Gemeenteprojecten

Freelance Strategisch bestuursadviseur

Geplaatst 7 mei 2021
Project ID: YIS000686
Plaats
Helmond
Duur
1 maand
(1 jun. 2021 - 9 jul. 2021)
Uren/week
36 hrs/week
Tarief
Unknown

Als bestuursadviseur ben je in de rol van strategisch adviseur de sparringpartner van de wethouder. Je bent hierbij een belangrijke spil om de ambitieuze doelen van de gemeente te realiseren. De bestuursadviseur is als generalist breed inzetbaar en ontzorgt en ondersteunt dagelijks de wethouder bij het bewaken en uitvoeren van de strategische en bestuurlijke agenda en het beleid. Daarbij bewaak je als bestuursadviseur het werken volgens de sturingsfilosofie van de gemeente, treed je op als strategisch adviseur en bevorder je oplossingen bij vastgelopen processen. In jouw werk draag je bij aan de zichtbaarheid van de bestuurders, maar zeker ook van het totale college: in de huidige coronatijd een belangrijke en interessante uitdaging.


De uitdaging

Als bestuursadviseur werk je nauw samen met zowel actoren binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten. Je bent de spil in een dynamisch en uitgebreid netwerk en bent verantwoordelijk voor urgente dossiers. De werkzaamheden vallen grofweg uiteen in een drietal hoofdgebieden, te weten:

1. Persoonlijke ondersteuning: je functioneert als klankbord voor de wethouder en richt je op strategische en tactische advisering, door en over portefeuilles heen waarbij je oog hebt voor maatschappelijke belangen, haalbaarheid en de politiek bestuurlijke context. Hierbij ben je ook een vertrouwenspersoon, zeker op lastige bestuurlijke momenten.

2. Advisering: je adviseert de wethouder op haar beleidsterrein zodat ze met kennis van zaken spreekt en voorstellen kan beoordelen. Je moet daarbij gemakkelijk van het ene naar het andere onderwerp kunnen schakelen en van operationele zaken tot aan meer strategische. De ene dag ben je bezig met de organisatie van een persmoment, de andere dag met een strategische visie voor het Helmond van 2040.

3. Coördinatie & kwaliteitsbewaking: je hebt een schakelfunctie tussen het bestuur en de organisatie; - je verbindt en vertaalt de wensen en opdrachten van bestuurders in concrete acties voor de organisatie en stelt prioriteiten daarbinnen. Ditzelfde doe je voor de vragen en wensen van de organisatie aan het bestuur, zonder daarbij de rol of taken van het bestuurder(s) of van de inhoudelijke collega’s over te nemen. - je optimaliseert de kwaliteit van de advisering, onder meer door het bewaken van het integrale karakter van soms tegenstrijdige adviezen. Dit gebeurt in samenwerking met de ambtelijke organisatie, o.a. door het organiseren van feedback gedurende het proces en achteraf. - je bereidt de vergaderingen voor (zoals beleidsoverleggen), draagt zorg voor communicatie van de besluiten en bewaakt de gemaakte afspraken. 


Over Helmond

Helmond is een stad in beweging waar een hands on mentaliteit heerst. Dat biedt ruimte aan creatieve en vernieuwende mensen. De gemeentelijke organisatie is volop bezig om invulling te geven aan een nieuwe manier van werken. Plannen worden gemaakt in interactie met inwoners, organisaties en groepen uit de samenleving. De focus ligt meer en meer op de doelen en veel minder op regels en systemen. Daarbij hoort een organisatie met collega’s die voorbij de grenzen van de eigen afdeling denken.


De ideale kandidaat

De bestuursadviseur is een sterke sparringpartner, kan goed omgaan met druk, het politieke krachtenveld, belangentegenstellingen, emotie en weerstand. Omdat je adviseert over de meest complexe bestuurlijke- en organisatie vraagstukken, moet je communicatief sterk zijn en ben je bovendien een verbinder. Je bent flexibel in tijd en inzet maar weet de eigen grenzen te bewaken.


Verder vragen wij

Een afgeronde WO-opleiding, bij voorkeur Bestuurskunde of Politicologie, met aanvullende kennis en relevante ervaring binnen een soortgelijke functie. Kennis van (bestuurlijke) procedures/werkwijzen met name rond college en gemeenteraad. Kennis van de gemeentelijke organisatie. Zeer sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden, zowel in woord als in geschrift. Uitmuntende politiek-bestuurlijke sensitiviteit. 


Sollicitatie deadline is 19-5 om 12:00 uur.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten