Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Projectmanager sociaal domein (8-20 uur p. week) (zzp)

Geplaatst 24 jan. 2022
Project ID: YIS 9108238
Plaats
Voorne-Putten
Uren
8 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 24 jan. 2022
Einde: 24 jul. 2022
Tarief
Onbekend

Sollicitatie deadline: 31-01 13:00

 

Aanleiding

Met ingang van 2023 fuseren de drie gemeenten op Voorne (Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne) naar gemeente ‘Voorne aan Zee’. Ter voorbereiding op deze bestuurlijke fusie hebben de gemeenten meegedaan aan een visitatietraject ‘financiële beheersbaarheid sociaal domein’ vanuit de VNG. 

 

De onderzoeksvraag luidde: Hoe kunnen de drie gemeenten samen ‘fit aan de start’ verschijnen door hun grip op het sociaal domein te verbeteren en wat zijn daarbij de belangrijkste opgaven om de komende tijd mee aan de slag te gaan?

 

Op 30 november 2021 is het definitieve rapport aangeboden aan de gemeenten en besluitvorming heeft inmiddels in alle drie de colleges plaatsgevonden. Op 19 januari a.s. vindt een informerende radenbijeenkomst plaats waarin het rapport wordt gepresenteerd.

 

De conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de visitatiecommissie zijn verder uitgewerkt en vastgesteld door, een voor de fusie ingericht, ambtelijk en bestuurlijk regieteam.

 

De gemeenten zijn op zoek naar een extern adviseur die de gemeenten adviseert en ondersteunt in het realiseren van de aanbevelingen uit het rapport en mede zorgt dat het sociaal domein ‘fit aan de start’ verschijnt per 2023.

 

Opdrachtformulering

Een extern adviseur die de drie gemeenten op Voorne ondersteunt in het realiseren van onderstaande resultaten. Aan de opdrachtnemer wordt gevraagd een realistische aanpak en planning op te nemen in de beschrijving.

 

Beoogd resultaat

Een krachtig sociaal domein dat ‘fit aan de start’ verschijnt voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee per 2023. Dit vertaalt zich in de volgende resultaten:

 

- De huidige visie ‘Samen Krachtig!’ evalueren en aanvullen met eventuele nieuwe

opgaven voor Voorne aan Zee

- Opstellen van een ontwikkelagenda voor 2023 e.v.

- Strategische visie vertalen naar tactisch plan inclusief doelen en KPI’s

- Visie op de toegang

- Visie op de inkoop

 

Participanten

  • Bestuurlijk opdrachtgever: De drie vakwethouders sociaal domein middels het bestuurlijk overleg Voorne .
  • Ambtelijk opdrachtgever: Het MT Voorne Sociaal Domein.
  • Ambtelijke kernprojectgroep
  • Werkgroepen: Medewerkers uit de verschillende afdelingen vanuit de drie gemeenten, te denken valt aan afdelingen zoals beleid, uitvoering e.d.

 

Randvoorwaarden/kaders

Inhoudelijk

  •  Integratie met de andere visies en bouwstenen binnen het Fusiespoor. 
  • Betrekken van belangrijke stakeholders bij het opstellen/evalueren van de visies, te denken valt aan de raden, adviesraden, partners e.d, maar ook intern zoals de verschillende afdelingen binnen de drie gemeenten. 
  • Een externe adviseur met veel kennis en kunde van het sociaal domein. Die de opgaven, afwegingen en prioriteiten binnen het sociaal domein in kaart brengt en de vertaling maakt naar de gevolgen. 
  • Rekening houdend met de verschillen tussen wijken en kernen en deze differentiatie ook meeneemt in de visies. Daar waar van toepassing domeinoverstijgend te kijken naar opgaven voor Voorne aan Zee. 

 

Tijds- en capaciteitsplanning (o.a. doorlooptijd, eigen beheer/uitbesteden)

Planning

  • Door vertraagde besluitvorming is de planning zoals opgesteld achterhaald. Graag zien we vanuit de expertise van de adviseur een realistische planning en aanpak ten aanzien van de geformuleerde resultaten.

 

Inschatting interne capaciteit:

  • Vanuit elke gemeente wordt één adviseur vier uur per week vrijgespeeld om samen met de externe adviseur een projectgroep te vormen. Dit vormt twaalf uur ambtelijke capaciteit per week. Naast de kernprojectgroep vormen zich mogelijk ook werkgroepen uit de verschillende afdelingen vanuit de drie gemeenten.

 

Tussentijdse terugkoppeling

  • Elk kwartaal een terugkoppeling in het MT en Bestuurlijk Overleg Voorne
  • Wekelijkse afstemming met de kernprojectgroep

 

 

We zoeken een stevige projectleider / adviseur met ruime ervaring binnen van het sociaal domein. Iemand die verstand van zaken heeft, het overzicht weet te bewaren en zowel op inhoudelijk als de menselijk vlak de verbinding weet te maken. Iemand die de gemeenten ondersteunt bij het hele traject! Passend is iemand die zowel op strategisch vlak kan meedenken als praktische zaken weet op te schrijven, iemand die kan adviseren en zaken uit kan werken en op de hoogte is van de actualiteiten en de uitdagingen die er liggen.

 

Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten