Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider gebiedspaspoort (zzp)

Geplaatst 10 nov. 2022
Project ID: YIS 9123653
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland
Uren
36 uur/week
Periode
1 jaar, 1 maand
Start: 12 dec. 2022
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
80 - 120 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 9 dec. 2022 15:00

Startdatum zsm

Duur opdracht: tot en met 31.12.2023, met mogelijkheid tot verlenging

Aantal uur per week: 36

Schaal: 12

Indicatie uurtarief: 100 - 125

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst

 

Haal jij het meeste plezier en voldoening uit een geslaagd cocreatie en participatieproces met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties? Ben jij communicatief heel sterk, zowel met inwoners en ondernemers, als ook met bestuurders en de eigen collegae? Kun jij projectmatig werken als geen ander, en neem jij zowel externe als interne belanghebbenden daar goed in mee? Hou jij er van om tot concrete waardetoevoegende resultaten te komen?

Word dan projectleider Gebiedspaspoort binnen bij Zuidplas!

 

Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!

Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 11 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. En de regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

 

Zuidplas groeit de komende jaren flink in inwoneraantal en daarmee ook in het aantal collega’s in de organisatie. We staan voor uitdagende opgaven en passen onze werkwijze aan de vragen vanuit de samenleving aan. Om aan te sluiten op die ontwikkelingen is op interactieve manier een concernplan Zuidplas Groeit! en veranderplan gemaakt, inclusief een nieuwe organisatievisie voor Zuidplas. De organisatieontwikkeling heeft als stip op de horizon de hoofdopgaven: Opgavegericht, Zelforganiserend, Slagvaardig en Wendbaar en is nog in volle gang.

 

Je komt te werken binnen de aantrekkelijke en innovatieve groeigemeente Zuidplas bij het cluster Gebiedsontwikkeling en Planeconomie. Dit cluster regisseert het volledige proces van totstandkoming van alle ruimtelijke ontwikkelingen van én in de gemeente Zuidplas. De medewerkers worden ingezet op opgaven, programma’s en projecten.

 

In juli 2021 heeft de gemeenteraad zowel de Omgevingsvisie Zuidplas 2040 als het Perspectief Ruimtelijke Opgaven 2021 unaniem aangenomen. Daarbij zijn verscheidene moties en amendementen aangenomen die blijk geven van de urgentie om aan de slag te gaan met de uitvoering van de omgevingsvisie. Het PRO 2021 is het uitvoeringsprogramma en de monitor van de omgevingsvisie. Waar de omgevingsvisie invulling geeft aan beleidsontwikkeling, doet het PRO dat voor beleidsdoorwerking. In de omgevingsvisie staan de visies voor ontwikkelrichtingen op de lange termijn voor elk dorp in de gemeente Zuidplas: de dorpsvisies. Deze dorpsvisies worden vervolgens concreet uitgewerkt in zogenaamde gebiedspaspoorten.

In een gebiedspaspoort staan de bijzondere kenmerken en waarden van een gebied; het geeft aan welke behouden moeten worden en waar ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. Het is zowel een toetsingskader als een middel om nieuwe initiatieven te faciliteren. Het gebiedspaspoort is gericht op het realiseren van de ambities uit de omgevingsvisie maar is ook een uitnodiging voor initiatiefnemers om met een plan te komen dat past binnen de kaders daarvan. 

 

Hoe zorgen we dat er een bestuurlijk vastgesteld Gebiedspaspoort Moerkapelle komt, met een concretisering van de dorpsvisie Moerkapelle? Hoe werken we optimaal in cocreatie en participatie met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit het dorp? Hoe houden we ook de afstemming over het gebiedspaspoort met zowel het gemeentebestuur, bestuurlijke partners als ook met de ambtelijk betrokkenen goed uitgelijnd? 

 

Als projectleider Gebiedspaspoort lever jij een gedragen concretisering van de dorpsvisie op in de vorm van een gebiedspaspoort. Eerst is het dorp Moerkapelle aan de beurt, en vervolgens ook Moordrecht. In de aanpak om te komen tot het gebiedspaspoort Moerkapelle maak je ook gebruik van de aandachtspunten uit de evaluatie van gebiedspaspoort Zevenhuizen.

 

In het gebiedspaspoort is de vastgestelde dorpsvisie nader uitgewerkt, en dat gebeurt conform de omgevingsvisie, in cocreatie en conform de randvoorwaarden voor de gewenste ontwikkelingen in het dorp.

 

Je levert als eindresultaat een bestuurlijk vastgesteld Gebiedspaspoort Moerkapelle op. Daartoe horen de producten:

•         Gebiedspaspoort Moerkapelle;

•         Cocreatie logboek;

•         Dashboard maatschappelijk rendement;

•         Evaluatieproces gebiedspaspoort Moerkapelle.

 

Daarbij wordt gebruik gemaakt van de informatie die al is opgehaald bij het opstellen van de omgevingsvisie en overige beleidsdocumenten. De cocreatie met de interne organisatie wordt in nauwe samenwerking met de opgavemanager Opgavegestuurd werken uitgevoerd. 

 

Je (dagelijkse) activiteiten bestaan onder meer uit:

·        Actief participatie- en cocreatieproces opzetten, uitvoeren, stimuleren en begeleiden

·        Communiceren met gemeentebestuur, ambtelijke organisatie, externe bestuurders en inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisatie

·        Concretisering van de dorpsvisie waarbij ontwikkelkansen worden benoemd, als ook de koppelkansen met andere (lopende en nieuwe) projecten, programma’s en opgaven (zoals het Middengebied en Landschappelijk Zuidplas)

·        Het project managen met aandacht voor het continu betrekken van projectgroepleden bij lopende en te nemen stappen, naast de bekende sturing op GROTIK

·        Het inzichtelijk maken van de benodigde investeringen om de ambities van het gebiedspaspoort waar te maken

 

Functievereisten:


·        Je beschikt minimaal over een HBO werk- en denkniveaudiploma

·        Je bent communicatief zeer sterk zowel richting externe partijen als ook de interne collegae en het gemeentebestuur

·        Jouw politieke antenne en politiek-bestuurlijke sensitiviteit zijn sterk ontwikkeld

·        Het projectmanagement heeft voor jou geen verrassingen; je werkt gestructureerd, creëert draagvlak en stimuleert de projectorganisatie

·        Je overziet het speelveld, hebt oog voor (koppel)kansen en legt inhoudelijke verbindingen

·        Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. (is standaard)

 

Daarnaast ben je verzekerd van een leuke en uitdagende opdracht bij de Gemeente Zuidplas. Wij werken Hybride waardoor variabele werktijden en thuiswerken tot de mogelijkheden behoord. Je krijgt in eerste instantie een opdrachtovereenkomst vanaf de startdatum op een zo kort mogelijke termijn tot en met 31 december 2023. Kans op verlenging is aanwezig, om ook een volgend traject t.b.v. gebiedspaspoort Moordrecht te kunnen volbrengen.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten