Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er (eenmanszaak) en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance bestuursadviseur wethouders (zzp)

Posted Jul 21, 2022
Project ID: YIS 9118190
Location
Helmond , Noord-Brabant
Duration
3 maanden
(Sep 1, 2022 - Nov 30, 2022)
Hours/week
36 hrs/week
Payrate range
Unknown
Application Deadline: Aug 3, 2022 2:00 PM

Start: 01 september

Uren/duur: 36 uur per week tot 1 november (uren zijn bespreekbaar). 

Deze positie wordt gewaardeerd in schaal 12 Cao gemeenten.

 

Als bestuursadviseur ben je in de rol van strategisch adviseur de sparringpartner van twee wethouders. 

Je bent hierbij een belangrijke spil om de ambitieuze doelen van de gemeente te realiseren. De bestuursadviseur is als generalist breed inzetbaar en ontzorgt en ondersteunt dagelijks de wethouder bij het bewaken en uitvoeren van de strategische en bestuurlijke agenda en het beleid. Daarbij bewaak je als bestuursadviseur het werken volgens de sturingsfilosofie van de gemeente, treed je op als strategisch adviseur en bevorder je oplossingen bij vastgelopen processen. In jouw werk draag je bij aan de zichtbaarheid van de bestuurders, maar zeker ook van het totale college: in de huidige tijd een belangrijke en interessante uitdaging.

 

De uitdaging

Als bestuursadviseur werk je nauw samen met zowel actoren binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten. Je bent de spil in een dynamisch en uitgebreid netwerk en bent verantwoordelijk voor urgente dossiers. De werkzaamheden vallen grofweg uiteen in een drietal hoofdgebieden, te weten:

1. Persoonlijke ondersteuning: je functioneert als klankbord voor de beide wethouders en richt je op strategische en tactische advisering, door en over portefeuilles heen waarbij je oog hebt voor maatschappelijke belangen, haalbaarheid en de politiek bestuurlijke context. Hierbij ben je ook een vertrouwenspersoon, zeker op lastige bestuurlijke momenten.

2. Advisering: je adviseert de wethouders op hun beleidsterreinen zodat ze met kennis van zaken spreken en voorstellen kunnen beoordelen. Je moet daarbij gemakkelijk van het ene naar het andere onderwerp kunnen schakelen en van operationele zaken tot aan meer strategische. De ene dag ben je bezig met de organisatie van een persmoment, de andere dag met een strategische visie voor het Helmond van 2040.

3. Coördinatie & kwaliteitsbewaking:

-je hebt een schakelfunctie tussen het bestuur en de organisatie; 

- je verbindt en vertaalt de wensen en opdrachten van bestuurders in concrete acties voor de organisatie en stelt prioriteiten daarbinnen. Ditzelfde doe je voor de vragen en wensen van de organisatie aan het bestuur, zonder daarbij de rol of taken van het bestuurder(s) of van de inhoudelijke collega’s over te nemen.

- je optimaliseert de kwaliteit van de advisering, onder meer door het bewaken van het integrale karakter van soms tegenstrijdige adviezen. Dit gebeurt in samenwerking met de ambtelijke organisatie, o.a. door het organiseren van feedback gedurende het proces en achteraf.

- je bereidt de vergaderingen voor (zoals beleidsoverleggen), draagt zorg voor communicatie van de besluiten en bewaakt de gemaakte afspraken. 

 

De ideale kandidaat

De bestuursadviseur is een sterke sparringpartner, kan goed omgaan met druk, het politieke krachtenveld, belangentegenstellingen, emotie en weerstand. Omdat je adviseert over de meest complexe bestuurlijke- en organisatie vraagstukken, moet je communicatief sterk zijn en ben je bovendien een verbinder. Je bent flexibel in tijd en inzet maar weet de eigen grenzen te bewaken.

 

Verder vragen wij

  • Een afgeronde WO-opleiding, bij voorkeur Bestuurskunde of Politicologie, met aanvullende kennis en relevante ervaring binnen een soortgelijke functie.
  • Kennis van (bestuurlijke) procedures/werkwijzen met name rond college en gemeenteraad.
  • Kennis van de gemeentelijke organisatie.
  • Zeer sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden, zowel in woord als in geschrift.
  • Uitmuntende politiek-bestuurlijke sensitiviteit. 

Similar projects

+ Search all projects