Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance functionaris gegevensbescherming (zzp)

Geplaatst 11 jan. 2024
Project ID: YIS 9147759
Plaats
Panningen
Uren
4 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 feb. 2024
Einde: 1 feb. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 18 jan. 2024 13:00

Startdatum: 1-2-2024

Einddatum: 1-2-2025

Aantal uur: Gemiddeld 4 uur in de week

Functieschaal: 11

Tariefindicatie: 95/110 (max €118,50. Afhankelijk van ervaring)

Gemeente Peel en Maas is op zoek naar een ervaren functionaris gegevensbescherming



Functieprofiel Functionaris Gegevensbescherming (FG)

De functionaris gegevensbescherming (FG) is als onafhankelijke toezichthouder binnen een gemeente essentieel voor de bescherming van de persoonsgegevens die de organisatie namens de 3 bestuursorganen binnen de gemeente (gemeenteraad, college van b&w en burgemeester) verwerkt. De FG heeft belangrijke wettelijke taken toebedeeld gekregen. Zoals het informeren van het bestuur en de organisatie, het adviseren over risico's die gebruikte werkwijzen met zich meebrengen, informeren over verplichtingen die uit EU-rechtelijke of lidstaatrechtelijke gegevensbeschermingsbepalingen (in samenspel met materiewet- en regelgeving en gangbare normen in elk van de honderden specifieke gemeentelijke taken) voortvloeien, en erop toe te zien dat deze worden nageleefd.

 

Taken Functionaris Gegevensbescherming

Toezicht

·      De FG houdt toezicht op de toepassing en naleving van verplichtingen van de organisatie t.a.v. gegevensbescherming. Er wordt toezicht gehouden op: de verplichting om medewerkers bewust te maken en op te leiden, verantwoordelijkheden toe te wijzen, gegevensbescherming-effectbeoordelingen en audits uit te voeren, risicomaatregelen te implementeren en de afhandeling van verzoeken en klachten van betrokkenen.  

·      De FG houdt toezicht op de toepassing en naleving van verplichtingen van de organisatie t.a.v. gegevensbescherming bij samenwerkingen met anderen waarin de organisatie (gezamenlijk) verwerkingsverantwoordelijk blijft. 

·      De FG ziet toe op de toepassing en naleving van het gegevensbeschermingsbeleid van de organisatie.

·      De FG treedt op als contactpunt voor en pleegt overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens over aangelegenheden t.a.v. gegevensbescherming, en werkt in die hoedanigheid met haar samen ten behoeve van de versterking van haar systeemtoezicht. 

·      De FG treedt op als contactpunt voor burgers aangaande aangelegenheden t.a.v. gegevensbescherming, en ziet in die hoedanigheid toe op de afhandeling door de organisatie van klachten en andere knelpunten die de burger signaleert. 

Informeren

·       De FG Informeert het verantwoordelijke bestuursorgaan, management en medewerkers over hun verplichtingen t.a.v. gegevensbescherming. 

 

Adviseren

·       De FG adviseert het verantwoordelijke bestuursorgaan en management gevraagd en ongevraagd strategisch en tactisch advies over passende wijzen om hun verplichtingen t.a.v. gegevensbescherming in hun taakuitvoering, bedrijfsvoering en dienstverlening in te vullen en te integreren, waaronder over het te voeren beleid en prioritering van activiteiten. 

·       De FG adviseert over de noodzaak en de wijze van uitvoeren van gegevens-beschermingseffectbeoordelingen of enige andere gegevensbeschermings-gerelateerde risicoanalyse. 

·       De FG geeft advies naar aanleiding van uitgevoerde gegevensbeschermings-effectbeoordelingen of enige andere gegevensbeschermingsgerelateerde risicoanalyse (zoals risicoanalyses t.a.v. de toepassing van algoritmen, geautomatiseerde besluitvorming of doorgifte naar landen buiten de Europese Economische Zone), waaronder over adequaatheid van gedefinieerde maatregelen. 

·       De FG geeft bestuur en management gevraagd en ongevraagd advies over het afhandelen van klachten, uitoefenen van rechten, en adresseren van knelpunten die de burger signaleert. 

Kennis en ervaring Opleiding

·       HBO / WO werk- en denkniveau. Relevante (universitaire) opleiding waaruit affiniteit met het belang van rechten en vrijheden van burgers blijkt en/of waaruit affiniteit met risicobeheersing in het openbaar bestuur blijkt.

·       Relevante geaccrediteerde opleiding op het gebied van gegevensbescherming.

·       Relevante opleiding op het gebied van bestuurlijke advisering, toezicht en auditing.

 

Werkervaring  

·       5+ jaar werkervaring op het gebied van gegevensbescherming. 

·       Aantoonbare ervaring met gegevensbeschermingseffectbeoordelingen, het beoordelen van risico's voor de rechten en vrijheden van burgers en het definiëren van maatregelen.

·       Aantoonbare ervaring met het opereren in een politiek-bestuurlijke omgeving 

·       Werkervaring in het openbaar bestuur. 

·       Werkervaring in een toezichthoudende en/of strategisch adviserende functie

Competenties

·       Visie

·       Autonoom

·       Onafhankelijk

·       Omgevingsbewust

·       Oordeelsvorming

·       Plannen en organiseren

·       Creativiteit 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten