Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er (eenmanszaak) en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance bestuursadviseur wethouder (zzp)

Posted Aug 31, 2022
Project ID: YIS 9120135
Location
Helmond , Noord-Brabant
Duration
4 maanden
(Sep 12, 2022 - Dec 31, 2022)
Hours/week
36 hrs/week
Payrate range
Unknown
Application Deadline: Sep 6, 2022 3:00 PM

Duur:  tm 31 dec '22 

Uren:  28 tot maximaal 36 uur per week (afhankelijk van beschikbaarheid van de kandidaat). 

Tarief:  schaal 12 Cao gemeenten

 

 

Als bestuursadviseur ben je in de rol van strategisch adviseur de sparringpartner van de wethouder. 

Je bent hierbij een belangrijke spil om de ambitieuze doelen van de gemeente te realiseren. 

De bestuursadviseur is als generalist breed inzetbaar en ontzorgt en ondersteunt dagelijks de wethouder bij het bewaken en uitvoeren van de strategische en bestuurlijke agenda en het beleid. Daarbij treed je als bestuursadviseur op als strategisch adviseur en bevorder je oplossingen bij vastgelopen processen en bewaak je mede, als voorzitter van het beleidsoverleg van de wethouder, de besluitvormingsprocessen. 

 

In jouw werk draag je bij aan de zichtbaarheid van de bestuurders, maar zeker ook van het totale college: een belangrijke en interessante uitdaging.

 

De uitdaging

Als bestuursadviseur werk je nauw samen met zowel actoren binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten. Je bent de spil in een dynamisch en uitgebreid netwerk en bent verantwoordelijk voor urgente dossiers. De werkzaamheden vallen grofweg uiteen in een drietal hoofdgebieden, te weten:

1. Persoonlijke ondersteuning: je functioneert als klankbord voor de beide wethouders en richt je op strategische en tactische advisering, door en over portefeuilles heen waarbij je oog hebt voor maatschappelijke belangen, haalbaarheid en de politiek bestuurlijke context. Hierbij ben je ook een vertrouwenspersoon, zeker op lastige bestuurlijke momenten.

2. Advisering: je adviseert de wethouders op hun beleidsterreinen zodat ze met kennis van zaken spreken en voorstellen kunnen beoordelen. Je moet daarbij gemakkelijk van het ene naar het andere onderwerp kunnen schakelen en van operationele zaken tot aan meer strategische. De ene dag ben je bezig met de organisatie van een persmoment, de andere dag met een strategische visie voor het Helmond van 2040.

3. Coördinatie & kwaliteitsbewaking: je hebt een schakelfunctie tussen het bestuur en de organisatie; 

- je verbindt en vertaalt de wensen en opdrachten van bestuurders in concrete acties voor de organisatie en stelt prioriteiten daarbinnen. Ditzelfde doe je voor de vragen en wensen van de organisatie aan het bestuur, zonder daarbij de rol of taken van het bestuurder(s) of van de inhoudelijke collega’s over te nemen.

- je optimaliseert de kwaliteit van de advisering, onder meer door het bewaken van het integrale karakter van soms tegenstrijdige adviezen. Dit gebeurt in samenwerking met de ambtelijke organisatie, o.a. door het organiseren van feedback gedurende het proces en achteraf.

- je zit het wekelijks beleidsoverleg van de wethouder voor, draagt zorg voor de woordvoering en communicatie van de besluiten en bewaakt de gemaakte afspraken.

 

 

De bestuursadviseur is een sterke sparringpartner, kan goed omgaan met druk, het politieke krachtenveld, belangentegenstellingen, emotie en weerstand. Omdat je adviseert over de meest complexe bestuurlijke- en organisatie vraagstukken, moet je communicatief sterk zijn en ben je bovendien een verbinder. Je bent flexibel in tijd en inzet maar weet de eigen grenzen te bewaken.

 

Verder vragen wij

  • Een afgeronde WO-opleiding, bij voorkeur Bestuurskunde of Politicologie, met aanvullende kennis en relevante ervaring binnen een soortgelijke functie.
  • Kennis van (bestuurlijke) procedures/werkwijzen met name rond college en gemeenteraad.
  • Kennis van de gemeentelijke organisatie.
  • Zeer sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden, zowel in woord als in geschrift.
  • Uitmuntende politiek-bestuurlijke sensitiviteit. 

Past Helmond bij jou….?


Werken bij de Gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al zijn voor de stad mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging.Er wordt met trots gewerkt vanuit verbinding, vertrouwen en innovatie. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën. 

Similar projects

+ Search all projects