Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance kwartiermaker jongerencentrum (zzp)

Geplaatst 3 okt. 2024
Project ID: YIS 9167031
Plaats
Assen
Uren
24 uur/week
Periode
5 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 3 mrt. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 8 okt. 2024 17:00
  • Startdatum: zsm

  • Duur: 01.03.2025

  • Inzet: 24 per week

  • Inschaling: Schaal 11 CAO Gemeenten

  • Richtlijntarief: € 97,00 (senior)

  • Let op! Aangeboden uurtarief is een bedrag all-in, exclusief btw. Dit tarief geldt voor de duur van de opdracht inclusief eventuele verlengingen

  • Alleen ZZP'ers die een Eenmanszaak of een BV zonder partners hebben kunnen gecontracteerd worden

  • Beleid gemeente Assen voor externe inhuur 'bring your own devices', tenzij voor de uitvoering van de opdracht, anders wenselijk is



Opdrachtbeschrijving Kwartiermaken jongerencentrum Opdracht

'Kwartiermaken’ levert als eindproduct een college- en raadsvoorstel op met een gebruiksklaar en uitvoerbaar businessplan voor een jongerencentrum binnen de kaders zoals beschreven in het geamendeerde raadsvoorstel Ruimte voor jongeren (Raadsvergadering van 19 september 2024).

De raad heeft daarmee het volgende besluit genomen:

1.1             Kennis te nemen van de onderzoeksrapportage ‘Verbonden jeugd in Assen: op weg naar een jongerencentrum’ van CMO STAMM.

1.2        Een kwartiermaker aan te stellen met de opdracht om in co-creatie met jongeren en jongerenorganisaties uit het maatschappelijk middenveld locaties in kaart te brengen voor een stedelijk jongerencentrum.

1.3         De volgende kaders voor de opdracht onder 1.2 vast te stellen:

a)      de locatie moet veilig zijn (zowel in sociale omgang als bouwkundig)

b)     het jongerencentrum moet inclusief en toegankelijk zijn

c)      uiterlijk in het eerste kwartaal 2025 wordt het resultaat van deze opdracht  besluitvormend in de raad geagendeerd

d)     dit voorstel bevat per locatie antwoord op kansen, uitdagingen, een (onderbouwde) kostenindicatie en een advies van jongeren en jongerenorganisaties[1].

Het raadsvoorstel moet beschikbaar zijn voor besluitvorming in de besluitvormende raadsvergadering op 20 maart 2025.

Belangrijk in het gehele proces is de afstemming en communicatie met de gemeenteraad zonder dat dit tot vertraging leidt.

De opdrachtnemer van de opdracht kwartiermaken werkt in een interactief proces samen met jongeren, maatschappelijke organisaties en de opdrachtgever. Het voorstel geeft duidelijk antwoord op inhoud en kosten van:

1.      De locatie en exploitatie van het jongerencentrum inclusief verbouwing

2.      De inrichting van de locatie

3.      Inzet  personeel

We stellen voor om de prioriteit in deze fase die het raadsvoorstel moet opleveren te leggen bij de eerste 3 punten.

De organisatievorm en de programmering kunnen onderdeel zijn van de realisatie. Waarbij wel rekening gehouden moet worden met de invloed op de exploitatie kosten vanuit de organisatievorm en de programmering. Deze kosten moeten inzichtelijk zijn in het raadsvoorstel.

4.      De organisatievorm 

5.      De activiteiten en de programmering – Hierin worden ook de activiteiten van bestaande organisaties meegenomen. 


Voorwaarden en fasering

Voor alle stappen in het proces gelden de afspraken zoals we die hebben vastgelegd in ‘beleid voor en door jongeren'. Dat betekent dat jongeren zowel bij de voorbereiding als de uitvoering betrokken zijn. In overleg met de opdrachtgever wordt per fase afgestemd op welke manier de jongeren betrokken worden en zeggenschap hebben. Daar waar nuttig en noodzakelijk wordt de nadrukkelijke samenwerking gezocht met bestaande organisaties (die nu activiteiten voor jongeren aanbieden). Deze partijen staan in de bijlage van het onderzoeksrapport genoemd.

Betrekken jongeren: Tijdens de uitvoering van het jongerenbudget (Top Idee? Kom Ermee!) hebben we veel ervaring opgedaan met het bereiken van een diverse groep jongeren. Lessen uit deze campagne kunnen we inzetten om Asser jongeren te bereiken om mee te participeren in het realiseren van een jongerenentrum. Daarnaast zijn er veel jongeren die hebben aangegeven mee te willen werken, denk daarbij aan de jongeren van Begrip!, Jong graan en andere winnaars van het jongerenbudget.

We zetten een campagne op om een zo breed mogelijke groep jongeren te bereiken en zoveel mogelijk jongeren de kans te geven om echte invloed uit te oefen op het jongerencentrum.

Partijen uit het maatschappelijk middenveld: Er zijn in Assen een aantal organisaties die werken voor en met jongeren, daarbij kan worden gedacht aan Vaart Welzijn, Podium Zuidhaege, DAF (Digital Art Factory), Garage TDi (met bijvoorbeeld de vooropleiding theater) en natuurlijk ook het onderwijs. Zij hebben in eerdere fasen in meer of mindere mate input gegeven. Zij geven aan graag samen te willen werken om tot een jongerencentrum te komen.

De opdrachtgever stelt een stuurgroep samen met de nodige expertise en competenties. Daarin zijn in ieder geval de afdelingen Ontwikkeling en Advies, Vastgoed, Juridische zaken, Financiën, communicatie en participatie vertegenwoordigd.

Het is belangrijk om de raad zo goed mogelijk bij het proces en de opbrengsten hiervan te betrekken. De raad wordt actief en tijdig geïnformeerd over proces, voortgang, opbrengsten en tegenslagen en oplossingen. In afstemming met de stuurgroep is de opdrachtnemer hiervoor verantwoordelijk.

Gezien het gevraagde tempo stellen we voor om de prioriteit te leggen bij het (samen met jongeren) vinden van een locatie. Het inzichtelijk maken van de kosten om deze locatie gebruiksklaar te maken. Het inzichtelijk maken van de exploitatiekosten, inclusief personele en programmeringskosten.

Het raadsvoorstel moet beschikbaar zijn voor besluitvorming in de besluitvormende raadsvergadering op 20 maart 2025.

De verwachting is dat het pand turn key kan worden opgeleverd voor het eind van deze raadsperiode (het liefst voor eind 2025). De tijd tussen raadsbesluit en oplevering kan worden gebruikt om samen met jongeren en maatschappelijke organisaties te werken aan de inrichting, organisatievorm en het vormgeven (uiteraard met en door jongeren) van een dagelijkse programmering.

 

1.     Locatie van jongerencentrum

Er wordt samen met jongeren onderzocht welke locaties het best passen bij hun wensen en behoeften en de kaders vanuit de raad. Deze wensen en behoeften zijn beschreven op basis van eerdere onderzoeken en interviews met jongeren. De opdracht is om zoveel mogelijk jongeren aan de voorkant te betrekken in de zoektocht naar een locatie.

Jongeren gaan op bezoek bij deze mogelijke locaties en geven advies over de uiteindelijke locatie voor het jongerencentrum.  Dit draagt bij aan een gevoel van eigenaarschap onder jongeren. De zoektocht moet een haalbare locatie opleveren. Daarbij hoort ook het proces om draagvlak bij omwonenden te creëren.

De afdeling Vastgoed van de gemeente moet aan de voorkant worden betrokken. Zij kennen de gemeentelijke vastgoedportefeuille en zijn op de hoogte van de lokale vastgoedmarkt. Daarnaast zijn ze een belangrijke kennispartner wanneer het gaat om omgeving, vergunningen etc.

Bestaande organisaties die nu activiteiten voor jongeren aanbieden kunnen in het jongerencentrum opgenomen worden. Hier lijkt op basis van de gevoerde gesprekken draagvlak voor te zijn. Dit betekent ook dat er financiën vanuit bestaande subsidie-relaties meegenomen kunnen worden. Denk hierbij aan cultuur- en welzijnsorganisaties. Daarmee wordt stapeling van subsidies en financiering voorkomen.

In de onderzoeksrapportage van CMO STAMM wordt beschreven wat succesfactoren van een jongerencentrum zijn. Daarbij wordt ook beschreven wat een ideale locatie hiervoor is. Vaak staat een  jongerencentrum aan de rand van het stadscentrum.

Wij verwachten dat er met deze processtappen een realistische keuze voor een locatie gemaakt wordt. En dat kosten en baten (gebruiksklaar opleveren, exploitatie, verzekeringen nutvoorzieningen, inverdienmodel, voorkomen stapeling subsidies) duidelijk in beeld komen. Deze kosten en baten zijn onderdeel van het college- en raadsvoorstel.

2.     Inrichting van de locatie

Het maken van plannen voor de inrichting van het jongerencentrum is een uitgelezen mogelijkheid om jongeren zeggenschap te geven. Dat kan via participatietrajecten maar bijvoorbeeld ook via opdrachten bij opleidingen (zowel bouwkundig als interieur ontwerp).

Natuurlijk dient er rekening gehouden te worden met bouwkundige- en omgevingseisen.

De inrichting van het pand is iets waar jongeren groot belang aan hechten. Asser jongeren geven aan dat ze hier niet alleen over willen meedenken, maar ook zelf zorg voor willen dragen. Jongeren zien een centrale ontvangstruimte voor zich waar plek is om te chillen wat te drinken en te eten. Waar samen kan worden gekookt en gespeeld denk daarbij aan pool, tafelvoetbal, darts, consoles en arcade.

Jongeren zien ook diverse kleinere ruimtes voor zich geschikt voor brainstorm-/praatsessies, workshops, studio’s en opslag. Jongeren geven aan dat wanneer dit niet allemaal te realiseren is op één locatie zij in ieder geval hopen dat er groeimogelijkheden in het vooruitzicht worden gesteld.

De inrichting qua aantal ruimtes, functies, meubels, licht, geluid, doet wat met de kosten voor het gebruiksklaar opleveren. Deze kosten zijn onderdeel van het college- en raadsvoorstel.

3.     Inzet personeel

Uit onderzoek bij succesvolle jongerencentra in vergelijkbare steden blijkt dat er een grote variatie is in de personele bezetting.

De wensen en behoeften van jongeren hebben invloed op de functies van het jongerencentrum. Daarnaast is het belangrijk om de continuïteit te waarborgen. Beide eisen hebben invloed op de soort en omvang van functies die door betaalde professionals uitgevoerd moeten worden.

Ook zal het dagelijks beheer kosten met zich mee brengen. Voorbeelden uit andere gemeenten laten zien dat er minimaal enkele fte’s inzet op een jongerencentrum zit.

Voor de eerste fase van deze opdracht zijn inzicht in de dagelijkse personele lasten het belangrijkste. Daarvoor zijn onderstaande vragen van belang;

·        Hoe wordt de betrokkenheid van jongeren gefaciliteerd (facilitator)?

·        Wanneer inhoud wordt vertaald naar aantal fte's wat is dan een logische omvang?

·        Hoe wordt het dagelijks beheer ingericht gerelateerd aan de openingstijden?

·        Welke functies zijn bij het dagelijks beheer betrokken?

De uitvoeringskracht zit niet alleen bij jongerenwerkers. Voor het beheer zullen ook de inzet van jongeren en vrijwilligers een welkome aanvulling zijn. Het koppelen van stagiaires, bijvoorbeeld vanuit de opleiding Social Work, biedt ook mogelijkheden. Ook zijn jongereninitiatieven (zoals BEGR!P) van groot belang en kunnen/zullen in betrokkenheid, inrichting en beheer een rol spelen. Onderstaande vragen kunnen (voorzover deze geen invloed hebben op de personele lasten) aanbod komen in de realisatiefase na besluitvorming in de raad;

·        Hoe wordt ervoor gezorgd dat alle beschreven functies aanwezig en laagdrempelig toegankelijk zijn in het jongerencentrum?

·        Hoe worden de mogelijkheden voor stagiaires en werkleerplekken gefaciliteerd? Welke kansen zijn er met betrekking tot stagiaires (van bijv. de opleiding Social Work)?

Alle kosten die aan de inzet van personeel en randvoorwaarden voor vrijwilligers, stagiaires en werkleerplekken gerelateerd zijn dienen inzichtelijk te worden gemaakt. Deze kosten zijn onderdeel van het college- en raadsvoorstel.


4.     Organisatievorm

Werken aan de organisatievorm kan starten na besluit in de raad over locatie en financiering. Er dient wel alvast rekening gehouden te worden met eventuele kosten hiervoor, deze moeten onderdeel zijn van het college- en raadsvoorstel.

Hierbij gaat het om de organisatievorm in het jongerencentrum. Vragen die hier belangrijk zijn:

·        Wat is de logische keuze qua rechtspersoon?

·        Wordt het jongerencentrum een onafhankelijke partij?

·        Wat voor organisatievorm hoort hierbij? En hoe wordt hier invulling aan gegeven?

·        Welke plek krijgen jongeren in de aansturing?

·        Krijgen bestaande organisaties een plek?

·        Hoe wordt het vrijwilligersbeleid vormgegeven?

·        Andere opties om mee te nemen zijn bijvoorbeeld stages, werkleerplekken, etc.

5.     Activiteiten en programmering

Werken aan activiteiten en programmering kan starten na besluit in de raad over locatie en financiering. Als onderdeel van de exploitatie van het jongerencentrum moet er wel rekening gehouden worden met de kosten hiervoor in het voorstel aan het college en raad.

 

Van belang is dat jongeren zelf gaan over programmering.

Vrije inloop(mid)dagen en georganiseerde activiteiten vormen de kern van het jongerencentrum.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om reeds bestaande activiteiten (zie de Bijlage met een overzicht van jongerenactiviteiten en -initiatieven). Daarnaast zijn er ook activiteiten uit de gesprekken naar voren gekomen die nog geen plek hebben. Het jongerencentrum kan een plek zijn voor huiswerkbegeleiding, stages, educatieve workshops (programmeren, solliciteren, koken), samen eten, een poppodium voor optredens, filmavond, een uitleen en een bar.

 

Bestaande organisaties die nu activiteiten voor jongeren aanbieden kunnen in het jongerencentrum opgenomen worden. Hier lijkt op basis van de gevoerde gesprekken draagvlak voor te zijn. Dit betekent ook dat er financiën vanuit bestaande subsidie-relaties meegenomen kunnen worden. Denk hierbij aan cultuur- en welzijnsorganisaties. Daarmee wordt stapeling van subsidies en financiering voorkomen. (deze paragraaf wordt ook genoemd onder 1. locatie van het jongerencentrum).

Het advies is om dit interactief proces te starten direct na het besluit over (de financiering van) de locatie. Samen met jongeren en bekende organisaties wordt alvast een voorsprong genomen op de programmering in het uiteindelijke jongerencentrum. We verwachten dat uitvoering van activiteiten en programma's alvast (misschien in beperkte mate) kan starten op alternatieve locaties voordat het jongerencentrum is geopend.

Hierbij horen:

·        Een netwerk van betrokken jongeren en organisaties

·        Afstemmen van bestaande programmering

·        Inzichtelijk en toegankelijk maken van deze programmering

·        Aanpassen/aanvullen/aantrekkelijk maken van de programmering

·        Een programma voor het jongerencentrum

Daar waar mogelijk moeten de kosten voor activiteiten en programmering aan de voorkant inzichtelijk worden gemaakt. En zijn onderdeel van het raadsvoorstel.

Context

In het bestuursakkoord (2022) staat dat we samen met de Asser jongeren een nieuw jongerenbeleid maken. Samen met de raad geven we dat proces vorm. Jongereninitiatieven pakken we direct op. We maken een apart fonds voor jongereninitiatieven en jongerenbeleid van 1 miljoen euro.

Deze ambities hebben we vastgelegd in de Startnotitie Beleid voor en door jongeren. Voor de zomer van 2023 is deze startnotitie vastgesteld. En daarmee is ook bestemming gegeven aan de 1 miljoen euro.

Terwijl er werd gewerkt aan de uitvoering van de startnotitie werd het thema ruimte voor jongeren steeds belangrijker. In het najaar van 2023 hebben we de raad geïnformeerd dat we deze ontwikkeling apart oppakken. Los van de afspraken die al waren gemaakt met betrekking tot jongerenparticipatie. Maar wel in overeenstemming met de uitgangspunten: samen met jongeren. 

In overleg met verschillende initiatiefnemers en stakeholders hebben we besloten om een onafhankelijk onderzoek te laten doen door CMO STAMM naar wat ruimte voor jongeren in Assen zou kunnen zijn. Doel van dit onderzoek is het vaststellen van de mogelijkheden voor het creëren van een ruimte die toegankelijk is voor een zo breed mogelijke groep jongeren in de gemeente Assen. Met als resultaat een aantal varianten voor de gemeente Assen voor fysieke ontmoetingsruimten voor jongeren inclusief risico’s, kansen, financiën en operationele aspecten.

Het onderzoek toont aan dat er een duidelijke behoefte is aan een ruimte voor jongeren in Assen. Een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, om hulp of ondersteuning kunnen vragen, en waar er ruimte is om talenten te ontwikkelen. Een plek waar jongeren elkaar op een veilige en plezierige manier kunnen treffen. Een fysieke ruimte faciliteert ontmoetingen en verbindingen. Wel zijn er keuzes te maken in de facilitering, financiering, de schaalgrootte, het doel en de plek van het jongerencentrum. In het onderzoek zijn drie varianten van een jongerencentrum voor Assen beschreven. Het gaat om een kleine, middel en grote variant van een jongerencentrum.


Door het aannemen van het amendement over ruimte voor jongeren heeft de raad de opdracht voor kwartiermaken de volgende kaders meegegeven:

a)      de locatie moet veilig zijn (zowel in sociale omgang als bouwkundig)

b)     het jongerencentrum moet inclusief en toegankelijk zijn

c)      uiterlijk in het eerste kwartaal 2025 wordt het resultaat van deze opdracht  besluitvormend in de raad geagendeerd

d)     dit voorstel bevat per locatie antwoord op kansen, uitdagingen, een (onderbouwde) kostenindicatie en een advies van jongeren en jongerenorganisaties.

Bij onderdeel d) moet worden opgemerkt dat de raad ook akkoord kan gaan met 1 voorgelegde uitwerking. Op voorwaarde dat in het proces jongeren betrokken zijn geweest bij meerdere optie en jongeren hebben besloten over de voorgelegde en uitgewerkte keuze.

De aan te stellen kwartiermaker werkt in in co-creatie met jongeren en jongerenorganisaties uit het maatschappelijk middenveld om locaties in kaart te brengen voor een stedelijk jongerencentrum.

Het raadsvoorstel moet beschikbaar zijn voor besluitvorming in de raadsvergadering op 20 maart 2025.

 

[1] Bij beslispunt 1.3 onderdeel d) moet worden opgemerkt dat de raad ook akkoord kan gaan met 1 voorgelegde uitwerking. Op voorwaarde dat in het proces jongeren betrokken zijn geweest bij meerdere opties en jongeren hebben besloten over de voorgelegde en uitgewerkte keuze.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten