Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectmanager Mirt Stadsas Dordrecht (zzp)

Geplaatst 13 jun. 2024
Project ID: YIS 9159944
Plaats
Dordrecht
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 13 dec. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 jun. 2024 09:30

De gemiddelde inzet bedraagt 24 uur per week

Periode inzet: één jaar (optie op verlenging met één jaar)

Tarief: Schaal 13

Gemeente Dordrecht



Ben jij op je best bij de realisatie van ruimtelijke vraagstukken en complexe projecten? Ga jij bij de aansturing van projecten voor het beste resultaat? Wil je dat doen in een stad die volop in ontwikkeling is? Ga jij voor ons ambitieuze programma ‘Stadsas Dordt’? Dan heb wij een fantastische opdracht! 

 

Integraal projectmanager ‘Stadsas Dordt’ 

Dordrecht is de oudste stad van Holland met vele monumenten, schitterend gelegen aan De Biesbosch en omringd door prachtige rivieren. De gemeente Dordrecht is met 120.000 inwoners een van de grotere gemeenten van Nederland. Dordrecht zet in op groei van het inwonersaantal en wil jongeren en gezinnen aan de stad verbinden. Binnen de gemeente zijn er ruim 56.000 woningen.   

Om haar bijdrage te leveren aan de woningvoorraad zal Dordrecht, als onderdeel van de Mobiliteit en Verstedelijkingsalliantie Leiden Dordrecht, de komende periode 10.000 woningen en voorzieningen (laten) realiseren in het gebied rond het spoortraject dat binnen de stadsgrenzen van Dordrecht-Zuid tot Zwijndrecht loopt, aangeduid als de ‘Stadsas Dordt’. https://cms.dordrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Projecten/Ontwikkeling/Stationsgebied 

Binnen dit programma valt ook de Deelstudie MIRT Verkenning Knooppunt Dordrecht. Deze Deelstudie is één van de 6 deelstudies van de integrale MIRT Verkenning Oude Lijn.

Wij zijn op zoek naar een integraal projectmanager MIRT Verkenning Knooppunt Dordrecht voor de programmaorganisatie Stadsas Dordt. 

Algemene beschrijving en rol in het project  

De integraal projectmanager MIRT Verkenning Knooppunt Dordrecht is eindverantwoordelijk voor het realiseren van de projectopdracht binnen de gestelde kaders van de MIRT verkenning en valt binnen het Programma Stadsas Dordt onder verantwoordelijkheid van de programmadirecteur Stadsas Dordt .Concreet voor de MIRT verkenning Knooppunt Dordrecht betekent dit het doorlopen van de fases binnen de MIRT Verkenning en in samenwerking met de andere deelstudies en de partners (ProRail, NS en PZH) binnen de MIRT Knooppunt Dordrecht komen tot het opleveren van beslisinformatie voor een Nota Kansrijke Oplossingen en Voorkeursalternatief. De PM wordt hierop (op knooppunt niveau) aangestuurd en aangesproken door het directieoverleg Oude Lijn en directieoverleg Knooppunt Dordrecht waarin de partners NS Stations, ProRail, Provincie Zuid Holland ook vertegenwoordigd zijn.Intern richt de PM zich vooral op de samenwerking tussen de partners, waarbij gezamenlijkheid op inhoud en proces een belangrijk uitgangspunt is om tot de juiste beslisinformatie te komen. Extern is de projectmanager de vertegenwoordiger van het knooppunt (locatieregisseur)binnen het grotere geheel van de totale MIRT-Verkenning Infrastructuur en Knooppunten Oude Lijn.  

  

De PM stuurt de projectgroep (met partners) integraal aan en managet daarbij de onderlinge raakvlakken. De PM organiseert tevens de integrale inbreng van Dordrecht in de MIRT verkenning.

De PM is verantwoordelijk voor de volgende werkprocessen:  

1. Opdrachtrealisatie  

2. Projectsturing en samenwerking  

3. Capaciteitsmanagement  

 

Taken en verantwoordelijkheden  

De projectmanager geeft leiding aan een project met verschillende externe  partners die hebben uitgesproken dat gezamenlijkheid op inhoud en proces van het grootste belang is. De PM moet deze gezamenlijkheid bevorderen door het samenwerkingsproces te faciliteren vanuit een onafhankelijke positie. Een en ander volgens de afspraken die zijn vastgelegd in de governance structuur.  

De projectmanager is verantwoordelijk voor: 

  • het tot stand komen van de beslisinformatie die nodig is om de betreffende fase van de MIRT verkenning te kunnen afronden (beslis- of fase documenten) en levert hiervoor tevens het Plan van Aanpak voor de volgende fase van de MIRT verkenning. 

  • het managen van de raakvlakken en het bevorderen van de samenwerking tussen de deelnemende partners.  

  • het informeren van de stuurgroep over de voortgang van het project (aan de hand van de voortgangsrapportages). 

  • de benodigde capaciteit (mensen en middelen) voor de realisatie van het project. 

  • escalatie via Directeuren Overleg Knoop Dordrecht naar de organisatie van de projectpartners als de beschikbaarheid en kwaliteit van de inbreng van project- en werkgroep leden in het geding is en hij dit niet zelf binnen zijn mandaat kan oplossen.  

  • het bespreken van capaciteitsknelpunten en rapporteert consequenties van niet beschikbaar zijn van capaciteit in rapportages naar de stuurgroep.  

  • de uitvoeringsovereenkomsten met partijen die diensten opleveren ten behoeve van de verkenning, met name het adviesconsortium dat via een separate aanbesteding is  gecontracteerd.  

  • het voorzitten van de projectgroep waarin de partners ProRail, NS Stations, Provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht vertegenwoordigd zijn. 

 

Projectsturing en samenwerking 

De projectmanager zorgt voor verbindend leiderschap en creëert/versterkt het teamgevoel en stuurt op:  

  • focus op het gemeenschappelijke resultaat;  

  • het geven en nemen van verantwoordelijkheid;  

  • het aangaan van commitment;  

  • het aanspreken (positief en kritisch);  

  • het bespreekbaar maken van dilemma’s;  

  • het bevorderen van het onderlinge vertrouwen.  

 

De projectmanager: 

  • informeert zorgvuldig en expliciet binnen het projectteam, met overige betrokkenen. Binnen het project is een aantal werkgroepen opgestart waarin de partners zijn vertegenwoordigd die verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van (input om te komen tot) de beslisinformatie.  

  • is verantwoordelijk voor het afstemmen met de andere deelprojecten Oude Lijn en is de vertegenwoordiger van knooppunt Dordrecht in het Projectteam Oude Lijn.  

  • is eindverantwoordelijk voor de risico’s en daarmee ook voor het creëren van (draagvlak voor) het risicomanagementproces.  

  • beslist over het inzetten van beheersmaatregelen en van reserveringen onvoorzien in het project.  

  • besluit over voorstellen tot wijziging voor zover deze binnen zijn mandaat vallen. Zo niet, dan legt hij ze voor aan de stuurgroep.  

  • past waar nodig de deelbudgetten aan op basis van daadwerkelijke stijging van de prognose eindstand van (deel)producten conform de mandateringsafspraken.  



 

Waar kom je te werken?  

Je vindt jouw thuisbasis in het integrale projectteam van het programma Stadsas Dordt. Binnen het managementteam bepalen we gezamenlijk koers maar is er ook alle ruimte om zelfstandig te werken en eigenaarschap te pakken. Er is volop ruimte om te sparren, elkaar te inspireren en te leren. Zelfstandigheid, frisse ideeën en humor zijn hierbij meer dan welkom. 

Binnen de Stadsas Dordt bouwen we extra woningen en voorzieningen, creëren we ruimte voor banen, realiseren diverse mobiliteitsmaatregelen en ontstaat een duurzamere en gezondere stad. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar duurzaamheids- en mobiliteitsoplossingen met als ambitie een klimaatneutraal Dordrecht in 2040. Stadsas Dordt is het grootste gebiedsontwikkelingsprogramma van Dordrecht voor de komende 10 tot 20 jaar. De komende drie jaar ligt de focus op ruimtelijke ordeningsprocessen en contracteren. Stadsas Dordt gaat niet alleen over stenen, spoor en logistiek. De Stadsas Dordt vormt een verbinding tussen Dordtse buurten, wijken en gebieden. En daarmee ook verbinding tussen mensen. Binnen Stadsas Dordt komen alle focuspunten uit het politiek akkoord bij elkaar.   

Wat neem je mee? 

  • Je hebt een afgeronde relevante hbo- en/of wo opleiding;  

  • Je hebt minimaal 10 jaar relevante ervaring met MIRT verkenningen en/of grote gebiedsontwikkelingsprojecten/programma’s bij een gemeente dan wel rijksoverheid en ruime kennis van programma/projectmanagement (bij voorkeur bij een gemeentelijke organisatie of bij een adviesbureau werkend voor de overheid);   

  • Je hebt ervaring met bestuurlijke processen; 

  • Je bent een senior, met strategisch inzicht, die zichtbaar is en een proactieve bijdrage levert aan het verder professionaliseren van het intergemeentelijk Projectmanagementbureau (iPM);  

  • Je hebt ruime ervaring met het optreden in overlegsituaties en het daarin toelichten en verdedigen van het standpunt van de gemeente, alsmede het doen van voorstellen;  

  • Je bent een goede netwerker en een gewaardeerd gesprekspartner met uitstekende communicatieve- en beïnvloedingsvaardigheden. 

 

Als persoon ben je analytisch sterk, schakel je makkelijk tussen niveaus en onderwerpen en ben je een resultaatgerichte- en collegiale teamspeler. Je beschikt over een gezonde dosis humor, inlevingsvermogen, organisatiesensitiviteit en zelfreflectie. Je toont eigenaarschap, werkt vanuit een verbindende rol en hebt een gezonde dosis overtuigingskracht.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten