Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker team communicatie (zzp)

Geplaatst 6 jun. 2023
Project ID: YIS 9134667
Plaats
Helmond, Hybride
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 jul. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 12 jun. 2023 15:00

Startdatum: 1 juli (of z.s.m.)

Einddatum: 31 december 2023

Uren: minimaal 32 uur, bij voorkeur 36 uur p/w


Profiel: bestuurlijke sensitiviteit, zowel kennis van gemeentelijke wereld als inhoud, verbinding met interne opdrachtgevers verstevigen, verbinding van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Fysieke aanwezigheid is veelal gewenst.


Helmond is een stad in beweging die de komende jaren een forse schaalsprong gaat maken. In de stad én binnen de gemeentelijke organisatie heerst een hands-on mentaliteit. Dat biedt ruimte aan creatieve en vernieuwende mensen. De gemeentelijke organisatie is volop bezig om invulling te geven aan een nieuwe manier van werken. Plannen worden gemaakt in interactie met inwoners, organisaties en groepen uit de samenleving. We focussen ons meer en meer op onze doelen en veel minder op regels en systemen.


De opdracht

Bouw verder aan het communicatieteam

Het communicatieteam heeft afgelopen jaar een doorontwikkeling gerealiseerd naar opgave gestuurd en integraal werken en daarmee de impact van communicatie een mooie impuls gegeven. Dit willen we verder versterken en uitbouwen. Wij zoeken een inspirerende kwartiermaker die het voortouw neemt en het team begeleidt om de in gang gezette ontwikkeling te bestendigen en te versterken.


Het communicatie team bestaat uit circa 20 ervaren (strategisch) communicatieadviseurs gericht op in- en externe communicatie. Formeel werken de huidige communicatie professionals bij verschillende afdelingen. De gemeente Helmond werkt aan een doorontwikkeling van de organisatie. De positionering van het team communicatie binnen de organisatiestructuur krijgt daarbij nog verder vorm. Als kwartiermaker bereid je de samenvoeging verder voor en zorg je ervoor dat de winkel openblijft tijdens de implementatie van de verschillende veranderingen.


Zet samen met het team een heldere en gedragen communicatiekoers uit voor de komende jaren

Vanzelfsprekend geef je samen met het team verder inhoud aan de communicatiestrategie. De verbinding tussen behoeften van inwoners en stakeholders en bestuurlijke ambities is daarbij voor jou vanzelfsprekend.


Naast de bestaande processen, geef je sturing aan nieuwe ontwikkelingen als corporate identity, participatiebeleid en de Newsroom (binnen het nieuwe stadskantoor; 'Huis voor de Stad'). Je bouwt verder aan interne, crisis-, perscommunicatie, ondersteuning van dienstverlenende afdelingen en digitale/nieuwe media.


Zorg voor een stevige positionering van het communicatieteam in de organisatie en in de relatie met het bestuur

Als kwartiermaker ben je zichtbaar en zoek je de verbinding met de organisatie en weet je deze mee te nemen. Je krijgt energie van verandertrajecten en ziet de weerbarstigheid daarvan als een uitdaging. 


Wie zoeken we?

Jij krijgt er energie van om communicatie van toegevoegde waarde te laten zijn voor de stad en de interne organisatie. Je wordt enthousiast van het bouwen van een professioneel team binnen een dynamische en ambitieuze organisatie. En je voelt je als een spin in het web tussen alle interne en externe stakeholders waar het team communicatie een rol heeft en weet deze te verbinden. Een aantal kernwoorden hierbij: situationeel en coachend leidinggeven aan het team van professionals, aanjagen en begeleiden van veranderingen, verbinden, inspireren, motiveren, bouwen en organisatie- en bestuurlijke sensitiviteit.


Functie-eisen:

Je functioneert op een WO/ HBO+ niveau en hebt meerdere jaren aantoonbare ervaring als leidinggevende aan communicatie professionals in een ambitieuze politiek-bestuurlijke omgeving bij een gemeente. Je hebt ervaring met het versterken van teams en verandermanagement in een dynamische werkomgeving. Aantoonbare ervaring met opgavegericht werken en agile portfoliomanagement zijn een pré. Evenals ervaring met participatie- en positioneringsvraagstukken. Verder heb jij een coachende, motiverende en verbindende managementstijl en ervaring met het adviseren van (senior) management en bestuur.


In deze rol rapporteer je aan een van de directieleden en vindt sparringpartners in de adviseur van het college en de “organieke managers” van de teamleden (manager HR, manager Dienstverlening, manager Strategie).


Het betreft een opdracht voor 32 tot 36 uur per week tot en met (minimaal) 31 december 2023. Tot slot is het om de verbinding te leggen met collega’s en het veranderproces vorm te kunnen geven belangrijk om zeer regelmatig op kantoor te zijn maar daarnaast is er ook ruimte om af en toe thuis te werken.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten