Gemeenteprojecten
Freelance planeconoom
De gemeente Dordrecht heeft de opgave om de komende jaren te groeien met 4.000 woningen en 4.000 banen. Hiervoor worden verschillende nieuwe woningbouw- en werklocaties ontwikkeld. De gemeente Dordrecht heeft nog relatief veel grondeigendom die hiervoor ingezet kan worden. Om deze ontwikkelopgave mogelijk te maken zoeken we een Planeconoom om het team van gemeentelijke ontwikkelaars te versterken.
Waar kom je te werken?
De planeconoom maakt deel uit van het kernteam Grondzaken van het Cluster Stad. Het Cluster Stad levert een belangrijke bijdrage aan de ruimtelijke en economische ontwikkeling van Dordrecht, via de Opgaven Bouwende Stad en Werkende Stad. Grondzaken koopt, verkoopt en exploiteert gronden om daarmee plannen op het gebied van stedelijke vernieuwing mogelijk te maken. Hierbij maken we gebruik van de instrumenten die het grondbeleid biedt. Daarbij ziet Dordrecht voor het kernteam Grondzaken een belangrijke rol aan de voorkant van het gebiedsontwikkelingsproces om te adviseren over de uitvoerbaarheid van ontwikkelingen.
Wie zijn wij?
Het kernteam Grondzaken bestaat op dit moment uit drie kerndisciplines: juridische zaken, taxatie en planeconomie. Totaal 15 fte, waarvan 4 fte planeconomie. Je werkt veelal aan projecten in projectteams met deskundigen op het vlak van gebiedsontwikkeling. Vanuit grondzaken ben jij daarbij onze vertegenwoordiging waarbij je de financiële randvoorwaarden bewaakt en adviseert over de uitvoerbaarheid van de plannen. Wij werken ook samen met de andere gemeenten in de Drechtsteden. Dit biedt een interessante aanvulling op het werk in Dordrecht.
Wat ga je doen?
In Dordrecht is een brede rol van de planeconoom mogelijk. Door de grootte van de stad is er een goede balans tussen jou als specialist en generalist. Vanwege het gemeentelijk grondeigendom kun je vanaf de initiatieffase tot afronding een belangrijke financieel-economische rol vervullen binnen projecten. Tot de functie behoren o.a. de volgende werkzaamheden:
● Verrichten van haalbaarheidsstudies en exploitatieberekeningen;
● Opstellen, actualiseren en bewaken van grondexploitaties en projectbegrotingen;
● Adviseren over financieel-economische aspecten van gebiedsontwikkeling;
● Zorgen voor kostenverhaal bij ontwikkelingen van derden;
● Uitvoeren van risicoanalyses en advisering ten aanzien van risicomanagement;
● Opstellen van businesscases en waar mogelijk zoeken naar externe dekkingsmiddelen en financiële verbindingen in de vastgoedketen om plannen haalbaar te maken;
● Leveren van een bijdrage aan contractvorming met betrekking tot planeconomische aspecten;
● Deelname aan projectteams en bewaken van financieel-economische belangen;
● Opstellen van beleidsstukken;
● Adviseren over uitgifte strategieën en bewaken van marktconformiteit bij gronduitgifte;
● Deelnemen aan onderhandelingen met derden;
● Ondersteunen van collega’s bij: ○ het jaarlijkse prognose traject (cijfermatig alsook tekstueel) ○ het vergaren van kennis en informatie
Wat neem je mee?
● Afgeronde en voor het vakgebied relevante opleiding op minimaal Hbo-niveau(o.a. Vastgoedkunde, Economie, Bouwkunde, Planologie) ;
● Kennis en kunde op het gebied van grondexploitaties en vastgoed rekenen;
● Relevante stage of werkervaring;
● Kennis van actuele wet- en regelgeving op het gebied van planeconomie;
● Een goed cijfermatig inzicht;
● Goede communicatieve vaardigheden;
● Relevante kennis van Excel. Gewenste competenties voor de functie zijn: analytisch vermogen, zelfstandig, samenwerken, accuratesse, overtuigingskracht en zakelijk inzicht.
Start: z.s.m.
Aantal uur per week: 16
Duur van de opdracht: 12 maanden met optie tot verlenging
Tarief Schaal 10
Sollicitatie deadline is 17 maart om 10:00 uur.