Gemeenteprojecten
Freelance senior projectleider warmtetransitie binnenstad (zzp)
Startdatum inzet: z.s.m.
Einddatum inzet: 18-05-2026
Schaal 13
Richttarief: € 105,- 110,-
Minimaal 32 uur
Thuiswerken in overleg mogelijk
Gesprekken 19/20 mei (onder voorbehoud)
Van belang dat iemand sensitief is naar belanghebbenden, maar ook projectmatig/analytisch/resultaatgericht te werk gaat en het project overziet
Het Coalitieakkoord Vertrouwen in Alkmaar 2023-2026 geeft een impuls om een versnelling aan te brengen op het gebied van duurzaamheid zodat Alkmaar in 2050 klimaatneutraal, klimaatbestendig en circulair is. In de Agenda Duurzaam Alkmaar (2023) worden alle programma’s en projecten om deze ambitie te verwezenlijken geprioriteerd en uitgevoerd.
Alkmaar pakt de komende jaren de opgaven uit het klimaatakkoord op. De opgave Agenda Duurzaam Alkmaar (ADA) geeft invulling aan de wijze waarop dit wordt aangepakt. We werken langs 5 programmasporen. Naast een aantal grote onderdelen als de uitvoering van de warmtevisie, de RES-opgave en grote projecten als het energieleverend geluidsscherm en het Europese Horizon2020 project gaat het om onderdelen als mobiliteit, landbouw, innovatie, isolatie, klimaatadaptatie en vergroening. Met de uitvoering van de opgave dragen wij bij aan de uitvoering van de landelijke doelstellingen.
Warmtetransitie in Alkmaar
In 2025 wordt de Alkmaarse warmtevisie geactualiseerd en bestuurlijk vastgesteld. Tegelijkertijd wordt gestart met de voorbereiding van het eerste Alkmaarse warmteprogramma. De warmtevisie en het warmteprogramma vormen de onderlegger voor een route naar een betaalbare, duurzame en betaalbare energievoorziening voor de gemeente Alkmaar. Het doel is om alle woningen in Alkmaar uiterlijk in 2050 zo veel mogelijk aardgasvrij te maken.
Beleidskaders als de warmtevisie en het warmteprogramma komen tot stand in samenwerking met verbonden partijen, netwerkbeheerders, woningcorporaties en andere stakeholders. Het warmteprogramma dient bovendien gepaard te gaan met een participatietraject. Voor de uitvoering van de warmtetransitie richten we ons ook op VVE's, inwoners, bedrijven en andere stakeholders. Dat doen we mede aan de hand van wijkuitvoeringsplannen.
Het verkennen van de mogelijkheden om (en hoe) het centrum (historische binnenstad) aardgasvrij ready te maken is een van de meest complexe vraagstukken. Daar komt bij dat het verduurzamen van de monumenten een apart en veelomvattend vraagstuk is.
Resultaten
Het inventariseren van de voorliggende vraagstukken en dit vertalen naar een plan van aanpak verduurzamen binnenstad Alkmaar. En aansluitend de uitvoering ter hand te nemen.
Opzetten en uitvoeren van participatie met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden in de binnenstad;
Nadrukkelijk zoeken we bij het opstellen van een plan de integraliteit met de andere programma’s binnen ADA en met het programma binnenstad
Je inventariseert wensen en belangen van de omgeving door op verschillende manieren in gesprek te gaan, zowel met bewoners, ondernemers en andere stakeholders (oa de HVC, Liander, stadswerk 072).
Je ziet de onderlinge samenhang van belangen en vertaalt inhoudelijk (technische) informatie voor partijen in begrijpelijke taal ten behoeve van presentaties aan stakeholders en het bestuur
Je brengt concrete eisen, wensen en randvoorwaarden vanuit alle (omgevings-)partijen in bij een op te richten projectteam en zorgt ervoor dat project- en omgevingsbelangen goed op elkaar afgestemd en ingevuld worden.
Impactanalyse: Je brengt effecten voor de omgeving in kaart en werkt deze uit;
Intensieve samenwerking met de aan het programma verbonden collega’s verduurzamen monumenten
Vragen vanuit de omgeving beantwoorden met betrekking tot de uitvoering van de warmtetransitie, voor zover dit binnen jouw werkpakket valt.
Kaders
Coalitieakkoord Alkmaar
Programma Agenda Duurzaam Alkmaar
Warmtevisie Alkmaar
Monumentenbeleid Alkmaar
Wat jij bent, kunt en hebt
Je beschikt over aantoonbaar HBO/WO werk- en denkniveau
Inhoudelijke expertise en maatschappelijke context verbindt en ruime ervaring (3 – 5 jaar) heeft met de energie- en warmtetransitie
Ruime ervaring (3 – 5 jaar) heeft met de rol van projectleider (bij voorkeur bij een gemeente)
Beschikt over een goede maatschappelijke antenne en politiek-bestuurlijke sensitiviteit
Sterk is in samenwerkingsprocessen met externe partijen
Weet wat goede participatie vraagt
Pragmatische doener, iemand die snel de telefoon pakt
Teamplayer die actief het cluster warmte mede vorm en inhoud gaat geven
Vanuit inhoudelijke expertise en maatschappelijke context kan verbinden
Communicatief vaardig en in staat in voor bewoners en bedrijven begrijpelijke taal uitleg te geven en overleg te voeren over de warmtetransitie.