Gemeenteprojecten
Freelance deelprojectleider regionaal integraal zorgakkoord (IZA SPUK) (zzp)
Startdatum voorkeur: zsm maar uiterlijk 11 juli
Duur opdracht: 4 maanden met optie tot verlenging
Aantal uren per week: 24 uur
Deadline donderdag 29 juni 12.00 uur
Let op: Kandidaten worden direct doorgestuurd en beoordeeld
OPDRACHT: Voorbereiding Regioplan IZA SPUK.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) maken zorgverzekeraars, zorgaanbieders en gemeenten afspraken over te bereiken doelen in de komende jaren. IZA heeft overlap en raakvlakken met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Via het GALA en de bijbehorende financiering kunnen gemeenten aan de slag met integraal preventief gezondheidsbeleid in brede zin. Al deze akkoorden zijn bedoeld voor het betaalbaar, werkbaar en toegankelijk houden van de zorg en ze sluiten aan bij VNG propositie Winst van het Sociaal Domein.
Betrokken partijen onderschrijven de beweging van cure naar care en van individuele zorg naar collectieve verantwoordelijkheid voor een gezonde en vitale samenleving. Hierbij is het streven om gezondheidsverschillen tussen groepen inwoners te verkleinen. Partijen staan tevens achter de focus op positieve gezondheid in brede zin, met aandacht voor zowel de fysieke als de mentale als de welzijnscomponent. De perspectieven van het medisch en sociaal domein laten echter ook verschillen zien. Vanuit het medisch domein wil men inzetten op de-medicaliseren en gemeenten zouden dan met de juiste voorzieningen en interventies (welzijn op recept) hieraan moeten bijdragen. Verder ligt er een grote opgave op de GGZ zorg, waarbij de wens is om inwoners zolang mogelijk thuis te laten wonen met
(uitgebreide) ondersteuning van onder meer gemeenten. Het is nodig om deze verschillende
perspectieven bij elkaar te brengen, gezamenlijke doelen te formuleren en te bespreken wat de verschillende partijen daaraan bijdragen.
Er loopt een proces om op niveau van het zorgkantoor tot een regioplan te komen. Vervolgens dienen betrokken partijen (zorgverzekeraars, zorgaanbieders en gemeenten) afspraken te maken over de samenwerking en de te bereiken doelen.
- komen tot uitvoerbare en gedragen afspraken tussen regio Midden-Holland, de zorgverzekeraar en zorgpartijen
- adviseren over de financiële mogelijkheden, m.n. het inzetten van middelen vanuit de IZA-SPUK gelden
- zorgen voor een verantwoorde financiële onderbouwing en verdeling van lasten voor de gemaakte afspraken
- meewerken aan een overzicht van initiatieven
- opstellen van een uitvoeringsplan als kader voor de vijf gemeenten
Wat ga je doen?
Onder regie van de programmamanager werk je aan een voorstel voor het inzetten van de SPUK- middelen ter voorbereiding op de doelen uit het op te stellen regioplan.
Je werkt samen met betrokken partijen om te komen tot samenwerkingsafspraken over gezondheidsbevordering tussen gemeenten (regio), aanbieders en zorgverzekeraars (van zorg naar gezondheid).
Je bewaakt de samenhang tussen welke inzet lokaal en welke regionaal wordt gepleegd.
Je bereid de inzet en aanpak gezamenlijk voor om te komen tot netwerksamenwerking van het sociaal domein met in ieder geval de ggz, de eerstelijnszorg en de huisartsenzorg.
Daarnaast vervul je een rol bij de coördinatie van de in IZA afgesproken domeinoverstijgende keteninterventies (waaronder valpreventie bij ouderen, welzijn op recept, aanpak overgewicht bij kinderen, gecombineerde leefstijlinterventie bij volwassenen, kansrijke start).
Binnen het regioplan moeten de vijf ketenaanpakken onder jouw leiding een prominente plek krijgen.
Met wie ga je werken?
Als deelprojectleider wordt je aangestuurd door een programmamanager IZA/GALA en werk je vanuit de Regionale Werkorganisatie (RWO). De RWO werkt voor de vijf gemeenten uit Midden-Holland. Onze thuisbasis is de gemeente Gouda. Onze taak is om er voor te zorgen dat onze inwoners kwalitatief goede zorg kunnen krijgen tegen een betaalbare prijs. Dit gaat zowel om Jeugd als Wmo. Daarbij sturen we op de transformatie en werken we samen met verschillende ketenpartners zoals samenwerkingsverbanden passend onderwijs, gecertificeerde instellingen, aanbieders, zorgverzekeraars, Zorg- en Veiligheidshuis en nog vele anderen. De RWO bestaat uit 40 fte, met beleidsmedewerkers, contractmanagers, contractbeheerders, en onze collega’s van Jeugdbeschermingstafel, toezicht en staftaken.
De werkorganisatie is op 1 maart 2023 gestart en nog volop in opbouw. Daarbij is de opdracht om de taken op termijn onder te brengen in een Gemeenschappelijke Regeling. Je werkt vanuit je eigen verantwoordelijkheid nauw samen met programmamanager IZA/GALA en kijkt samen wat er nodig is om de goede stappen te zetten richting het regioplan.
Wat heb jij in huis?
Je vind het leuk om erop uit te trekken en verbinden is je eerste natuur. Je hebt het vermogen om je op alle niveaus van de organisatie te bewegen: bestuurlijk, ambtelijk, beleidsmatig en uitvoerend en werkt graag vanuit het principe “van buiten naar binnen werken”. Je kunt de vertaalslag maken van strategie en regievoeren naar concrete projecten en uitvoering waarbij je stuurt op hoofdlijnen.
Competenties:
Je hebt academisch/HBO werk- en denkniveau;
Je hebt meerjarige werkervaring als gemeentelijk beleidsadviseur in het sociaal domein op het thema Volksgezondheid.
Je weet hoofd en bijzaken te onderscheiden en stuurt op hoofdlijnen;
Je beschikt over aantoonbare ervaring met het bedenken en realiseren van verandering (in het sociaal domein);
Je bent een verbindende persoonlijkheid die gericht is op het behalen van resultaten en
benutten van kansen ;
Je bent in staat complexe materie kort en krachtig op papier te zetten en beheerst de kunst van het schrijven van beleidsvoorstellen op basis waarvan bestuurders inzicht krijgen en besluiten kunnen nemen.