Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance teammanager vastgoed ontwikkeling (zzp)

Geplaatst 22 dec. 2023
Project ID: YIS 9146723
Plaats
Weert, Hybride
Uren
32 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 15 jan. 2024
Einde: 15 jul. 2024
Tarief
100 - 112 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 5 jan. 2024 17:00

Startdatum: 15-1-2024.

Duur opdracht: 6 maanden (mogelijk verlenging)

Uren: 32 uur per week (waarvan min. 3 dagen op locatie aanwezig)

Schaal 12

Tarief range €100-112 (afhankelijk ervaring)


Wij zijn op zoek naar een bevlogen interim teammanager die sturing wil geven aan de doorontwikkeling van het team Vastgoed ontwikkeling.

 

Het team Vastgoed ontwikkeling

Het team Vastgoed ontwikkeling is in mei 2023 opgericht door de samenvoeging van het team Vastgoed en het taakveld Planeconomie. Het team bestaat uit 21 medewerkers en is gepositioneerd binnen de afdeling Ruimte en Economie. Het team richt zich op het ontwikkelen en uitvoeren van beleid, het onderhoud, beheer en exploitatie op het terrein van gemeentelijke gebouwen, binnen- en buitensportaccommodaties en gronden. Binnen dit team vallen de (informele) clusters onderhoud, beheer, transacties, vastgoedadvies en grondbedrijf.


Context

In mei 2023 heeft de directie van de gemeente Weert het doorontwikkelplan voor het nieuwe team Vastgoed ontwikkeling vastgesteld. Mede ingegeven door de grote ambities van de gemeente Weert en veranderende wet- en regelgeving op het gebied van wonen, economie en de landbouwtransitie, de energietransitie, klimaat, etc.

De gemeenteraad heeft op 21 november 2023 ingestemd met de ontwerp-omgevingsvisie Weert. Momenteel wordt een ruimtelijke ontwikkelstrategie opgesteld voor de thema’s wonen, bedrijvigheid, landbouw, natuur, water en de energietransitie (ruimtelijke puzzel). Tevens wordt een grondstrategie opgesteld en de rol van de gemeente bij de diverse opgaven bepaald. Diverse disciplines werken hier samen aan vanuit de afdeling R&E waarbij ook het sociaal domein, de concernstrateeg en het projectbureau aanhaken. Parallel hieraan wordt het grond- en vastgoedbeleid geactualiseerd.

Met het doorontwikkelplan krijgt het team een uitgebreider takenpakket. Op dit moment ligt het accent op het op peil houden van de vastgoedportefeuille. Het streven is om de vastgoedportefeuille te actualiseren en te optimaliseren, zodat we op een doeltreffende en efficiënte wijze kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Daarnaast is het gewenst om passend en actiever grondbeleid te ontwikkelen en om de grondportefeuille in te richten om zodoende complexe opgaven te ondersteunen en aan te jagen. 


Opdrachten gedurende de interim periode

Je geeft dagelijks leiding aan het team Vastgoed ontwikkeling en vormt samen met de teamleider Ruimtelijke ontwikkeling en het afdelingshoofd het MT van R&E. Je fysieke aanwezigheid is minimaal voor 3 dagen gewenst om de medewerkers in het team ook de gewenste aandacht en begeleiding te geven. Op dinsdag en donderdag is het team grotendeels aanwezig.

1.      Begeleiding medewerkers & aansturing team (continu)

Binnen het team heerst een fijne werksfeer en een grote collegialiteit. Recent zijn sleutel- posities ingevuld of wordt invulling op korte termijn verwacht/in gang gezet: de strategisch adviseur vastgoed, de portefeuillemanager, de projectleider verduurzaming maatschappelijk vastgoed en een derde planeconoom.

Verwacht wordt dat de interim teamleider de gewenste begeleiding vanuit open communicatie, rust, vertrouwen en verbinding geeft. Dit om de strategische en tactisch-operationele taken goed uit te kunnen voeren en het team als geheel te richten en te ontwikkelen. Hij of zij is klankbord en coach voor de medewerkers, die deels ook startende professionals zijn. Vanuit de gewenste profilering van het team binnen de organisatie en naar de gemeenschap is het belangrijk zowel binnen het team als buiten het team te werken aan de samenwerking. Eigenaarschap, weerbaarheid en verbinding zijn hierbij sleutelwoorden. Het te actualiseren en deels nieuw op te stellen grond- en vastgoed beleid (o.a. kostprijsdekkende huur) kan gebruikt worden voor het positioneren van het team.

Specifieke aandacht moet daarbij zijn voor:

-         Taakverdeling/rolduiding onderhoud (vastgoed, eigenaarsrol) en facilitair (huisvestingstaken, afdeling dienstverlening);

-         Taakverdeling/rolduiding OCSW (maatschappelijk beleid) en Vastgoed (eigenaar);

2.      Ruimtelijke ontwikkelstrategie: opstellen en vertalen naar organisatie team Vastgoed ontwikkeling en ambtelijk-bestuurlijke processen. (advies na 2-3 maanden gereed)

De opdracht is tweeledig:

-         De interim teamleider vormt een sparringpartner en klankbord voor het team bij het opstellen van de ontwikkel strategieën/handeling strategieën.

-         Op basis van de grondstrategie en gewenste rol van de gemeente, geeft hij/zij advies en vervat dit in een plan over de verdere organisatie en positionering van het team Vastgoed ontwikkeling en de noodzakelijke inrichting van ambtelijk-bestuurlijke processen (rollen, processen, inzet instrumenten, etc.). Het plan moet inzicht geven in de concreet op te pakken acties en daarmee een vertaalslag zijn (de ‘hoe’) van het doorontwikkelplan om te komen tot de gewenste opgaande lijn in het vastgoedsturingsmodel.

         

3.      Richting geven aan enkele hoofddossiers

Enkele dossiers vragen gedurende de komende maanden om aandacht, richting en verdere organisatie. De interim teamleider pakt dit op samen met de betrokken medewerkers.

-         Toekomst zalencentrum Poort van Limburg: in maart wordt verwacht dat de gemeenteraad richting geeft aan de toekomst van het gebouw Poort van Limburg. Afhankelijk van het besluit dient het vervolg vorm te worden gegeven.

-         Opstellen vastgoed- en grondbeleid

-         Actualisatie MJOP (meerjaren onderhoudsplan van de kapitaalgoederen)

-         Oneigenlijk grondgebruik: de gemeenteraad heeft ingestemd met de aanpak om de komende twee jaar 200 gevallen van oneigenlijk grondgebruik op te pakken en af te ronden, met het accent op het tegengaan van verjaring. De aanpak moet vorm krijgen door interne en externe inzet.

-         Verduurzaming gemeentelijke vastgoed: in 2024 wordt gewerkt aan het investeringsplan 2024-2040 voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Parallel hieraan worden enkele panden in 2024 verduurzaamd. Hier ligt een link met de volgende bullet.

-         Herijking maatschappelijke voorzieningenstructuur en kernportefeuille: Samen met de afdeling OCSW, met aansturing van een projectleider, werkt het team aan de herijking van de maatschappelijke voorzieningenstructuur. Op basis van een inventarisatie van de sociaal-maatschappelijke voorzieningen en een kader met uitgangspunten, moet in 2024 gekomen worden tot een gewenste voorzieningenstructuur met een kernportefeuille.

-         Axxerion: dit vastgoedmanagementsysteem is voor een groot deel gevuld met data. Op dit moment wordt de module facturatie gereed gemaakt (afronding Q1) en ook het oneigenlijk grondgebruik wordt ingevoerd. In 2024 wordt ook de stap gezet naar het actualiseren van het MJOP (meerjaren onderhoudsplan)

-         Automatisch toegangssysteem en automatische inroostering: de komende maanden worden alle gemeentelijke gebouwen voorzien van een automatisch toegangssysteem. Daarnaast krijgen verenigingen en andere gebruikers de mogelijkheid om zelf een reservering te maken voor de sporthallen.

Tot slot: De interim teamleider is tevens sparringpartner voor bestuur en management. Waarbij hij/zij enerzijds oog heeft voor de bestuurlijke ambities en deze kan vertalen naar het team. Anderzijds ook zakelijk kijkt om de haalbaarheid te monitoren en bij te sturen.



We willen jou graag leren kennen als jij:

·      Enthousiast bent om het beste uit je team te halen. Je hebt daartoe een coachende stijl van leidinggeven en geeft medewerkers vertrouwen en ruimte.

·      Open, transparant en een verbinder bent.

·      Kennis hebt van (maatschappelijk) vastgoed (en het instandhouden daarvan), grondbedrijf, gebiedsontwikkeling.

·      Bij voorkeur werkervaring hebt bij een (semi) overheidsorganisatie.

·      Je gemakkelijk kunt verbinden met alle medewerkers van het team, dat zowel strategische, tactische en operationele taken uitvoert.

·      Je een goed gevoel hebt voor politiek/bestuurlijke verhoudingen en gevoeligheden.

·      Een ondernemend karakter hebt en een flexibele houding om snel mee te denken, ideeën aan te kunnen passen maar ook om vooruit te denken.

·      In staat bent om een plan te maken met concrete acties om te komen tot een ontwikkelgericht team.

·      Een aantoonbaar hbo of universitair werk- en denkniveau hebt.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten