Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance interim opdracht projectmanagement (zzp)

Geplaatst 23 apr. 2024
Project ID: YIS 9156095
Plaats
Dordrecht
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 6 mei 2024
Einde: 6 nov. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 30 apr. 2024 10:00

Startdatum: z.s.m. in overleg

Uren: 24 uur per week, maandag is een belangrijke dag voor overleggen

Duur: 3 tot 4 maanden voor 24 uur per week met optie op verlenging

Schaal: 13, richttarief €106,-

Gesprekken zijn op locatie stadskantoor en kunnen plaatsvinden op 6 mei tussen 10.00 en 13.00 uur.

Gemeente Dordrecht

Zoek jij een mooie opdracht voor de komende 3 tot 4 maanden, bestaande uit 2 onderdelen, om een club met gemeentelijke projectmanagers naar een volgende stap te brengen? Lees dan snel verder. 

Waar is de opdracht? 

Dordrecht is een stad vol ambities. De stad heeft een roemrijk verleden én grootse plannen voor de toekomst. Er ligt een ambitieus politiek akkoord om het verschil te maken voor onze inwoners en ondernemers. Voor een sterke en groene stad, met meer betaalbare en energiezuinige woningen, een krachtige economie en gelijke kansen voor iedereen. Een veilige, leefbare en levendige stad om in te wonen en te werken.

De gemeentelijke organisatie van Dordrecht bestaat uit verschillende clusters. In het cluster Management en Ondersteuning werken verschillende teams op basis van projectmatig creëren aan projecten en programma's. Dit zijn de teams Programmamanagement, Projectmanagement, Project- en programmasecretarissen en Projectsecretariaat. Gezamenlijk noemen we deze teams Intergemeentelijk Project Management (IPM). Het leuke aan een intergemeentelijk team is dat de medewerkers in overleg ook ingezet worden voor projecten bij andere gemeenten in de Drechtsteden. De projecten spelen zich af in zowel het fysieke als sociale domein.

Het team Projectmanagement telt inmiddels 75 projectmanagers. IPM gaat later dit jaar een tweede teamleider aantrekken voor het team. Om de splitsing van het team voor te bereiden en de huidige personeelszorg te versterken hebben wij een interim opdracht voor 3-4 maanden voor 24 uur per week. 

 

De opdracht

Intergemeentelijk Projectmanagement (IPM) is een kennis- en expertisecentrum voor projecten en programma’s en levert tegen betaling bijbehorende vakspecialisten aan opdrachtgevers bij de gemeente Dordrecht en bij andere organisaties binnen de Smart Delta Drechtseden. De ambtelijk opdrachtgevers zijn hierbij verantwoordelijk voor de inhoudelijke aansturing van deze vakspecialisten. IPM bestaat uit de volgende teams:

1. 1 team Programmamanagement bestaande uit ca 15 mdw o.l.v. teamleider ai Joost Gons (tevens clustermanager MO);

2. 1 team Projectmanagement bestaande uit ca. 80 mdw o.l.v. teamleider Edwin van Dieën;

3. 1 team Projectsecretarissen bestaande uit ca 20 mdw o.l.v. teamleider Félice van Wijk;

4. 1 team Projectsecretariaat bestaande uit ca. 25 mdw o.l.v. teamleider Ingrid de Jong.

 

We hebben bij IPM momenteel een tweeledige opdracht voor 24 uur per week voor 3 tot 4 maanden:

1. Voorbereiden teamsplitsing Projectmanagement;

2. Herinrichting van de zuivere nulbegroting van IPM.

 

Deel 1:

De huidige teamleider Projectmanagement stuurt momenteel ca.80 medewerkers aan. We willen dat het team na de zomer van 2024 gaat splitsen. Eerder dit jaar is het toenmalige team Projectsecretariaat vanwege de te grote scope voor 1 teamleider gesplitst in de 2 bovengenoemde teams. Hoewel aan die beweging een functiedifferentiatie ten grondslag ligt, die bij de komende splitsing van het huidige team Projectmanagement níet van toepassing is, kunnen er wél lessen worden getrokken van de wijze waarop die eerdere teamsplitsing is verlopen.

 

We denken dat een zorgvuldige voorbereiding van de komende teamsplitsing voor deze opdracht onder meer op de volgende zaken moet ingaan:

- Perspectief van onze opdrachtgevers: we wensen een teamsplitsing die tegemoet komt aan de domeininrichting van onze organisatie, zodat opdrachtgevers zoveel mogelijk met een vaste teamleider als aanspreekpunt kunnen werken.

- Perspectief van de betreffende medewerkers: hoe worden zij betrokken, welke zaken brengen zij in en hoe willen we daarmee omgaan?

- Financieel: hoe richten we de bijbehorende formatie, bezetting en dekking in en hoe maken we dit stuurbaar voor betreffende teamleiders?

- Systeemtechnisch: wat moet er t.b.v. de teamsplitsing in de verschillende systemen aangepast worden en hoe zorgen we ervoor dat de latere teamsplitsing first-time-right verloopt?

- Samenwerking in MT-IPM: wat zijn de autonome rollen/taken/verantwoordelijkheden van de latere 2 teamleiders Projectmanagement en waarin is echt afstemming of zelfs overeenstemming nodig? Wat vraagt dit verder in de samenwerking/overlegstructuur tussen deze 2 teamleiders en ook in het gehele MT-IPM?

 

Deel 2:

IPM levert haar dienstverlening o.b.v. een nulbegroting. We hebben de ambitie om onze begroting én onze tariefstelling zuiverder op basis van dit principe in te richten. Hiertoe zal de begroting geschoond moeten worden. Ook zal hernieuwd besloten moeten worden welke overheadcomponenten in onze kostprijs moeten worden opgenomen, hoe we met indexering van inkomsten en uitgaven willen omgaan én hoe we willen sturen op formatie vs. bezetting. De opdracht wordt uitgevoerd door concernstaf. De interim teamleider Projectmanagement zal de concernstaf hier als linking pin vanuit IPM bij gaan helpen voor 3 tot 4 maanden.

 

NB: directe aansturing van medewerkers van team Projectmanagement is géén primair onderdeel tijdens deze opdracht. 

 

Welke ervaring neem je mee voor deze opdracht? 

Interim-ervaring bij lagere overheden. Ruime ervaring met complexe projecten in een matrix-omgeving, bij voorkeur bij een gemeente.

Kennis van de methode Projectmatig Creëren. Je gaat graag met mensen om, je bent empathisch en goed in staat om met verschillende mensen om te gaan. Je bent een goede luisteraar en ondersteuner voor anderen, waarbij je ons helpt om de organisatie naar een volgend niveau te brengen. Je durft mensen aan te spreken op hun rol, taak en verantwoordelijkheid. Je bent communicatief sterk en hebt oog voor je omgeving. Daarnaast kun je goed en snel analyseren, heb je snel overzicht en houd je dit ook, ben je in staat snel te schakelen en beschik je over organisatietalent.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten