Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance bestuurlijk-juridisch adviseur openbare orde en veiligheid (zzp)

Geplaatst 22 nov. 2022
Project ID: YIS 9124286
Plaats
Helmond, Noord-Brabant
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 2 jan. 2023
Einde: 30 jun. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 dec. 2022 12:00

Startdatum inzet: zsm

Einddatum inzet: 30-6-2023 

Uren per week: 36,00

Schaal 12 Cao Gemeenten

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst

 

Bestuurlijk-juridisch adviseur Openbare Orde en Veiligheid

 

Helmond wil een stad zijn van kansen en ontwikkeling. Een stad waar je graag woont en werkt. Een stad waar iedereen meedoet en zich geborgen weet. Dit vereist een stevige basis van veiligheid: in en rond de woning, in de straat en in de buurt. Maar ook in het centrum van de stad, in het winkelgebied, op bedrijventerreinen. En verder: in De Peel, in de regio Oost-Brabant, want (on)veiligheid houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Veiligheid in de zin van zo weinig mogelijk criminaliteit en overlast. Maar ook veiligheid in de zin van veiligheidsgevoel. Daar staan we voor, daar werken we aan. Door veiligheidsproblemen zo goed mogelijk te voorkomen. En problemen die zich tóch voordoen, integraal aan te pakken. Gemeente Helmond werkt samen met een scala aan organisaties. Traditionele veiligheidsorganisaties zoals politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio, Zorg- en Veiligheidshuis en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum. Maar ook zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen. En maatschappelijke partners zoals bedrijven, instellingen, woningcorporaties en niet op de laatste plaats: de Hellemonders zelf natuurlijk!

 

Het team Openbare Orde en Veiligheid (OOV) maakt deel uit van de afdeling Veiligheid & Naleving. Vanuit het team wordt o.a. gewerkt aan beleidsontwikkeling en het opstellen van criminologische- en veiligheidsanalyses en -adviezen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met veel in- en externe partners in de stad en het gemeentebestuur. Het team OOV innoveert, ontwikkelt en legt verbanden tussen (landelijke, regionale en lokale) ontwikkelingen.

 

De uitdaging

Als bestuurlijk juridisch adviseur lever je een actieve bijdrage aan de (geprioriteerde) veiligheidsthema’s binnen de afdeling Veiligheid & Naleving. Het team staat 24/7 (365 dagen per jaar) klaar en komt ook in actie bij rampen en crisis die zich voordoen in de stad en dat vraagt een hands-on mentaliteit. Je staat daarbij stevig in je schoenen, je bent een verbinder, een echte teamplayer en je hebt uiteraard kennis van zaken. Naast je juridische kennis, heb je aantoonbare kennis en ervaring in de gemeentelijke, politieke en bestuurlijke wereld. Daarnaast beschik je over een vlotte pen en ben je in staat om voorstellen helder op papier te zetten.

 

Wat ga je doen?

Je werkt in het kader van 3 hoofdthema’s

·        Bestuurlijke advisering over inzet instrumentarium handhaving openbare orde en beleidsontwikkeling.

·        Ontwikkelingen volgen wet- en regelgeving en jurisprudentie en vertaling maken naar OOV-thematiek.

·        Bestuursrechtelijke advisering van Gemeenteraad, College en in het bijzonder de Burgemeester.

 

Taken

-      Deelname aan lokale en regionale overleggen

-      Sparringpartner bij complexe casuïstiek en dossiers

-      Landelijke (juridische) ontwikkelingen verankeren cq actueel houden in de APV Helmond mbt OOV-onderwerpen en - bevoegdheden

-      BIBOB-beleid en -toetsing

-      Aanspreekpunt Wet Tijdelijk Huisverbod en Wet openbare manifestaties

-      Bijdrage leveren aan en begeleiden van Bezwaar- en beroepsprocedures

 

De ideale collega (volgens Boudewijn Linders, teammanager)

“Je bent een verbinder en kan snel schakelen met een uitstekend gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen. Je bent een gesprekspartner op niveau en kan leunen op een solide basis van juridische, vakinhoudelijke kennis en expertise van het werkveld. Je hebt een duidelijke visie en koers op het gebied van de bestuurlijke bevoegdheden burgemeester en aanverwante (bestuursrechtelijke) thema’s. Vanzelfsprekend ben je flexibel en stressbestendig en eventueel bereid om bereikbaarheidsdienst te draaien. Je bent advies- en besluitvaardig en weet met een goede politieke sensitiviteit het initiatief te nemen. Je brengt ruime werkervaring mee en hebt een relevante opleiding afgerond. Je bent communicatief sterk en toegankelijk; een stevige persoonlijkheid en een échte teamplayer die op een doortastende manier en met gevoel voor relaties het team OOV komt versterken.”

 

De ideale kandidaat

·        Je beschikt over WO werk- en denkniveau, in bezit van het diploma Master of Laws (pré: gespecialiseerd in bestuurs-, publiek, privaat- en/of strafrecht).

·        Je hebt minimaal 3 jaar ervaring, binnen het veiligheidsdomein en bij voorkeur in het juridisch instrumentarium van openbare orde en veiligheid.

·        Je hebt kennis van juridische aspecten van beleid en de bijbehorende bestuursrechtelijke instrumenten.

·        Je bent een collega die analytisch sterk is, je kunt omgaan met politieke krachtenvelden als het gaat om het maken van strategische keuzes en daarbij zorg je voor een evenwichtige afweging van belangen van interne en externe stakeholders.

·        Je beschikt over aantoonbare politiek -bestuurlijke sensitiviteit.

·        Als beleidsadviseur ben jij je bewust van de aanwezige dynamiek en de verschillende belangen binnen de betrokken organisaties en ben je goed in staat je aanpak en gedrag hierop af te stemmen.

·        Je bent bereid om in piketregeling Veiligheid mee te draaien.

 

Competenties

·        Bestuurlijk-politiek sensitief en volwaardige sparringpartner

·        Kennis, vaardigheden en ervaring op het gebied van bestuurlijke (nood)bevoegdheden

·        Flexibiliteit, bereikbaar- en beschikbaarheid (geen 9-5 mentaliteit)

·        Aanpassingsvermogen, snel kunnen schakelen, om kunnen gaan met onvoorspelbaarheid

·        Teamplayer

·        Maatschappelijke oriëntatie en omgevingsbewust

·        (proactief) Signaleren en adviseren cq Ondernemerschap

·        Integraal werken

·        Helicopterview

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten