Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider / publiek ondernemer duurzaamheidsloket (zzp)

Geplaatst 14 apr. 2022
Project ID: YIS 9113173
Plaats
Venlo
Uren
24 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 2 mei 2022
Einde: 30 apr. 2023
Tarief
0 - 110 €/uur

Sollicitatie deadline: 19-04 13:00

Startdatum: z.s.m.

Duur opdracht: Duur 1 jaar met mogelijkerwijs een verlenging van 1 jaar

Uren per week: 16-24

Richtlijn tarief: €95-€110

 

Projectleider / Publiek ondernemer gezocht voor duurzaamheidsloket

Gemeente Venlo is op zoek naar een innovatieve projectleider / ondernemer die een globaal concept van een duurzaamheidsadvies loket gericht op inwoners, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties kan uitwerken in een succesvol bedrijfsconcept binnen een zelfstandig entiteit

Ben jij een expert op gebied van organisatie van dienstverlening met interesse in de duurzaamheidsopgave van inwoners, bedrijven en andere organisaties ?

In als maar stijgende energieprijzen is onafhankelijk advies, ondersteuning en ontzorging zowel inhoudelijk, procesmatig en financieel erg belangrijk. Subsidies maximaal ontsluiten, inkoopacties vormgeven en vooral de weg wijzen in nieuwe en bestaande oplossingen.

Binnen Venlo is voor de gebouwde omgeving een duurzaamheidsloket georganiseerd maar de groter en breder wordende vraag maakt het urgent om te bouwen aan verdergaande professionalisering van de dienstverlening volgens de verschillende kanalen.

Doel is ook om het eigenaarschap van het advies en subsidieloket te verbreden met betrokkenheid van andere partners. Dit maakt ook onderdeel uit van de opdracht

 

Wat vragen we van jou:

·        Innoveren en ontwikkelen: Je bent in staat om gezamenlijk een innovatief plan te ontwikkelen dat mee kan groeien met de vraag, in staat is om meerdere sectoren te bedienen, professionele dienstverlening kan bieden en professioneel subsidieregelingen kan uitvoeren

·        Commitment verwerven: voor een gezamenlijk plan ben je in staat om hierover positieve besluitvorming te realiseren en draagvlak / deelname van andere partijen te bevorderen

·        Stakeholder management: je bent het eerste aanspreekpunt binnen de projecten voor vragen vanuit initiatiefnemers, instellingen, bedrijven & overige stakeholders. 

·        Projectplanning: je bewaakt de projectplanning en progressie. 

·        Activatie: je informeert en verleidt partijen om te participeren en een bijdrage te leveren aan de slag te gaan. Je verzorgt presentaties over het concept

·        Zoeken en interesseren van partijen voor deelname aan het loket. Je zorgt voor een concept,  het niet alleen bij informeren blijft, maar dat er daadwerkelijk maatregelen op grote schaal binnen Venlo getroffen worden. 

·        Allerhande dagelijks projectmanagement (communicatie, marketing, operationeel overleg, planning, etc)

·        Organiseren van de bedrijfsvoering op professionele wijze waardoor dienstverlening optimaal is, aandacht is voor informatiemanagement en procesmanagement. Tevens ligt er een opgave om een subsidieproces te borgen binnen het adviesloket 

 

Dit heb je in huis:

Vanzelfsprekend vind jij duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Los van dat je duurzaamheid belangrijk vind heb je ook affiniteit met en interesse in alle toepassingen en facetten . Je bent het type dat graag aan de slag gaat (een echte doener), met een positieve instelling en uitstraling. Als projectleider ben je proactief en handel je snel omdat je concrete resultaten wil boeken. Je beschikt over organisatietalent en bent handig met informatiemanagement. Je bent communicatief vaardig en met jouw enthousiasme krijg jij mensen in beweging en je laat je niet uit het veld slaan wanneer dingen eens wat moeilijker gaan. Je kan daarom complexe situaties structureren, leven met strakke deadlines en goed omgaan met verandering.

 

Verder verwachten we het volgende;

 

·        Afgeronde HBO of WO-opleiding

·        Affiniteit met duurzaamheid in de brede zin

·        Aantoonbare werkervaring met project management en opzetten van onderneming / organisatie

·        Deskundig in het opstellen van een kwalitatief onderbouwd en doorgerekend businessplan

·        Ervaring in werken met netwerken

·        Gevoel voor commercie, maar ook begrip van de publieke sector en gemeenten

 

Verdere achtergrond bij de uitvraag projectleider duurzaamheidsloket 2.0

 

De gemeente Venlo heeft een duurzaamheidsloket waarmee ze inwoners binnen de gemeente Venlo willen informeren, bewustmaken, verleiden, adviseren, ontzorgen om op grote schaal met duurzaamheidsmaatregelen aan de slag te gaan. Dit loket wordt met een professionele partner ingevuld, is succesvol maar loopt ook tegen de grenzen aan en wordt geconfronteerd met een veel bredere en omvangrijkere vraag dan dat ze oorspronkelijk voor is ingesteld . Dit loket richt zich voornamelijk op particuliere woningeigenaren en verstrekt ook subsidies en zorgt voor inkoopacties op gebied van duurzame maatregelen.

 

De vraag op gebied van advies en ondersteuning neemt als gevolg van hogere energieprijzen fors toe. Ook zijn er andere sectoren zoals bedrijfsleven, de tuinbouwsector en verenigingen / stichtingen die zich tot de gemeente wensen voor advies. Tenslotte nemen ook subsidieregelingen en financieringsvragen in omvang toe. De gemeente is voornemens om een doorontwikkeling van het duurzaamheidsloket vorm te geven en is op zoek naar een projectleider / verkenner om dit op de juiste schaal slagvaardig en professioneel te organiseren. De voorkeur van organiseren is niet per definitie binnen de gemeentelijke organisatie maar binnen een samenwerkingsverband of mogelijk zelfs binnen de regio.

 

Jouw rol als Projectleider

 

Het is jouw taak om, samen in een project en werkgroep een concept te gaan ontwikkelen uitwerken, onderbouwen, doorrekenen en uiteindelijk implementeren  zodat inwoners, instellingen en bedrijven geholpen worden in het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Voor dit concept wordt een bredere betrokkenheid veronderstelt dan enkel de gemeente dus het weven en verbinden van (niet commerciële) partners maakt deel uit van de opdracht. Onderdeel van de opdracht is ook om naast de bredere informatie en adviesfunctie de totstandkoming van een (regionaal) informatiecentrum te verkennen.

 

Naast een structuur van professionals is er ook nu reeds een groep van vrijwilligers die inwoners behulpzaam zijn. Dit vrijwilligersconcept is eveneens een concept dat verder door ontwikkeld dient te worden waarbij de aansturing en coördinatie binnen het loket vorm en inhoud moet krijgen

 

In jouw rol als projectleider zorg je voor een goed doordacht ontwerp / plan, een goede projectorganisatie, een goed onderbouwd businessplan en organisatievorm bevorder je partijen te participeren en zorg je ervoor dat deel projecten van A tot Z netjes en volgens planning en financiële kaders verlopen. Je onderhoudt frequent contact met initiatiefnemers, bedrijven, doelgroepen en andere stakeholders. Je geeft regelmatig presentaties over het concept.  Je bent met verschillende projecten tegelijk bezig en het is belangrijk dat je het overzicht behoudt.

 

Je bent voor ons succesvol als je naast strategisch denken en handelen goed de stip op de horizon kan realiseren en ook op kortere termijn al resultaten kan boeken. Wat kan al operationeel waarmee er al duurzaamheidseffecten in Venlo ontstaan zonder dat alles meteen al staat volgens de hoogste kwaliteitsnorm. Daarnaast wordt belang gehecht aan innovatie en flexibiliteit. Dat betekent een concept ontwikkelen van continue evalueren, bijsturen en uitvoeren. Je gedijt in een omgeving waar veel autonomie en verantwoordelijkheid wordt gegeven en bent zelf in staat uit te zoomen om het grotere plaatje te bewaken. We verwachten een hands-on mentaliteit, je bent gemotiveerd het verschil te maken en kan op een podium een aanstekelijk en enthousiasmerend concept vermarkten. Voor dit laatste onderdeel ben je in staat om een breder eigenaarschap van het loket te organiseren dan enkel de gemeente.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten