Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance strategisch adviseur / procesbegeleider herijken kadernota verbonden partijen (zzp)

Geplaatst 20 sep. 2023
Project ID: YIS 9139900
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 20 mrt. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 23 okt. 2023 11:00

Startdatum: zsm (heropende vacature)

Duuropdracht: tot 1 maart 2024 

Aantal uur per week: 16-24 uur per week

Schaal: 11/12

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst

ENKEL ZZP'ERS MET EEN EENMANSZAAK OF BV (WAARBIJ DE ZZP'ER ENIG AANDEELHOUDER OF BESTUURDER IS)

Er wordt een Pre employment screening uitgevoerd. De kosten (€ 17,-) worden doorbelast aan de zzp’er. Let wel, kosten van VOG komen hier nog bovenop.

Je dient te beschikken over eigen telefoon en laptop.


De gemeente Zuidplas heeft voor de samenwerking met lokale overheden en andere partijen algemene richtlijnen en specifieke criteria vastgelegd in de kadernota verbonden partijen. Deze nota is toe aan een herijking, mede op basis van de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) die op 1 juli 2022 in werking is getreden.  Voor een deel van de samenwerkingsverbanden die wij in Zuidplas kennen is de nieuwe Wgr van toepassing en zijn er reeds aanpassingen gedaan voor onder meer ODMH en HECHT. De opdracht per verbonden partij is voor november de wijzigingen door te voeren. Deze opdracht ligt bij de desbetreffende accounthouders om dit intern voor te bereiden. Voor de herijking van de kadernota inclusief risicoanalyse zijn wij op zoek naar een tijdelijke adviseur/procesbegeleider. De implementatie van de Wgr  voor de nog openstaande partijen wordt in dit proces meegenomen.

Herijking kadernota

De gehele kadernota op inhoud toe is aan een “doorlichting” en eventuele aanpassingen. Naast dit inhoudelijke spoor is het van belang om de regie op de verbonden partijen in deze kadernota op te nemen en deze functie te verankeren in de organisatie. De implementatie van de Wgr voor de nog openstaande partijen wordt in dit proces meegenomen.

Functieprofiel

Hiervoor zoeken we een adviseur met ruime kennis van de Wgr, die op inhoud de te maken keuzes overziet én als procesbegeleider de regie voert over het proces van herijking en de nota , inclusief risicoanalyse en implementatie in de organisatie.

Dit is Zuidplas

Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 11 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. En de regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

Wat is je plek in de organisatie

Je komt te werken in het cluster beleid samenleving en bestuursadvies /ondersteuning (BS&B) en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van de clustermanager BS&B. Omdat de opdracht overstijgend is aan de verschillende clusters en de regievraag onderdeel is van de opdracht zal er een stuurgroep worden geformeerd vanuit de organisatie waar jij mee spart en de voortgang van het project bespreekt.

 

Dit is de opdracht

Het resultaat van de opdracht is:

-Een herijkte en vastgestelde kadernota verbonden partijen. De huidige kadernota past om meerdere redenen niet meer bij de huidige tijd. Als eerste heeft Zuidplas als jonge gemeente een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Ook zorgt de toename van het aantal regelingen en de zwaarte van de taken ervoor dat de positie van de gemeenteraad ten aanzien van verbonden partijen moet worden versterkt. Tevens is er een keuze gemaakt over waar de regie op verbonden partijen binnen de organisatie van Zuidplas belegd moet worden en is deze regie voldoende geborgd in de organisatie.

Dit vragen we

-       Je bent in staat om samen met alle betrokken actoren (gemeenteraad, college van B&W, griffie en betrokken collega’s van zowel de ambtelijke organisatie als ook de verbonden partijen en regiogemeenten) een kader met richtlijnen en criteria te bepalen:

o  Voor het inzetten van verbonden partijen als instrument voor de uitvoering van gemeentelijk beleid;

o  Met een uitwerking van wettelijke bevoegdheden en instrumenten om de gemeenteraad in positie te brengen om haar kaderstellende en controlerende rol uit te voeren;

o  Waarin samenwerkingsafspraken tussen regiogemeenten zijn uitgewerkt om gezamenlijk sturing te geven op verbonden partijen in het algemeen en gemeenschappelijke regelingen in het bijzonder.

-       Je kunt een integrale afweging maken voor alle betrokken actoren. Het actualiseren van de kadernota heeft effect op zowel alle verbonden partijen, als alle clusters binnen de organisatie. Het is belangrijk al in het begin van de ontwikkeling van de kadernota na te denken over het betrekken van alle relevante partijen en huidige ervaren knelpunten mee te nemen in de herijking.

-       Je bent in de periode van 1 oktober 2023 tot 1 maart 2024 voor minimaal 16 a 24 uur en per week beschikbaar voor het uitvoeren van deze opdracht.

Dit ben jij

-       Je bent een goede gesprekspartner die continu de verbinding zoekt met de organisatie, het bestuur en partners.

-       Je bent samenwerkingsgericht, communicatief sterk, flexibel en je beschikt over goede adviesvaardigheden.

-       Je kunt goed luisteren, reflecteren en beschikt over een grote mate van bestuurlijk-politieke sensitiviteit.

-       Je weet jezelf uitstekend staande te houden in een dynamische omgeving.

-       Je kunt snel schakelen, hebt een helicopterview en je bent in staat om ‘tegen te denken’, zodat alles wat nodig is voor een zorgvuldige besluitvorming op tafel komt.

-       Je herkent je in onze kernwaarden Verbindend, Energiek, Open en Lef.

-       Je beschikt over een afgeronde HBO-opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van bestuurskunde of rechten.

-       Je hebt minimaal drie jaar werkervaring als adviseur in een gemeentelijke organisatie.

-       Je beschikt over aantoonbare kennis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (oud en nieuw).

-       Je hebt aantoonbare ervaring als projectleider in samenwerkingsverbanden van gemeenten en/of andere publieke organisaties.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten