Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance informatieanalist (zzp)

Geplaatst 3 nov. 2023
Project ID: YIS 9142657
Plaats
Groningen, Hybride
Uren
32 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 dec. 2023
Einde: 30 nov. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 15 nov. 2023 17:00

Stardatum: +/- 1-12-2023

Duur: +/- 1 jaar

Inzet: 28-36 uur per week

Inschaling: Schaal 11, CAO Gemeenten

Let op: alleen ZZP'ers die een eenmanszaak of een BV zonder partners hebben kunnen gecontracteerd worden.

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst


Voor de gemeente Groningen zijn wij op zoek naar een Informatieanalist (voor de regionale aanpak van ondermijnende criminaliteit)


Durf jij mee te bouwen aan een data-gedreven regionale aanpak van ondermijnende criminaliteit?

Heb je hart voor veilige gemeenten in de provincie Groningen en beschik je over de competenties om die met data te versterken en te ondersteunen? Dan is deze functie van informatieanalist wellicht jouw nieuwe uitdaging!

Georganiseerde ondermijnende criminaliteit heeft invloed op een veilige samenleving en de aanpak van ondermijning staat daarom hoog op de agenda van de verschillende gemeenten in de provincie Groningen. De ambitie is helder: de tien gemeenten in Groningen gaan gezamenlijk de strijd aan tegen ondermijning om te zorgen dat de Groninger gemeenten aangenaam, levendig en bovenal veilig blijven.

Wat je onder andere van de functie kunt verwachten

Mede naar aanleiding van de onderzoeken Groningse praktijken (2022) en Ondermijning in het Ommeland (2023) uitgevoerd door onderzoekers Van der Torre en Tops hebben de burgemeesters van alle tien gemeenten in de provincie Groningen besloten samen te werken aan een gemeentelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. In een projectmatige structuur waar medewerkers Openbare orde en Veiligheid (OOV) van alle gemeenten deelnemen, wordt ondermijnende criminaliteit aan de hand van vier sporen aangepakt.

De uitwerking van deze sporen gaat bijdragen aan; de bewustwording en weerbaarheid van onze overheid en de maatschappij (spoor 1); het uitvoeren van regionale controles middels een regionaal interventieteam (spoor 2); eenheid creëren in beleid en uitvoering als een gezamenlijke barrière tegen ondermijnende criminaliteit, met aandacht voor de wet Bibob (spoor 3); een set basisafspraken waar de tien gemeenten zich aan conformeren (spoor 4).

 

Analyse-werkzaamheden

Voor een doelgerichte regionale aanpak van deze vier sporen zoeken wij een informatieanalist die het leuk vindt om te pionieren en met een frisse blik helpt om de impact van ons werk te vergroten en onze informatiepositie te versterken. Je wordt ingezet voor alle tien gemeenten en zoekt daarbij de samenwerking op met relevante ketenpartners. Door jouw werkzaamheden en producten draag jij bij aan de uitwerking van de vier sporen. Data-engineering is onderdeel van jouw functie, aangezien in een aantal gemeenten het organiseren, koppelen en ontsluiten van (relevante) data voor de aanpak van ondermijning, nog niet (optimaal) is geregeld.

Naast het uitvoeren van werkzaamheden op het gebied van data-engineering zijn wij op zoek naar een analist die ook in staat is om een veiligheidsanalyse (van ondermijningsgerelateerde thema’s, branches en/of specifieke gebieden) op te stellen en een analyse op casusniveau kan uitvoeren, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een bestuurlijke controle door het regionaal interventieteam dat wordt opgezet.

De kennis en expertise die je onder andere hebt (opgebouwd) op het gebied van (big)data-analyse is hierbij nodig. Je kunt dan ook goed werken met zowel gestructureerde als ongestructureerde data en bent in staat om grote informatiebestanden en netwerken te visualiseren. Verder ben je sociaal en makkelijk in contact, kun je goed zelfstandig werken en ben je in meerdere gemeenten flexibel inzetbaar.

Waar je komt te werken

Je staat ten dienste van onze gehele regio en zal in de verschillende gemeenten werkzaamheden uitvoeren. Dit kan betekenen dat je een bepaalde periode tijdelijk in één van de tien gemeenten een werkplek krijgt, om zo alle relevantie informatie te verkrijgen die je nodig hebt. In beginsel is jouw standplaats in Groningen bij de afdeling OOV van de directie Veiligheid binnen de gemeente Groningen. Bij deze afdeling is een projectbureau opgezet met een aantal medewerkers die zich (volledig) inzetten voor de regionale aanpak van ondermijning. Doel van het projectbureau is om te zorgen dat de regionale aanpak, aan de hand van de hierboven genoemde sporen, een stevige verankering krijgt in de gehele provincie. Het gehele team OOV bij de gemeente Groningen bestaat uit ongeveer 35 gedreven en enthousiaste professionals. De afdeling ondersteunt en adviseert de burgemeester, zet zich in om (ondermijnende) criminaliteit te verminderen, onveiligheidsgevoelens bij burgers te verbeteren en incidenten, ordeverstoringen en crises te voorkomen en bestrijden.


Jij

·        interpreteert en analyseert informatie uit diverse bronnen en zet dit om tot hoogwaardige intelligence producten;

·        presenteert resultaten mondeling of schriftelijk op een aansprekende en heldere wijze;

·        hebt oog voor de informatiebehoefte van de gemeenten en in het bijzonder de afdelingen OOV en weet hier op in te spelen;

·        gaat goed om met vertrouwelijke informatie en houdt altijd rekening met privacywetgeving en ethische aspecten;

·        verdiept je in de ondermijnings-gerelateerde thema’s van de gemeente en betrokken ketenpartners, zodat je advisering aansluit bij de (dagelijkse) praktijk;

·        volgt de ontwikkelingen en trends op het gebied van informatieanalyse, waardoor je kan adviseren over nieuwe toepassingen.

Wij vragen

·        HBO/WO werk- en denkniveau, bij voorkeur een achtergrond in de sociale wetenschappen, statistiek of informatietechnologie;

·        Kennis van programmeertalen en -tools als PowerBI, SQL, Python of R;

·        Affiniteit met data-engineering is een pré;

·        Enkele jaren ervaring als analist in een soortgelijke functie is een pré;

·        Rijbewijs

Competenties

Communicatief | Je hebt veel contact met (OOV) collega’s van verschillende gemeenten en met partners. Je kunt de essentie van je boodschap, ideeën en informatie in heldere taal overbrengen. Je stemt de inhoud van de boodschap goed af op de verwachtingen van de doelgroep.

Accuratesse | Je werkt nauwkeurig en hebt oog voor details. 

Integriteit | Je weet goed om te gaan met vertrouwelijke informatie en bent je bewust van de geldende wetgeving en regels. 

Initiatief en ondernemerschap | Je onderneemt actie om een kans te creëren of toekomstige problemen te voorkomen. Je neemt initiatieven, komt met oplossingen of voorstellen voor verbetering. Je bent in staat het voortouw te nemen bij nieuwe ontwikkelingen door activiteiten en verantwoordelijkheden naar je toe te trekken. Je kunt voorstellen doen voor ontwikkeling van (nieuwe) toepassingen, diensten of producten.

Plannen en organiseren | Je brengt prioriteit aan door hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Je denkt zorgvuldig na hoe iets planmatig aan te pakken. Je formuleert meetbare doelstellingen voor jezelf. Je anticipeert op onverwachte gebeurtenissen door de planning hier op aan te passen. Je maakt realistische inschattingen van tijd, mensen en middelen die nodig zijn om een doel te bereiken.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten