Gemeenteprojecten
Freelance vastgoedregisseur opvang vluchtelingen (zzp)
Start: z.s.m.
Looptijd: tot eind 2024
Inzet: gemiddeld 16-24 uur per week
Schaal: 10
Richtlijn €88,00 incl. reiskosten. excl. BTW
In Venlo worden op dit moment circa 470 Oekraïense ontheemden opgevangen in tijdelijke noodopvanglocaties die bestemd zijn voor korte periodes van opvang. Het gaat dan om locaties die ruimte moeten maken voor nieuwe (woningbouw) ontwikkelingen zoals het Kazernegebouw E en het Zorgcentrum Beerendonck, en ook om opvang in hotels.
Venlo heeft de wettelijke plicht om -vooralsnog tot 4 maart 2025- opvang te verzorgen voor Oekraïense ontheemden. Afhankelijk van het verloop van de oorlog in Oekraïne zal duidelijk worden of opvang noodzakelijk blijft en hoe deze opvang op de lange termijn er uit moet zien. Tot op heden is er een toename van de vraag naar opvangplekken voor deze groep ontheemden. Door het aflopen van de contracten van de huidige noodopvanglocaties en het tekort aan huisvesting is op korte termijn behoefte aan doorstroomlocaties voor langer en kwalitatief beter verblijf.
Doorstroomlocaties:
KaFra Housing (vergunninghouder van MHP Californië) heeft aangegeven bereid te zijn om opvang van maximaal 400 Oekraïense ontheemden mogelijk te maken op de Venrayseweg 111 en het oorspronkelijke plan hierop aan te passen (tijdelijke wijziging: van 800 internationale werknemers naar → 400 internationale werknemers + 400 Oekraïense ontheemden).
Gemeente Venlo huurt per 1-1-2024 circa 100 units (mobile homes) van KaFra Housing. Naast de locatie Venrayseweg/MHP Californië is er nog een tweede tijdelijke huisvestingslocatie met opvangplekken in ontwikkeling (aan de Daelweg 6, 6ab en 10) die in aanmerking komt voor de doorstroom van circa 135 Oekraïense ontheemden (150 opvangplekken). Oplevering van de locatie is beoogd in Q4-2024. Hier worden 96 flexwoningen geplaatst (aangekocht van het Rijksvastgoedbedrijf). Echter op deze locatie kunnen niet alle Oekraïense ontheemden uit de noodopvanglocaties in Venlo terecht. Indien de Daelweg en de Venrayseweg/MHP Californië tot stand komen, heeft de gemeente Venlo 550 opvangplekken in verblijfslocaties voor +/- 470 Oekraïense ontheemden in Venlo. Hiermee wordt nog niet voldaan aan de (nieuwe) wettelijke taakstelling van 733 opvangplekken per 1 februari 2024. Momenteel wordt onderzocht of er nog andere locaties zijn die in aanmerking kunnen komen voor extra opvangplekken. Daarnaast heeft Venlo momenteel nog een COA-opvanglocatie. Eind 2022 is het pand Emmastraat getransformeerd naar deze functie waar nu 60 asielzoekers tijdelijk verblijven. Doel is dat dit gemeentelijk vastgoed daarna voor andere doelgroepen kan worden ingezet.
Opgaven:
Voor het begeleiden van de dagelijkse operatie is een projectteam opgezet. Vanuit vastgoed is er een aantal zaken die in 2024 moeten worden opgepakt.
1. project realisatie opvanglocatie Daelweg: het gaat specifiek om vastgoedbeheer en vastgoedexploitatie. Hiervoor dient een aanbesteding te worden gestart om een derde partij (bijv. een commercieel beheerder of woningcoöperatie) te binden voor de uitvoering. Programma van eisen van de aanbesteding is nog niet bepaald. Naast reguliere exploitatie en beheertaken zijn het verhuurproces en de toewijzing (meerdere doelgroepen) en ook de inrichting van de flexwoningen aandachtspunten.
2. contractbeheer van huidige (doorstroom-)locaties: voor een aantal bestaande locaties (Kazernegebouw E, Beerendonck, Emmastraat, KaFra Housing) is het van belang dat er wordt toegezien op juiste uitvoering van het contract (financieel, administratief en technisch) en dat er tijdig verlenging c.q. opzegging plaatsvindt.
3. nieuwe locaties: om aan de taakstelling te kunnen voldoen zullen mogelijk nieuwe locaties in beeld gaan komen die moeten worden voorbereid voor opvang. De inschatting is dat opgave 1 een tijdsbesteding vraagt van 70%, opgave 2 van 10% en opgave 3 (optioneel) een tijdsbesteding van 20% van de ureninzet per week.
Werkzaamheden Start: 1 februari 2024/ zo snel mogelijk
-regie en coördinatie (projectmanagement)
-advies en procesbegeleiding
-organisatie
-contractvorming en contractbeheer
-communicatie
-voorbereiden en afhandelen bestuurlijke besluitvorming
Betrokken beleidsvelden intern: beleid wonen, maatschappelijk (sociaal domein), projecten (ruimtelijk-fysiek), openbare ruimte, vastgoed en inkoop.
Betrokken partijen extern: COA, Rijks Vastgoedbedrijf, woningcorporaties, vastgoedbeheerders en overige marktpartijen.