Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance adviseur ondermijnende criminaliteit (zzp)

Geplaatst 24 mrt. 2023
Project ID: YIS 9130784
Plaats
Groningen, Groningen
Uren
36 uur/week
Periode
1 jaar
Start: 1 mei 2023
Einde: 30 apr. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 6 apr. 2023 17:00

Startdatum: 1-5-2023

Duur: 1 jaar

Inzet: 36 uur per week

Inschaling: Schaal 11, CAO Gemeenten

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst


Weet jij de regionale samenwerking van de gemeente Groningen te versterken en de vertaling te maken van landelijke en regionale ontwikkelingen naar lokale invulling en andersom? Dan ben jij de adviseur die we zoeken!

Wat je onder andere van de functie kunt verwachten:

De aanpak van ondermijnende criminaliteit staat hoog op de bestuurlijke agenda van de 10 gemeenten in de provincie Groningen. Mede naar aanleiding van onderzoek dat is uitgevoerd door prof. dr. Pieter Tops en dr. Edward Van der Torre hebben de burgemeesters van alle gemeenten in de provincie Groningen besloten samen te gaan werken bij de gemeentelijk aanpak om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. De Groninger burgemeesters hebben 3 sporen benoemd die leidend zijn bij de start van de samenwerking:

1 - De ‘Groningse norm’

We formuleren een gezamenlijke Groningse norm in de aanpak van ondermijning. Hierin formuleren we als gemeenten, eventueel aangevuld met de provincie, onze ambities voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit en het basisniveau dat hiervoor nodig is.

2 - Regionaal interventieteam

We starten met de ontwikkeling van een regionaal opererend en flexibel inzetbaar interventieteam. Dit team krijgt als opdracht om samen met ketenpartners bestuurlijke controles te organiseren op thema’s, in branches en/of specifieke gebieden. Met het interventieteam laten we zien dat we het naleven van regels belangrijk vinden en dat we als één overheid optreden.

3 - Samenwerking en samenhang in beleid en uitvoering

Lokale wetgeving en beleid die als barrières dienen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan stemmen we op elkaar af. Specifiek voor de Wet Bibob - een krachtig en instrument dat om specifieke deskundigheid vraagt – is ons streven deze wet centraal uit te voeren voor alle Groninger gemeenten.

Er is inmiddels een ambtelijk overleg tot stand gekomen van gemeentelijke OOV-ers die zich bezighouden met de aanpak van ondermijning. Dit ambtelijk overleg vormt de kern en tevens het startpunt van de gemeentelijke samenwerking. Het ligt voor de hand om in de loop van dit proces andere partijen aan te haken zoals de Provincie Groningen, de in de provincie zetelende waterschappen en het RIEC Noord Nederland.

Waar je komt te werken:

Je staat ten dienste van onze gehele regio, maar bent functioneel werkzaam bij de afdeling Openbare Orde & Veiligheid (OOV) van de directie Veiligheid binnen de gemeente Groningen.

De afdeling OOV opereert in het hart van de samenleving. Veiligheid is een randvoorwaarde om in vrijheid te leven. Daarom staat veiligheid hoog op de agenda van onze gemeenteraad en van de inwoners van onze prachtige gemeente. Onze ambitie is helder: Groningen is en blijft een aangename, levendige en bovenal veilige gemeente. 

Wij zoeken een adviseur die sturing geeft aan het proces om te komen tot gemeentelijke samenwerking en die op onderdelen het voortouw neemt in de uitvoering.

Jij:

  • geeft op een enthousiaste wijze sturing aan het proces om te komen tot gemeentelijke samenwerking op het gebied van de aanpak van ondermijnende criminaliteit;

  • voert regie op en levert een bijdrage aan de uitwerking van (deel) thema’s;

  • bent een verbinder en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden;

  • bent proactief en werkt resultaatgericht;

  • hebt ervaring in de sturing van processen gericht op samenwerking tussen organisaties in het openbaar bestuur;

  • hebt kennis en ervaring in het werkveld van Openbare Orde en Veiligheid dan wel de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Om als adviseur regionale samenwerking ondermijning succesvol te zijn, vragen wij het volgende van jou:

  • HBO/WO werk- en denkniveau;

  • Affiniteit met de aanpak van ondermijnende criminaliteit;

  • Uitstekende schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden, goede adviesvaardigheden en overtuigingskracht;

  • Goed ontwikkelde politiek-bestuurlijke sensitiviteit;

  • Analytisch vermogen, jij kunt goed overzicht houden en hebt van nature een resultaatgerichte houding.  

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten