Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance beleidsadviseur water (zzp)

Geplaatst 12 feb. 2024
Project ID: YIS 9150115
Plaats
Lansingerland
Uren
36 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 mrt. 2024
Einde: 1 sep. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 16 feb. 2024 13:00

Strat: z.s.m.

Duur: 6 maanden met optie op verlenging

Uren: 36 uur per week

Richtarief: open obv functieschaal 10



Heb je kennis op het gebied van waterbeheer, stedelijk water, bodemonderzoek en ecologie? En heb je affiniteit met groen, ruimte en ontwikkeling? Beschik jij over een proactieve houding met een gezonde dosis inventiviteit en lef? Heb jij kennis van zaken, weet je hoe de hazen lopen binnen de gemeente en gaat jouw hart sneller kloppen van innovaties in jouw vakgebied?

Gemeente Lansingerland zoekt een Beleidsadviseur Water

Met hart voor groen en klimaatadaptatie.

Waar kom je te werken?

Je komt te werken in het cluster Leefomgeving binnen het domein Ruimte & Economie in het team Ruimtelijke Economische Strategie. Het team Ruimtelijke Economische Strategie is een team met gemotiveerde collega’s en staat voor de ontwikkeling van beleid op het gebied van verkeer, wonen, economie, duurzaamheid en leefomgeving. Het cluster Leefomgeving richt zich op strategische vraagstukken op het gebied van water, klimaat, groen, ecologie, milieu, landschap en cultuurhistorie. Wij werken aan een goed functionerende waterketen, dragen bij aan de Kader Richtlijn Water en bereiden ons voor op de komst van de nieuwe omgevingswet. Samen met externe partijen werken wij aan regionale ruimtelijke vraagstukken en ontwikkelingen. Dat doen wij samen met collega’s uit de andere clusters in het team van 30 enthousiaste mensen.

Welke uitdaging bieden wij

Lansingerland is een groene gemeente midden in de metropoolregio Rotterdam – Den Haag. Mensen wonen en werken hier graag vanwege de nabijheid van groene recreatie- en natuurgebieden en stedelijke voorzieningen. Die stedelijke nabijheid is zichtbaar en voelbaar: Glastuinbouw, Agri & Food en Logistiek dragen bij aan een levendige bedrijvigheid. Recreatiegebied de Rottemeren en de Groenzoom als onderdeel van het bijzonder provinciaal landschap Midden Delfland liggen allen binnen de grenzen van onze gemeente. Dat betekent dat wij een gemeente zijn met veel water en veel wateropgaven. Dat gaat om vraagstukken met betrekking tot woningbouwopgave, en hoe doen we dat klimaatbestendig? Hoe realiseren we wateropvang en piekberging bij extreem weer? Maar ook hoe gaan we om met brijnwater in ons glastuinbouwgebied? Daarmee staan we gesteld voor de nodige uitdagingen als het gaat om het behoud en versterken van een robuust watersysteem van zowel het zichtbare water als het grondwater als basis voor een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. Als beleidsmedewerker verken je de mogelijke vormen van regie op de ruimtelijk ordening, denkend vanuit het water- en bodemsysteem.

Welke verantwoordelijkheden krijg je

● Jij draagt bij aan beleid en werkt aan een gezonde en duurzame ontwikkeling van Lansingerland binnen de regio;

● Jij hebt passie voor alle soorten water en bodem;

● Je bent het aanspreekpunt voor het gemeentelijke waterbeleid en adviseert bestuur en collega’s over belangrijke ontwikkelingen;

● Je werkt nauw samen met je collega’s uit het team Ruimtelijke Strategie en het team Gebiedsopgaven, maar ook met de vakgroep Stedelijk Water van Afdeling Beheer;

● Je begrijpt de verschillende belangen van bedrijven, inwoners en gemeente. Met jouw inzicht overzie je de gevolgen van vergunningverlening en de aandacht vanuit de omgeving. Daarom kunnen we niet alleen een beroep doen op je expertise, maar ook op je politieke en maatschappelijke sensitiviteit.

Wat ga je doen?

In Lansingerland vinden we onze leefomgeving belangrijk. We zetten zelf, maar vooral samen met bedrijven, inwoners en andere overheden stappen om te komen tot een beter leefklimaat. Het behouden van voldoende groen en water met aandacht voor klimaatadaptatie in een omgeving waar steeds meer druk op komt te staan is de uitdaging waar wij voor staan. Daar lever jij een bijdrage aan. Met je kennis over water, bodem en klimaatadaptatie borg je dat deze onderwerpen inhoudelijk en financieel een plek krijgen. Daarbij is samenwerking met andere partijen zoals hoogheemraadschappen, maar ook inwoners, (glastuinbouw-) bedrijven en vrijwilligersorganisaties vanzelfsprekend.

Kortom, als beleidsadviseur:

· Ben je de ambassadeur voor water dat mooi en schoon is en bijdraagt aan onze klimaatadaptatie;

· Houd je je bezig met het voorbereiden en opstellen van beleid en uitvoeringsplannen;

· Ben je vraagbaak en aanspreekpunt voor onderwerpen op het gebied van water- en klimaatadaptatie binnen onze organisatie en voor externen;

· Adviseer je integraal over het opnemen van water en klimaatadaptatie in gemeentelijk strategie/beleid en plannen, zoals bijv. de omgevingsvisie;

· Adviseer, informeer en betrek je collega’s, management, bestuurders en gemeenteraad over jouw aandachtsvelden;

· Werk je samen met externe partijen aan de Kader Richtlijn water;

· Zet je gemeentelijk geld efficiënt in, verzorg en beheer je budgetten en rapporteer je over de financiële stand van zaken.

Op welke ervaring bouw je verder

● Kennis van actuele ontwikkelingen op het brede terrein van water en bodemkwaliteit;

● Bestuurlijke ervaring in het ruimtelijke domein om gedegen te adviseren en inspireren en de daarbij horende processen en besluitvorming;

● Je bent een echte netwerker en je bent in staat om snel, binnen en buiten de gemeente, een relevant netwerk op te bouwen en te onderhouden. Je maakt snel contact, legt verbinding en zet ideeën om in plannen waarvoor je draagvlak zoekt binnen de organisatie.

● Een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift en flair als vertegenwoordiger van de gemeente Lansingerland;

● Minimaal een afgeronde hbo- of wo-opleiding op het gebied van Watermanagement, Civiele Techniek of vergelijkbaar of deze kennis, aantoonbaar door ervaring, eigen gemaakt.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten