Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance strategisch adviseur veiligheid (zzp)

Geplaatst 15 jul. 2025
Project ID: YIS 9186637
Plaats
Almere
Uren
32 uur/week
Periode
5 maanden
Start: 4 aug. 2025
Einde: 31 dec. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 jul. 2025 17:00

Benodigde devices (telefoon/laptop) worden niet verstrekt door de opdrachtgever.

Uren: 28 tot 36 uur per week

Startdatum: 4 augustus

Einddatum: 31-12-2025

Schaal: 12

Gemeente Almere

Almere is met circa 220.000 inwoners de achtste stad van Nederland. De stad bestaat uit de kernen Stad, Haven, Buiten, Poort en Hout. Almere heeft een centrale plek in Nederland, met zowel Amsterdam en het Gooi als buren en de Oostvaardersplassen naast de deur. Op het gebied van veiligheid maakt Almere deel uit van de Veiligheidsregio Flevoland en de eenheid van politie Midden-Nederland. Op verzoek van het Rijk ontwikkelt Almere zich naar een stad van circa 350.000 inwoners, in eigen tempo en op basis van de concrete marktvraag.

 

Als ervaren strateeg bij de afdeling Bestuur, Veiligheid en Leefbaarheid bouw jij aan de veiligheid in Almere. Vanuit je senioriteit en je brede blik ben je een adviseur voor je collega’s en het management van de afdeling BVL. Met je kritische blik denk je mee over inhoud, vorm en de te kiezen strategie voor de uitvoering van bijzondere opdrachten of de behandeling van complexe en bestuurlijk gevoelige dossiers en onderwerpen, die een hoog politiek en maatschappelijk karakter kennen. Dit alles vraagt om strategische denkkracht: je definieert doelen en weet hoe je met al je kennis en ervaring deze doelen kunt bereiken en op welke wijze je het bestuur op strategisch inhoudelijk niveau moet adviseren. Je volgt relevante externe ontwikkelingen, ook vanuit de zoektocht naar nieuwe innovatieve methoden en maatregelen, en vertaalt deze naar concrete beleidsvoorstellen voor het bestuur.  

Wat ga je concreet doen

  • het formuleren van een processchets om in gezamenlijkheid met interne en externe partners te komen tot het formuleren van de Veiligheidsagenda 2027 – 2030, waarbij er expliciet een verband wordt gelegd met de ambitie van de gemeente Almere om meer gebiedsgericht te gaan werken binnen de stadsdelen;

  • het ontwikkelen van een laagdrempelige, maar doeltreffende wijze om jaarlijks de voortgang te rapporteren aan de gemeenteraad over het behalen van de ambities uit de Veiligheidsagenda 2023 – 2026, dit in samenspraak met de portefeuillehouder, het MT Veiligheid en betrokken collega’s.

  • het verbeteren van de samenwerkingsprocessen binnen de driehoek van de gemeente Almere, dit door in samenspraak met de betrokken partners invulling te geven aan werkprocessen en -afspraken;

  • Daarnaast geldt dat de strategisch adviseur gedurende de looptijd van de opdracht aanspreekbaar is op vraagstukken omtrent de inzet van bestuurlijk bevoegdheden, het tegengaan van ondermijning en de gemeentelijke inzet op radicalisme en extremisme. Het gaat hierbij onder andere om de beantwoording van schriftelijke vragen, bestuurlijke en politieke advisering en de voorbereiding van raadsvergaderingen en debatten.

 

Als strateeg overzie je de doelen uit de Veiligheidsagenda, leg je verbanden tussen de thema’s en ontwikkelingen op andere gemeentelijke beleidsterreinen. Je onderneemt hierop actie door veiligheidsonderwerpen te agenderen op de juiste tafels met oog voor verbinding en een ieders rol daarin. Vanuit jouw organisatiesensitiviteit weet je op welke wijze je de portefeuillehouder en de lokale driehoek moet adviseren.

 

Jij bentverantwoordelijk voor het thema ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Vanuit jouw strategische rol heb je overzicht en houd je de ambitieuze doelstellingen in het oog. Je vertaalt dit in een integrale beleidsaanpak voor ondermijning en zet jouw kennis en ervaring in om samen deze doelen te bereiken.

Jouw blik reikt verder dan Almere en je bent goed in het opbouwen en onderhouden van netwerken op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Je schakelt makkelijk van het inhoudelijke netwerkoverleg voor ondermijning naar een overleg waar alle facetten van veiligheid aan bod komen en jij team Veiligheid vertegenwoordigt. In de netwerken werk je samen met verschillende partners als de politie, het OM, het RIEC, de Belastingdienst, ministerie van Justitie en Veiligheid en Nederlandse Arbeidsinspectie.

  • Je hebt een afgerond universitaire studie, zoals Bestuurskunde, Rechten of Criminologie;

  • Je hebt minimaal 5 jaar ervaring in een soortgelijke rol;

  • Je hebt minimaal 5 jaar ervaring opgedaan in een bestuurlijke omgeving, bijvoorbeeld een gemeente. Hierdoor heb je goed gevoel voor politieke, bestuurlijke en maatschappelijke verhoudingen.

  • Je hebt sterke aantoonbare affiniteit met het onderwerp veiligheid in brede zin.

 

Wie ben je

Je bent planmatig sterk en stuurt op gezamenlijke resultaten. Oplossingsgerichtheid, flexibiliteit en het zoeken naar verbinding staan bij jou hoog in het vaandel. Je bent planmatig sterk. Oplossingsgerichtheid, flexibiliteit en het zoeken naar verbinding staan bij jou hoog in het vaandel. Verder vind je het een uitdaging om mee te denken bij strategische vraagstukken en schakel je moeiteloos tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau. Je hebt lef om je eigen kritische stem te laten horen en voorstellen te doen voor verbetering. Je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Last but not least; de piketfunctie vraagt van jou flexibiliteit, stressbestendigheid, inschattingsvermogen en besluitvaardigheid.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten