 2023-2026 en het binnen VRG aanwezige tweede loopbaanbeleid. Uitgangspunten en ambities die daarbij horen zijn onder andere het waarborgen van paraatheid, een efficiënte inzet van personeel en middelen (roostering), duurzame inzetbaarheid van de beroepsgroep en toekomstbestendige functiebeschrijvingen die flexibiliteit bieden. 

Wat is er nodig?

·      Verantwoordelijkheid voor het leiden en coördineren van alle aspecten van de opdracht, maar weet ook op het juiste moment de lijnorganisatie of andere stakeholders in positie te brengen.

·      Verantwoordelijkheid voor het communiceren van de voortgang en resultaten aan alle belanghebbenden.

·      Een gestructureerde projectaanpak, waarbij het belangrijk is dat middels overzichtelijke stappen tot concrete eindvoorstellen en een implementatievoorstel wordt gekomen. Daarbij is het ook duidelijk hoe beslissingen in het traject worden genomen.

·      Een realistische tijdsplanning, waarin ook duidelijk is wie wanneer input kan leveren, wanneer beslismomenten zijn, waar de medezeggenschap is betrokken en go/no go momenten etc.

·      Zorg dragen voor een zorgvuldige omgang met het aanpassen van arbeidsvoorwaarden.

·      Iemand die in staat is te verbinden met de beroepsploegen en andere teams en sectoren binnen de VRG. Een mensgerichte benadering hanteren; draagvlak creëren, transparantie en begrip voor dat wat er leeft.

·      Organiseert, begeleidt en evalueert één of meerdere pilots die de voorgestelde aanpassingen ondersteunen.

·      Is zich er van bewust dat het een brede veranderopgave betreft en heeft oog voor zowel dat wat er zichtbaar speelt, als voor dat wat er op de achtergrond aanwezig is.

·      Is zich bewust van de organisatorische en bestuurlijke impact van aanpassingen en zorgt ook op dat gebied tijdig voor draagvlak.

Tijdsplanning

De verwachte doorlooptijd van de eerste twee fasen is ongeveer 1 jaar na aanvang opdracht. Daarnaast is het streven dat de derde fase medio 2026 volledig is afgerond. Het kan, gezien actuele ontwikkelingen, nodig zijn om bepaalde thema’s prioriteit te geven en daarop te versnellen.

Van de opdrachtnemer wordt verwacht dat er voor het opstellen van de jaarplannen voor 2025 een tijdplanning ligt en een grove raming van welke budgetten er voor 2025 benodigd zijn.


Jij

  • Bent in het bezit van een HBO diploma

  • Hebt meerdere jaren werkervaring met soortgelijke grote organisatorische veranderopgaven

  • Bent in staat om te verbinden en te laveren tussen verschillende belanghebbenden

  • Beschikt over politieke/bestuurlijke sensitiviteit

  • Hebt kennis van processen rondom het aanpassen van arbeidsvoorwaarden

  • Bent communicatief vaardig, een verbinder en beschikt over helicopterview

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten