Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker programma Smart Society

Geplaatst 21 apr. 2021
Project ID: YIS000336
Plaats
Dordrecht
Duur
1 week
(21 apr. 2021 - 1 mei 2021)
Uren/week
16 hrs/week
Tarief
Unknown

Als tijdelijke kwartiermaker (vanaf 1 mei 2021 tot 1 februari 2022) lever je een grote bijdrage aan ons programma Smart Society. Jij bent aan zet om onze ambitie waar te maken en hier vorm aan te geven en te realiseren.

 

Wat ga jij bij ons doen?

Dordrecht maakt al een paar jaar flink werk van smart society. In het begin lag de nadruk vooral op de fysieke infrastructuur en het experimenteren met nieuwe technologie in de stad. We hebben hierdoor veel ervaring opgedaan en ontdekt dat bijvoorbeeld het toepassen van sensoren veel kansen biedt Maar we hebben ook geleerd dat we met slimme technologie alleen er niet komen. Het op te zetten programma Smart Society kent de volgende uitgangspunten:

 

1.      Crux is te beginnen vanuit het maatschappelijke vraagstuk. Alleen dan kunnen we nieuwe technologie doelgericht inzetten.

2.      Het succes wordt groot een deel bepaald door hoe we het als organisatie oppakken. Het vereist een slim samenspel van verschillende disciplines.

3.      En het vraagstuk laat zich niet vangen door de grenzen van onze organisatie. Met andere woorden: een sterke verbinding met de stad en regio.

 

We hebbende afgelopen jaren op uiteenlopende gebieden mooie resultaten geboekt. Tegelijk merkten we dat we nog de niet impact hebben die we willen. Door meer focus aan te brengen ontwikkelen we meer slagkracht binnen een maatschappelijk vraagstuk en kunnen we beter anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Focus in smart society bestaat uit drie sporen:

1.      Nieuwe oplossingen. Samen met partners op basis van data en technologie nieuwe oplossingen ontwikkelen.

2.      Inzicht en overzicht. Het bieden van feitelijke informatie over een vraagstuk met behulp van data-analyse, monitors en dashboards. 

3.      Basis op orde. De randvoorwaarden om datagedreven te kunnen werken, zoals het regionale datawarehouse, het 5g netwerk, cyberveiligheid voor ondernemers en de interne capaciteit en faciliteiten.

 

De afgelopen maanden hebben we een werkwijze ontwikkeld. Kern van de nieuwe werkwijze is dat we die disciplines (wagonnetjes) betrekken die een concrete bijdrage kunnen leveren om het vraagstuk verder te brengen. Door deze wagonnetjes te koppelen tot een treintje geven we forse versnelling aan de oplossing. Waar nodig sturen we bij zodat we focus houden op het beoogde einddoel.

 

De samenwerking op het thema intern ambtelijk is hecht maar fragiel qua capaciteit. Betrokkenen zien het belang maar hebben weinig ruimte in hun huidige takenpakket. Zeker niet om alle ambities te verwezenlijken. Er liggen mooie kansen om de samenwerking met andere inhoudelijke programma's en de samenwerking in Digital mainport Drechtsteden vorm te geven en ook in landelijke netwerken participeert Dordrecht. De wethouder heeft ambitie. Maar hoewel er veel mogelijkheden liggen vraagt het nu slagkracht en handigheid om de kansen in te koppen en in te bedden zodat er een meer solide programma ontstaat.

 

Jouw opdracht:

Om de werkwijze verder uit te bouwen, de verschillende interne partners en programma's te verbinden en optimaal gebruik te maken van de regionale en landelijke netwerken waarin Dordrecht opereert zoeken we een kwartiermaker/programmamanager die aan de slag gaat met:

·        Het verder faciliteren en aanjagen van de werkwijze die we met elkaar hebben bedacht.

·        blijven koppelen van projecten aan inhoud. De relaties met de andere wagonnetjes onderhouden (voor zover niet bij anderen belegd) . Het verder onderbouwen van de randvoorwaarden, o.a. in capaciteit en op de juiste tafels gecombineerd met een inhoudelijke aanpak gaan bespreken.

·        Het programmatisch werken verder uitbouwen op dit thema en de wethouder ondersteunen in het advies daarover.

·        Het benutten van de regionale en landelijke netwerken voor inspiratie, samenwerking en verder brengen van onze inhoudelijke aanpak en werkwijze.

 

Wat neem jij mee?

Jij bent een bouwer, die de werkwijze verder uitbouwt aanjaagt en faciliteert. Die businesscases kan maken en samenwerking kan coördineren. Die notities kan schrijven en in de ambtelijke en bestuurlijke setting op tafel kan brengen.

 

Een verbinder die slim gebruik van alles wat er al beschikbaar is intern en dit weet te verbinden. Die weet hoe een gemeentelijke organisatie werkt en daarin zijn weg kan vinden. Een kenner van digitale ontwikkelingen die kan inspireren, goede voorbeelden kan binnenhalen en een inhoudelijke adviserende rol voor een gemeentelijke strategie op digitalisering, kan toevoegen aan de werkwijze. Die een netwerk op dat terrein heeft en snel kan schakelen.

 

Waar kom je te werken?

De Gemeente Dordrecht werkt, samen met (regionale) ketenpartners, aan een leefbare en aantrekkelijke stad en regio.

 

Wie zijn wij

Dordrecht. Niet zomaar een stad. Een eiland. Een stad met verborgen kwaliteiten. Een stad waar bijzondere dingen gebeuren. Maar waarover Dordtenaren niet opscheppen. Een stad waarvoor je moeite moet doen. Om te zien wat er is en te weten wat er allemaal kan. Voor wie dat ziet en voor wie dat weet, is Dordrecht een inspirerende stad.


Sollicitatie deadline is 28-4 om 09:00 uur.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten