Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance portfoliomanager (zzp)

Geplaatst 17 jan. 2023
Project ID: YIS 9126958
Plaats
Lansingerland, Zuid-Holland
Uren
20 uur/week
Periode
7 maanden
Start: 20 feb. 2023
Einde: 30 sep. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 17 feb. 2023 09:00

Startdatum inzet: 1-2-2023

Duur: tm 30 september 2023

Uren: 20 per week

Richtarief: €78,00

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst


Portfoliomanagement

- Is voorzitter van het strategisch projectenboard (portfolio overleg), dat adviseert over het in uitvoering nemen van projecten, de prioriteitstelling hiervan en waar het opdrachtgeverschap wordt belegd.

- Organiseert – in samenwerking met het management - de procesgang en werkt toe naar het gezamenlijk resultaat, waaronder een vastgestelde projectenportfolio en een driemaandelijkse portfoliorapportage, incl. advies aan de directie t.a.v. van issues en risico's en te nemen maatregelen.

- Komt hiervoor tot een samengestelde analyse van alle projecten in relatie tot de gemeentelijke visie en strategie en politiek-bestuurlijke prioriteiten en komt tot oplossingsrichtingen en alternatieven voor het management om tot afgewogen besluitvorming te kunnen komen over de prioritering in projecten.

- Bereidt het strategisch projectenboard inhoudelijk voor. Stelt de agenda en verslag op en voert de aanpassingen door in het projectenportfolio. Adviseert over prioritering van de projecten.

- Adviseert aan het projectenboard over prioritering van opgaven.

- Is aanspreekpunt, voert de coördinatie en stelt in samenwerking een evenwichtige en op resultaten gerichte projectenportfolio op. Brengt hiervoor overzicht aan in de projecten binnen het sturingsmodel. Vindt hierbij in overleg met (senior) projectmanagers en (senior) projectleiders de balans tussen ambitie en haalbaarheid.

- Gesprekspartner over de ontwikkelingsstrategie van de projecten en strategische keuzes met betrekking tot het proces. Adviseert bij het opstellen van plannen van aanpak. Identificeert daarbij mijlpalen en besluitmomenten en weet deze in overleg met het projectteam/-leider om te zetten naar planningen. Schrijft mee aan en corrigeert college- en raadstukken vanuit de projecten.

- Stemt onder andere af met Opdrachtgevers over de lange termijnplanning en voortgang van projecten.

- Op de hoogte van ontwikkelingen in projecten door middel van updategesprekken, deelname aan projectteams en andere overleggen.

- Heeft inzicht en overzicht voor alle ruimtelijke projecten van zowel de domeinen R&E en Samenleving en bewaakt de naleving van het projectenportfolio.

- Signaleert en analyseert tijdig vertragingen, overschrijdingen en risico’s en doet voorstellen ter voorkoming hiervan. Analyseert rapportages en neemt indien nodig initiatieven tot wijziging van de procesgang.

- Brengt in beeld hoe alle relaties beïnvloed worden door de ontwikkelingen in projecten en vertaalt dit naar afwegingen met betrekking tot tijd, geld en kwaliteit.

- Geeft gevraagd en ongevraagd advies aan (senior) projectmanagers, (senior) projectleiders, projectteamleden en teammanagers op operationeel en tactisch niveau over projectbeheersingsaspecten en resourcemanagement.

- Bereidt de bestuurlijke besluitvorming voor met B&W-adviezen en Raadsbrieven.

Projectmatig werken

- Functiehouder is organisatiebreed de sparring partner en de coördinator voor projectmatig werken

- Levert een bijdrage aan de kwalitatieve ontwikkeling van het vakgebied en begeleidt collega’s bij het projectmatig werken.

- Heeft een signalerende rol naar de teammanager over de mate van uniformiteit in het projectmatig werken, knelpunten e.d.

- Is sparringpartner voor de (senior) projectleiders en Ambtelijk Opdrachtgevers op het gebied van projectmatig werken.

- Onderzoekt mogelijke verbeteringen in de werkwijze en beziet met de collega’s of deze oplossingen uitvoeringstechnisch haalbaar zijn. Draagt de verbetervoorstellen voor aan de teammanager en implementeert deze voorstellen na goedkeuring. Zorgt dat de handboeken, processen en formats actueel zijn. Adviseert over de projectmatige aanpak van projecten.

- Organiseert organisatiebreed trainingen op het gebied van projectmatig werken, op basis van een afgesloten raamcontract.

Context

- Specifieke beleidslijnen en daarbij behorende relevante wet- en regelgeving, processen en procedures zijn van belang voor de uitvoering van de werkzaamheden. Kennis van UAV en RAW-systematiek.

- Rapporteert aan teammanager over inhoud en functioneel aan de directie/management over inhoud, voortgang, aanpak en resultaat van de adviezen.

- Informeert en stemt af met interne- en externe betrokkenen.

- HBO+ werk- en denkniveau (vakgebied).

- Essentiële competenties: organisatiebewustzijn, politiek en bestuurlijk bewustzijn, initiatief, zelfstandigheid, samenwerken, plannen en organiseren, analytisch vermogen, inlevingsvermogen, overtuigingskracht, regisseren, netwerken, nauwkeurigheid, kwaliteitsgerichtheid, mondelinge en schriftelijke communicatie.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten