Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance ouder kind adviseur- schoolmaatschappelijk werk (zzp)

Geplaatst 16 okt. 2024
Project ID: YIS 9167407
Plaats
Hoogkarspel
Uren
16 uur/week
Periode
4 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 10 feb. 2025
Tarief
60 - 68 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 22 okt. 2024 11:00

We zoeken een Ouder / Kind adviseur / Schoolmaatschappelijk werker voor SED-organisatie, ter vervanging van ziekte.

• Tariefindicatie: max €68 all-in per uur excl. BTW (schaal 9)

• 16 uur per week:

• Startdatum zo snel mogelijk;

3 jaar relevante werkervaring;

• Opdracht voor de duur van 4 maanden;

• Graag motivatie, beschikbaarheid opnemen in het CV

  • Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst



Ouder Kind Adviseur - 16 uur per week

Hoe kinderen opgroeien en opgevoed zal bepalend zijn hoe zij in het leven komen te staan. Ouders kunnen tegen een aantal problemen aanlopen tijdens de opvoeding van hun kinderen.

Deze problemen kunnen te maken hebben met niet begrepen gedrag van hun kinderen, leerproblemen maar ook problemen die zijn ontstaan door bijvoorbeeld een scheiding of een andere ernstige gebeurtenis die veel invloed heeft gehad op de gezinssituatie en het leven van de kinderen. Een kind uit zijn gevoelens op verschillende manieren. Als een kind problemen heeft kan het voorkomen dat zich dit uit door verminderde resultaten op school, of zich onbegrepen voelt door leerkracht of medeleerlingen. Een kind kan hierdoor een agressieve of juist introverte houding aannemen. Ouders en kinderen kunnen met hun vragen terecht bij de Ouder Kind Adviseur.

Wat houdt de functie Ouder Kind Adviseur in?

Ouder Kind Adviseur is een professional die goed toegankelijk is, en die erop gericht is om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Zij hij vervult een brugfunctie tussen kind, ouders, school en jeugdzorginstellingen en richt zich op het kind bij diverse vragen. De gesprekken richten zich niet alleen op het kind, maar ook op degenen die invloed hebben op die situatie. Enerzijds zijn dit de ouders en verzorgers, anderzijds zijn dat bijvoorbeeld leerkrachten en de jeugdhulpverlening.

Kerntaken van de Ouder Kind Adviseur zijn:

  • Signalering en preventie

  • Kortdurende begeleiding van kind en ouders bij

  • Gedragsproblemen

  • Opvoedingsproblemen

  • Gezinsproblemen

  • Conflictbemiddeling

  • Ondersteuning aan leerkrachten

  • Verwijzen naar evt vervolghulp

Concreet betekent dit dat de Ouder Kind Adviseur niet alleen signaleert, begeleidt en verwijst, maar bijvoorbeeld ook een spreekuur kan organiseren voor leerlingen of een koffie themabijeenkomst voor ouders. Bovendien is er regelmatig overleg met leerkrachten, intern begeleider, directeur, eventueel aanwezige orthopedagoog en jeugdhulpverlening over leerlingen die extra begeleiding nodig hebben.

De vorm die de Ouder Kind Adviseur precies aanneemt is vaak afhankelijk van de school zelf. Dit kan per basisschool verschillen, aangezien ook de behoeften naar de inzet van de Ouder Kind Adviseur kan verschillen.

Doel van de Ouder Kind Adviseur

Verbeteren relatie:

  • tussen kind en ouder

  • tussen kind en school

  • tussen ouder en school

  • tussen kind en leerkracht

Wat ook als doel beschreven kan worden is ondersteuning bij het omgaan met moeilijk bereikbare ouders, lagere drempels naar externe instanties en het versterken van mogelijkheden voor de ouders.

Door wie wordt de Ouder Kind Adviseur ingeschakeld?

Ouders en kinderen kunnen de Ouder Kind Adviseur rechtstreeks benaderen. De Ouder Kind Adviseur is een vast gezicht binnen de scholen. Mocht de Ouder Kind Adviseur niet aanwezig zijn, dan kan zij telefonisch of via de mail benaderd worden. Contactgegevens zijn op school of in de schoolgids aanwezig.

Wanneer de leerkracht problemen bij een kind uit zijn haar groep signaleert informeert hij zij in eerste instantie de ouders. Vervolgens kan op verschillende manieren de Ouder Kind Adviseur worden ingeschakeld:

De leerkracht of intern begeleider vraagt de ouders verzorgers toestemming de problematiek tijdens het overleg met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of de Ouder Kind Adviseur te bespreken.

Extra profiel 

Past deze functie bij jou?

Ben jij er ook van overtuigd dat het resultaat van een goede ondersteuning afhangt van ‘de juiste persoon op de juiste plek’? Dat je out-of-the box durft te denken en met jouw inzet, advisering en observaties denkt bij te kunnen dragen aan de zelfredzaamheid van ouders en kinderen? Heb jij lef en ben je besluitvaardig genoeg om beroepskrachten van het basisonderwijs en de voorschoolse voorzieningen handreikingen te geven waar zij het meest gebaat bij zijn? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 

De ouder- en kind adviseurs zijn een belangrijke schakel in het voorliggende veld en zijn gericht op een preventieve inzet. Dit houdt in vroegtijdig signaleren van opvallende gedragingen bij het jonge kind, in gesprek gaan en opvoedondersteuning bieden aan ouders/verzorgers en handvatten bieden aan medewerkwerkers in het basisonderwijs.

Wij krijgen aanmeldingen vanuit verschillende instanties met uiteenlopende vragen en dit gebeurt altijd in overleg met ouders/verzorgers die de hulpvraag hebben. 

 

Wij maken onderdeel uit van het lokale wijkteam (team Inzet) en ons team is werkzaam in de gemeente Drechterland. De ouder-kind adviseurs richten zich op de sociaal-emotionele ontwikkeling en opvoeding van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. 

 

Wat ga je doen?

We zijn op zoek naar een ouder-kind adviseur/schoolmaatschappelijk werker die zich richt op de doelgroep 6 - 12 jaar. Belangrijkste partners zijn de basisscholen. 

  • Je reageert op veel voorkomende opvoedingsvragen, opvoedrisico’s en problemen. Je zoekt naar factoren die van invloed zijn op de normale ontwikkeling en opvoeding, waardoor ze ontstaan en waardoor ze in stand gehouden worden. 

  • Je hebt een adviserende rol, maar je biedt ook zelf kortdurende opvoedondersteuning bij diverse sociaalemotionele, ontwikkelings- en opvoedproblemen door het gebruik van verschillende methodieken en/of organiseert aanvullende hulp als dat nodig is. 

  • Je werkt vraaggericht en kijkt naar de mogelijkheden van het gezin met behulp van het sociale netwerk. Veiligheidsrisico’s kun je op een goede manier inschatten en je zet interventies in waar nodig om de veiligheid van het kind te vergroten. Indien nodig verwijs je ouders en kinderen door naar passende hulp.

 

Jouw profiel  

▪ Je hebt een HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding, bijv Sociaal Pedagogische hulpverlening, Social Work of Pedagogiek;

▪ Je bent in het bezit van een (jeugd)zorg registratie (SKJ);

▪ Je hebt kennis en ervaring met het basisschoolkind;

▪ Je bent bekend met onderwijs, voorschoolse voorzieningen en de regionale sociale kaart;

▪ Je werkt outreachend, initiatiefrijk en oplossingsgericht kunnen werken;

▪ Je denkt actief mee over de doorontwikkeling van het team binnen het sociale domein;

▪ Je bent een netwerker met bijbehorende mondelinge en schriftelijke vaardigheden;

▪ Je bent in staat om anderen te motiveren, toont zich betrokken bij de ander, kan goed luisteren en de juiste vragen stellen zodat de ander een bepaalde ontwikkeling kan doormaken; 

▪ In bezit van een rijbewijs en auto.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten