Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider implementatie wet 'van school naar duurzaam werk' 24 uur (zzp)

Geplaatst 5 feb. 2025
Project ID: YIS 9175695
Plaats
TILBURG, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
11 maanden
Start: 24 feb. 2025
Einde: 31 jan. 2026
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 12 feb. 2025 15:00

24 uur per week.

De duur van de opdracht is tot 31-01-2026.

Richttarief is €93,00 o.b.v. schaal 11 cao Gemeenten.

Gemeente Tilburg

Startdatum inzet: 24-02-2025

De nieuwe wet 'van school naar duurzaam werk' gaat per 1 januari 2026 van kracht. Voor de implementatie van deze wet is er een projectleider nodig die sturing kan geven op het regionaal proces en de operatie mee kan krijgen in het proces. Dit in samenwerking met de stuurgroep. Het betreft een opdracht waarbij er veel wordt samengewerkt met schoolbesturen en met andere gemeentes in regio Midden Brabant.



Wil jij als projectleider bijdragen aan de economische zelfstandigheid van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt?

 

1 januari 2026 gaat de wet "van school naar duurzaam werk" van kracht. Met deze wet wordt het mogelijk om jongeren met (een mogelijke) afstand tot de arbeidsmarkt en voortijdige schoolverlaters een betere begeleiding te bieden bij de overgang van school naar werk. Ambitie daarbij is het tegengaan van het voortijdig schoolverlaten en dat zoveel mogelijk jongeren onderwijs volgen en/of werken. Via de wet worden de wettelijke taken van scholen en gemeenten gewijzigd en/of uitgebreid. Daarmee brengt het voorstel ook meer samenhang aan tussen de aanpak van de voortijdig schoolverlaters en de aanpak van jeugdwerkloosheid.

 

De wet Van school naar duurzaam werk

De nieuwe wet geeft aan dat scholen aanvullende loopbaanbegeleiding bieden tijdens het onderwijs en na diplomering, gericht op de overstap naar werk. Het doorstroompunt biedt jongeren die geen startkwalificatie hebben ondersteuning terug naar school, naar werk of combinatie hiervan. Gemeenten bieden begeleiding aan naar duurzaam werk. Daarbij werken partijen verplicht samen in een regionaal programma. Ten slotte is het voorstel om aanvullende loopbaanbegeleiding (voorheen ‘nazorg) ook voor pro en vso te regelen.

 

Het wetsvoorstel bestaat uit 4 samenhangende maatregelen:

  1. Scholen bieden aanvullende loopbaanbegeleiding tijdens het onderwijs en na diplomering, gericht op de overgang naar vervolgonderwijs of werk;

  2. Doorstroompunten bieden jongeren zonder startkwalificatie tot 27 jaar begeleiding terug naar school of naar werk;

  3. Gemeenten bieden jongeren tot 27 jaar meer preventieve en passende ondersteuning terug naar school, naar werk of een combinatie van beiden;

   4. Partijen werken verplicht samen in een aanvullend regionaal programma.

 

 Wat ga je doen

 De projectleider is verantwoordelijk om te komen tot een plan van aanpak voor de implementatie van de wetgeving.

 

Er moet een gedragen plan van maatregelen (aanpak) komen voor de gehele regio Midden Brabant. Hierbij wordt er rekening gehouden met het overbruggen van cultuurverschillen en het inrichten van administratieve processen die juridisch getoetst zijn. Als projectleider ondersteun je het proces, help je mee met de tijdsplanning en coach je collega’s op te halen deadlines.

 

Het projectresultaat houdt in:

1.      Het opzetten van een projectstructuur voor de implementatie van de wet ‘van school naar duurzaam werk’

2.      Mee verantwoordelijk voor werving en hosting van een medewerker coördinator voor de arbeidsmarktregio

3.      Het aansluiten bij een stuur- en werkgroep

4.      Het opstellen van een plan van aanpak tot aan de implementatie in januari 2026 (samen met de scholen)

5.      Het plannen van evaluatiemomenten en zorgdragen voor terugkoppeling aan AOG (ambtelijk opdrachtgevers, alle afdelingshoofden)

Waar kom je te werken

 Als Projectleider ga je nauw samenwerken met de stuurgroep, dat bestaat uit 4 gedreven medewerkers van verschillende afdelingen. Binnen deze opdracht heb je vrijheid om jouw dag en tijd in te delen, maar belangrijk is wel dat je aanwezig bent bij overleggen met de stuurgroep.


Wat breng je mee

 Als ervaren projectleider ben jij een sterke relatieverbinder  met een goed gevoel voor diverse communicatiestijlen. Je bent sensitief voor verschillende belangen en weet hier goed mee om te gaan. Je hebt kennis van onderwijs, arbeidsmarktregio en het sociaal domein. Verder neem jij mee:

  • Een afgeronde HBO- of WO-opleiding;

  • Aantoonbare ervaring met projectmatig werken binnen een gemeente of overheidsinstelling

  • Ervaring met het opzetten van een regionaal ambtelijk en bestuurlijke overleg structuur

  • Kennis en ervaring met de leerplichtwet en participatiewet is een pré

  • Bekendheid met de regio Midden-Brabant is een pré

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten