Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er (eenmanszaak of bv waarvan enig bestuurder, VOF niet mogelijk) en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance systeembeheerder Azure, Belastingdienst (zzp)

Posted Oct 10, 2022
Project ID: YIS 9121975
Location
Apeldoorn , Gelderland
Duration
Start date: Oct 24, 2022
Hours/week
36 hrs/week
Payrate range
0 - 85 €/hr
Application Deadline: Oct 12, 2022 2:00 PM

Belastingdienst B/cao

Uren per week: 36,00

Max tarief: € 85,00

Startdatum inzet: 24-10-2022

Tijdelijke functie/opdracht, open einde

 

Met deze opdrachtomschrijving wordt gevraagd naar een passende oplossing waarmee de Belastingdienst de verkeers- en gegevensstromen tussen Belastingdienst en haar Cloud Providers (momenteel alleen MS Azure) kan bewaken en kan ingrijpen als zich ongewenste situaties voordoen.

 

De Belastingdienst wil door middel van deze opdracht het volgende verwerven:

  • Het vaststellen van use-cases voor bewaking van applicaties en verkeer in en met een Azure omgeving, inclusief prioritering.
  • Een ontwerp (van bovenstaande usecases) voor de implementatie van de reeds bestaande in operatie zijnde, op Splunk gebaseerde, SIEM oplossing, dit in overleg met interne afdelingen en projecten;
  • Kennisoverdracht aan medewerkers van de Belastingdienst, specifiek het SOC en de ontwikkelaars van onze Cloud Broker dienst. Kennisoverdracht vindt plaats door training-on-the-job, kennissessies en gerichte advisering.

 

De opdracht dient de volgende resultaten op te leveren:

  • Vastgestelde use-cases voor bewaking van applicaties en verkeer in en met een Azure omgeving;
  • Een ontwerp voor de implementatie van de vastgestelde use-cases op de bestaande, in operatie zijnde op Splunk gebaseerde, SIEM oplossing;
  • Een kennisniveau van betrokken medewerkers dat past bij de omvang en complexiteit en het gewenste beveiligingsniveau van de Belastingdienst.

 

Achtergrond:

De Dienst Toeslagen heeft opdracht gegeven de volledige ICT-omgeving ten behoeve van Toeslagen in de publieke cloud onder te brengen. Belastingdienst IV, als uitvoerder van deze opdracht, zet hiervoor Microsoft Azure in.

Op dit moment wordt de omgeving gebouwd en worden verbindingen gelegd tussen de on-premise omgevingen en de Azure omgevingen. Dat is op dit moment voor ontwikkeldoeleinden. Uiteindelijk –en afhankelijk van beleid dat dit toestaat en als de bijbehorende “security guardrails” zijn geïmplementeerd zal ook productie-data in de publieke cloud worden ondergebracht. Er heeft een risico-analyse plaatsgevonden op de verkeersstromen die ontstaan tussen Azure en de on-premise omgeving. Er zijn daarbij een aantal risico’s vastgesteld. Een aantal daarvan kunnen met aanpassingen in de technische architectuur worden ondervangen, maar andere risico’s zijn inherent aan het bestaan van verbindingen tussen interne en externe omgevingen en vereisen andere maatregelen.

De Belastingdienst gaat nu deze maatregelen implementeren, maar om dat te kunnen doen zijn technische oplossingen en specifieke kennis nodig die de Belastingdienst zelf nog niet beschikbaar heeft. Bovendien ontbreekt de menscapaciteit hiervoor. De Belastingdienst wil door middel van deze opdracht de benodigde oplossingen en implementatiekennis verwerven. Hierbij is het belangrijk dat er diepgaande kennis van Azure en Splunk aanwezig is en welke risico’s de Belastingdienst loopt binnen Azure en hoe je adequate monitoring daarop inricht.

 

Functievereisten:

  • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau;
  • Je hebt kennis van en ervaring met Azure;
  • Je hebt kennis van en ervaring met Splunk;
  • Je hebt werkervaring op gebied van Security Monitoring.

 

Similar projects

+ Search all projects