Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance senior juridisch adviseur Grondzaken (zzp)

Geplaatst 25 feb. 2022
Project ID: YIS 9110184
Plaats
Almere
Uren
36 uur/week
Periode
10 maanden
Start: 18 apr. 2022
Einde: 24 feb. 2023
Tarief
Onbekend

Startdatum: zo snel mogelijk

Duur opdracht: 12 maanden, kans op verlenging

Aantal uren week: 36

Inschaling: gemeente cao

 

Privaatrecht, grondtransacties, gebiedsontwikkeling

De senior juridisch adviseur werkt zelfstandig binnen het team en is (mede) verantwoordelijk voor het opstellen van en adviseren over uiteenlopende (model- en maatwerk)contracten met betrekking tot gebiedsontwikkeling (grondverkoop, huur, erfpacht, zakelijke rechten, pacht, tenders, samenwerkingsverbanden etc.), alsmede contractbeheer en risicomanagement.

 

Daarnaast is de senior juridisch adviseur (mede) verantwoordelijk voor het actualiseren van de algemene uitgiftevoorwaarden, het actualiseren en het uitbouwen van het contractbeheer en het actualiseren van mandaten en volmachten. Tenslotte levert de senior adviseur (mede) een bijdrage aan het vertalen en implementeren van wet- en regelgeving met betrekking tot gebiedsontwikkeling en het grondbedrijf en is de senior adviseur vraagbaak voor de junior en medior medewerkers voor het team.

 

Ter illustratie betreft het onder meer:

- Het adviseren bij en over de te sluiten contracten bij aanbestedingen of tenders voor gebiedsontwikkelingen of specifieke kaveluitgifte;

- Het schrijven van contracten bij complexe gronduitgiften;

- Het onderhouden van contacten met advocaten en of juridische adviseurs namens de gemeente bij geschillen;

- Het adviseren op en tegenlezen van te sluiten overeenkomsten tbv projectmatige woningbouw ontwikkelingen en bedrijfsvestigingen.

- De handhaving van verplichtingen uit de gesloten overeenkomsten.

 

Overige bijzonderheden:

Op 26 november 2021 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen (Didam) waardoor grondverkoop in principe niet meer 1 op 1 mag plaatsvinden. Dit arrest betekent veel voor de wijze waarop vastgoedtransacties tussen overheden en marktpartijen tot stand dienen te komen, zo ook voor Almere. Van de jurist wordt verwacht dat hij/zij kennis heeft van het arrest en in staat is een vertaling te maken naar de lopende en toekomstige gronduitgiften. Dit uiteraard in afstemming met de rest van het team. Aanschuiven bij gesprekken met wederpartijen over de impact van het arrest behoort ook tot de werkzaamheden.

 

Jij neemt mee:

  • Ruime ervaring met gebiedsontwikkeling (algemeen contractenrecht, koop, huur erfpacht, pacht) is noodzakelijk.
  • Kennis van aanbestedingsrecht en staatssteun. Binnen de gemeente zijn hiervoor specialisten te raadplegen, maar de basis dient zelfstandig toegepast te kunnen worden op de diverse gebiedsontwikkelingsprojecten.
  • Kennis van het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (Didam) en dit arrest kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk in Almere.

 

Vereist ervaringsniveau kandidaat:

Al enige jaren (5 tot 10 jaar) werkzaam als senior jurist (privaatrecht).

 

Aanvullende eisen:

Van de kandidaat wordt verwacht dat hij/zij inhoudelijk zelfstandig kan werken en kritisch is op de kwaliteit van zijn/haar werkzaamheden. De kandidaat is uitstekend in staat om zijn/haar werkzaamheden efficiënt en effectief te organiseren en is zich bewust van zijn/haar rol in lopende werkprocessen en handelt daar ook adequaat naar. De kandidaat moet voldoende in staat zijn om kritische gesprekken zelfstandig te kunnen voeren en het veelvoud aan vragen die hij/zij krijgt (hoge werkdruk) zo snel mogelijk, maar met behoud van voldoende kwaliteit te beantwoorden. Ook dient hij / zij ingewikkelde juridische vraagstukken op een begrijpelijke wijze mondeling en schriftelijk toe te lichten c.q. te beschrijven.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten