Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance strategisch kwartiermaker regionaal werkcentrum (RWC) zzp

Geplaatst 5 apr. 2023
Project ID: YIS 9131635
Plaats
Helmond
Uren
36 uur/week
Periode
8 maanden
Start: 20 apr. 2023
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 12 apr. 2023 14:00

Start: per zsm

Einde: opdracht tot einde van het jaar (optie op verlenging)

Uren per week: 32-36

Schaal: 12 Cao Gemeenten


Het kabinet heeft in het landelijk coalitieakkoord de ambitie gesteld om naar een hervorming en versterking van de arbeidsmarktinfrastructuur te werken. In het najaar van 2022 zijn hiervoor de eerste contouren geschetst waarbij het streven is om per arbeidsmarktregio één herkenbare toegang voor inwoners en werkgevers van de arbeidsmarktregio op te zetten (regionaal werkcentrum). De arbeidsmarktregio Helmond-De Peel omarmt deze ambitie en wil hier versneld uitwerking aan geven. Om deze ambitie te verwezenlijken zijn de samenwerkende triple-helix partijen in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel op zoek naar deze rol.


Met de ontwikkeling naar een regionaal werkcentrum wordt de dienstverlening aan inwoners, werkgevers en werknemers herijkt. Belangrijk uitgangspunt is het centraal stellen van de behoefte van de inwoners en werkgevers en het integraal en ontschot aanbieden van ondersteuning (één intake, één diagnose en één plan). Daarbij is de dienstverlening toegankelijk voor iedereen die dat nodig heeft via het ‘no wrong door’ principe. Dit betekent een andere vormgeving en inrichting van de huidige infrastructuur met één herkenbare toegang per arbeidsmarktregio. Daarbij wordt vooralsnog in alle regio’s gewerkt met dezelfde naamgeving; ‘Regionaal Werkcentrum’.

 

Arbeidsmarktregio Helmond-De Peel

In de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel wordt al geruime tijd samengewerkt met alle triple-helix partners. Deze samenwerking komt samen in de kerngroep arbeidsmarktregio Helmond-De Peel, bestaande uit een vertegenwoordiging van gemeenten, werkgevers (VNO-NCW), werknemers (FNV en CNV), onderwijs (ROC Ter AA), Senzer, UWV en SBB. De kerngroep heeft het afgelopen jaar samen met alle regionale partners gewerkt aan een regionaal arbeidsmarktplan. In dit plan zijn de eerste ambities rondom het op te zetten RWC geformuleerd. We volgen daarbij de landelijke lijnen uit de kamerbrieven. Voor de concretisering wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de regionale situatie, de behoeften van de verschillende doelgroepen en het profiel en DNA van de regio Helmond-De Peel. Herkenbaarheid en vindbaarheid van dienstverlening staat voorop.

Voor de ontwikkeling naar een RWC is een strategische kwartiermaker nodig die samen met de betrokken partners tot een gedragen businessplan komt en dit vervolgens implementeert. Dit met als doel om begin 2024 als arbeidsmarktregio over een operationele basis voor een regionaal werkcentrum te beschikken.

 

De opdrachtgever

De opdrachtgever van de kwartiermaker is de kerngroep van de van de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. De kwartiermaker legt verantwoording af aan de kerngroep. De centrumgemeente Helmond treedt op als gedelegeerd opdrachtgever namens de kerngroep.

  

De uitdaging

·      Opstellen businessplan RWC (Q2 2023)

Opstellen van een door de kerngroep vast te stellen (basis) businessplan voor het op te zetten Regionaal Werkcentrum. Onderdeel hiervan is een visie op regionale dienstverlening rondom werk aan inwoners, werkenden, werkzoekenden en werkgevers en een analyse van de huidige dienstverlening in relatie tot deze visie. Uit deze analyse moet blijken welke dienstverlening regionaal nodig is, welke dienstverlening reeds geboden wordt en waar aanvullende dienstverlening nodig is. Dit alles vanuit het profiel en DNA van de regio Helmond-De Peel en vanuit de basis voor samenwerking die in de afgelopen periode reeds is opgebouwd.

 

Specifieke onderdelen van de genoemde analyse betreffen:

-         De dienstverlening die momenteel vanuit BOOST (het regionale fysieke en digitale loket rondom leven lang ontwikkelen, gevestigd op de Brainport Human Campus) wordt geboden. De kwartiermaker bereidt op basis van de analyse een advies voor (ter besluitvorming in de kerngroep Q2 2023) waarin gekeken wordt of, en zo ja, hoe de dienstverlening van BOOST ingepast kan worden in RWC, geredeneerd vanuit de behoefte van de inwoners, werknemers en werkgever.

-         De dienstverlening aan arbeidsmigranten, statushouders en asielzoekers rondom werk. De kwartiermaker neemt in de analyse de dienstverlening aan deze doelgroepen mee en adviseert op basis hiervan of, en zo ja, hoe deze dienstverlening binnen het RWC past en/of aangekoppeld kan worden. Hierbij bekijkt de kwartiermaker in hoeverre aangesloten kan worden en/of invulling gegeven kan worden aan het concept van een Brabants Migratie en Informatiepunt (BMIP).

 

Andere onderdelen van het businessplan betreffen o.a. governance, financiering, dienstverlening, (visie op) huisvesting, communicatie en de aansluiting met landelijke ontwikkelingen. Voor het opstellen van dit businessplan vindt nauwe samenwerking plaats met o.a. de operationeel coördinator van het regionaal mobiliteitsteam Helmond-De Peel.

 

·      Implementatie van het RWC (Q3 en Q4 2023)

Op basis van het businessplan is de kwartiermaker verantwoordelijk voor de implementatie. Samen met de verschillende partners wordt er gewerkt naar een eerste operationele basis (eerste basis operationeel per januari 2024) voor het Regionaal Werkcentrum in de arbeidsmarktregio Helmond-de Peel.

 

Opdracht bij mogelijke verlenging van de opdracht t/m medio 2024:

·      Borging en overdracht aan operationeel coördinator RWC (Q1/Q2 2024)

Op het moment dat het RWC volledig geïmplementeerd is wordt de dagelijkse aansturing belegd bij een operationeel coördinator dan wel soortgelijke functie. Het is aan de kwartiermaker om deze fase voor te bereiden en te begeleiden.

 

·      Doorontwikkeling RWC (2024)

Afhankelijk van toekomstige (landelijke) wet- en regelgeving rondom het RWC en de eerste regionale ervaringen, zorgt de kwartiermaker samen met de operationeel coördinator voor een doorontwikkeling van de eerste operationele basis naar een volledig operationeel RWC.

  

Taken en verantwoordelijkheden

  • Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van de beschreven opdrachten waarbij je werkt vanuit de ambitie en doelstellingen zoals opgenomen in het regionaal arbeidsmarktplan.

  • Je bent de strategisch verbinder binnen de verschillende netwerken, waaronder de kerngroep.

  • Je staat aan de lat om vanuit de overkoepelende strategische visie de vertaling te maken naar (dienstverlening) vanuit het RWC. De kwartiermaker is daarbij niet alleen verantwoordelijk om te kijken naar de interne inrichting, maar vooral naar de strategische positionering en dienstverlening vanuit het RWC. Dit door het leggen van verbindingen in de netwerken, zicht op actuele ontwikkeling en oog voor wat vanuit de inwoner, werkgever en werknemer op regionaal niveau nodig is.

  • Je informeert de kerngroep over de voortgang van het (opzetten van) een regionaal werkcentrum en sluit hier op structurele basis indien gevraagd bij aan.

  • Je zoekt de samenwerking op met de coördinatoren van de huidige loketten (RMT, BOOST, WSP en LWL) en de verschillende (uitvoerings)organisaties die hier een rol in hebben.

  • Je bent actief in de regionale netwerken, binnen de arbeidsmarktregio maar legt ook verbindingen binnen de bredere Brainportregio. Je brengt de verschillende partners bij elkaar en onderzoekt hoe/of hun dienstverlening past in het regionaal werkcentrum.

  • Je brengt raakvlakken, dwarsverbanden en afhankelijkheden tussen activiteiten en andere trajecten binnen de samenwerkingspartners in beeld en komt tot een gezamenlijke menukaart.

  • Je neemt deel aan landelijke netwerken en overleggen die betrekking hebben op de wijziging van de arbeidsmarktinfrastructuur. De verwachte landelijke wijzigingen worden zoveel mogelijk opgenomen in het te vormen regionaal werkcentrum.

  • Je bent verantwoordelijk voor het leggen van de verbinding met de rest van de organisaties.

Functie eisen

  • Academisch werk- denk niveau;

  • Handelend vanuit strategisch perspectief.

    Ruime kennis en ervaring met organisatieontwikkeling, programma- en projectmatig werken binnen netwerkorganisaties;

  • Relevante kennis en ervaring binnen het sociaal domein en economie (arbeidsmarkt), in het bijzonder: ervaring met organiseren van (regionale) werkdienstverlening;

  • Ruime kennis en ervaring met werken in een politiek-bestuurlijke en een publiek-private omgeving;

  • Passend bij de regio: daadkrachtig, resultaatgericht, creatief, besluitvaardig, communicatief, strategisch én organiserend vermogen, samenwerkingsgericht en verbindend;

  • Heeft oog voor de vraag van werkzoekenden en werknemers, weet wat er speelt bij sociale partners, spreekt de taal van ondernemers.

  • Kan op veel schaakborden vanuit een onafhankelijke positie tegelijk spelen in een dynamisch werkveld en dit met partners vertalen naar goede en vooral werkbare afspraken.

  • Kennis van de arbeidsmarktregio Helmond-de Peel en eerdere werkervaring in deze regio is een pré.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten