Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance Senior communicatieadviseur Groeiagenda (ZZP)

Geplaatst 11 nov. 2021
Project ID: YIS 9104335
Plaats
Dordrecht
Uren
30 uur/week
Periode
3 maanden
Start: 11 nov. 2021
Einde: 11 feb. 2022
Tarief
70 - 85 €/uur

Sollicitatie deadline: 18-11 10:00

 

Context

In 2019 werd het Nederlandse Klimaatakkoord gepubliceerd. In het akkoord staat hoe Nederland de afspraken uit de klimaatovereenkomst van Parijs nationaal uit gaat werken. Het doel is om onze nationale CO₂-uitstoot in 2030 met 49% te reduceren vergeleken met 1990. Dit is een belangrijke stap voor het lange termijndoel om in 2050 tenminste 95% minder CO₂ uit te stoten. De energietransitie is een belangrijke opgave om deze doelen te bereiken. 

 

Voor een deel van deze opgave is Nederland opgedeeld in 30 energieregio's. In de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES 1.0) beschrijft elke energieregio de eigen keuzes en afwegingen in relatie tot de energietransitie. In de Drechtsteden bouwen we in de RES 1.0 voort op het Toekomstperspectief Drechtsteden Energieneutraal 2050, de Energiestrategie Drechtsteden Energieneutraal uit 2017 én de concept-RES uit 2020. Als RES-regio vertegenwoordigen we de 7 Drechtstedengemeenten, 2 Waterschappen en de Provincie. 

 

Participatie

Iedereen in de Drechtsteden krijgt te maken met de energietransitie. Daarom is het belangrijk dat ook iedereen de kans krijgt om mee te denken en doen. De Drechtsteden zetten participatie met de hele samenleving daarom centraal. Ons doel is om zoveel mogelijk stakeholders te betrekken zodat de regionale stappen naar een duurzaam energiesysteem écht duurzaam zijn en gedragen worden.

Daarbij is het belangrijk dat we stappen nemen die draagvlak hebben, en niet dat we draagvlak creëren voor van tevoren bepaalde stappen. 

 

Met deze invalshoek hebben we het afgelopen jaar een uitgebreid participatief ontwerpend onderzoek doorlopen. Tijdens een intensief participatieproces hebben we inwoners, professionals en andere stakeholders gevraagd om mee te denken én mee te praten. Ook inwoners van aangrenzende regio's konden deelnemen. Ieder vanuit zijn of haar expertise ván en betrokkenheid mét onze regio. Ons doel was steeds om wederzijds begrip te creëren voor elkaars standpunten, uitwerkingen en ideeën voor de te nemen stappen in de komende periode.

 

Energie-participatieplatform 'Denk mee!' 

Naast online bijeenkomsten konden belangstellenden op ons online platform (https://denkmee.drechtstedenenergie.nl/denkmee) op een voor hen geschikt moment meepraten over verschillende vraagstukken rond de energietransitie. De ene keer door ideeën aan te dragen, de andere keer door argumenten aan te voeren of een stem uit te brengen. 

 

Het belangrijke voordeel van het platform is dat we hiermee een bredere doelgroep kunnen bereiken dan met de (reguliere) online bijeenkomsten. Bovendien voorziet het platform ons van belangrijke data die het mogelijk maakten om de belangstelling te meten en te visualiseren. 

 

Wat ga je doen?

De Drechtsteden zoeken een adviseur om de participatie en communicatie-aanpak te ondersteunen en deze samen met ons in de komende periode te borgen voor de komende jaren. 

 

Om te komen tot de RES 1.0 hebben we een intensief participatietraject doorlopen en met veel stakeholders gesproken. De eerste stappen die we hebben gezet in de participatie moeten nu geborgd worden en een vervolg krijgen. Begin 2022 starten we met het uitnodigingskader 'Zon op land'. Hier ligt een grote communicatie en participatierol weggelegd voor de nieuwe adviseur.  

 

Het online energie-participatieplatform moet daarbij een structureel kanaal worden waar we met elkaar in gesprek blijven gaan. Jongeren – degenen die er in de toekomst het meest zullen merken van de energietransitie – moeten bovendien een prominente rol krijgen in het participatieproces naar de RES 2.0.

 

In het proces naar de RES 2.0 en 2030 blijven we in de Drechtsteden realistisch en nuchter in onze energietoekomst die aansluit bij de mogelijkheden van onze regio, maar ook bij de wensen en ideeën van onze inwoners. Een brede campagne moeten daarom onderdeel uitmaken van de participatie én bewustwording over het belang van de energietransitie. 

 

Wie zoeken wij?

  • aantoonbare ervaring binnen energietransitie;
  • ervaring binnen een RES-regio;
  • ervaring met het betrekken van verschillende doelgroepen met verschillende belangen;
  • relevant professioneel netwerk;
  • ervaring met online participatie (inzet participatieplatform);
  • gevoel voor regionale vs lokale belangen;
  • HBO of WO-netwerk

 

Onderdeel van regio Drechtsteden

Je komt te werken in het team van de Groeiagenda, maar bent in dienst bij het Servicecentrum Drechtsteden waar je onderdeel uit maakt van de afdeling communicatie. Binnen Drechtsteden werken ruim 65 communicatiecollega's verspreid over de hele regio. 

Het Servicecentrum Drechtsteden is de verbindende kracht achter zeven gemeenten en een aantal regionale organisaties binnen de Drechtsteden. We bieden ondersteunende diensten op het gebied van Financiën, Juridische zaken, Personeel, Facilitair management, ICT en Communicatie. Naast het leveren van kwaliteit in dienstverlening staan plezier in het werk en de persoonlijke ontplooiing van onze medewerkers centraal.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten