Gemeenteprojecten

Freelance Senior Communicatieadviseur Transitie

Geplaatst 17 mrt. 2021
Project ID: YIS000532
Plaats
Dordrecht
Duur
11 maanden, 4 weken
(29 apr. 2021 - 29 apr. 2022)
Uren/week
24 hrs/week
Tarief
80 - 93 €/hr

Ben jij een ervaren senior communicatieadviseur en inspirerende verbinder? Begrijp jij de meerwaarde van netwerkcommunicatie in een dynamisch en complex speelveld? En kun je deze met jouw ervaring en persoonlijkheid te gelde maken? Dan is dit jouw ideale, tijdelijke baan! 

Bij de Drechtsteden sta jij voor de communicatie over onze transitie. Een boeiende klus, om meerdere redenen.


Al ruim een decennium werken zeven Drechtstedelijke gemeentes samen in de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Die situatie verandert. Op 1 januari 2022 sluiten het Ingenieursbureau, de Gemeentelijke Belastingdienst Drechtsteden, Bureau Drechtsteden en het Servicecentrum Drechtsteden aan bij de gemeente Dordrecht. Vanuit hun nieuwe organisatorische ophanging leveren zij hun diensten aan de zeven gemeentes en de Sociale Dienst Drechtsteden. Een enorme klus die vraagt om feitelijke informatie maar ook om communicatie waarin verbinding centraal staat.


Op dit moment werken de stuurgroep Transitie en de Transitiebureau samen vanuit hun verschillende rollen keihard om deze overstap voor elkaar te krijgen. Jij bent onderdeel van het Transitiebureau, dat komt twee keer per week bij elkaar. Jij bent de senior die Stuurgroep en Transitiegroep adviseert, die staat voor de kern van de communicatiestrategie: verbinding. Samen met vier andere adviseurs is een ambitieuze communicatieaanpak op papier gezet, die moet nu worden uitgevoerd.

De twee gemeentesecretarissen maken onderdeel uit van de Stuurgroep, jij adviseert hen persoonlijk en kan hen stevig van repliek dienen. Dat geldt dan voor de interne maar ook voor de externe communicatie.


Jij legt de verbinding met de vier adviseurs van Ingenieursbureau, Belastingdienst, Gemeente Dordrecht en Sociale Dienst, jij kijkt vanuit jouw helicopterview naar de belangen van alle betrokken partners en baseert daarop de interne en externe communicatie.

Het communicatieteam Transitie werkt aan interne communicatie over en ín de transitie, het communicatieteam staat ook voor communicatie aan bestuurders en stakeholders. Jij speelt daarin een grote rol. Jij bent de spin in het web. Je motiveert, zwengelt aan, denkt mee en organiseert mee om ervoor te zorgen dat onderwerpen uit de transitie elkaar versterken.


Deze rol gaat gepaard met een ragfijn samenspel tussen de (communicatie)professionals bij de betrokken partijen, zonder dat sprake is van hiërarchische aansturing. Daarbij is belangrijk dat communicatieprofessionals van elkaar weten wie wat doet en dat er een goede basis is om het samenspel sympathiek en doeltreffend met elkaar te organiseren. Jij weet wie en wat daarvoor nodig zijn, de juiste hulpvraag te stellen en anderen daarvoor in positie brengen. Jij begrijpt hoe om te gaan met het evenwicht tussen de verschillende belangen van de verschillende partijen en de verschillende doelgroepen. Je voelt ook haarfijn aan hoe je moet manoeuvreren om samen tot resultaten te komen.


Je gaat werken je in een complexe, dynamische omgeving die op het punt van veranderen staat. Je bedje is redelijk gespreid, de communicatieaanpak staat al op papier tenslotte. Er ligt een goede basis om op voort te bouwen. Belangrijk is dat je meehelpt om wat ingewikkeld is te ontrafelen, te vereenvoudigen of te verhelderen. Het is daarom belangrijk dat je oog hebt voor een goed proces (of dit kunt ontwikkelen) en in staat bent je rol zuiver in te vullen.


Wat neem je mee?

·        Je hebt ruime ervaring met werken binnen de overheid en in bestuurlijke omgevingen

·        Je bent in staat op strategische niveau (mee) te denken en de doorvertaling te maken naar tactische en operationele werkzaamheden

·        Je hebt ervaring in bestuurlijke advisering; woordvoering mag je overlaten aan één van de woordvoerders binnen de Drechtsteden.

·        Je hebt een afgeronde relevante HBO+ opleiding.


Je beschikt over natuurlijk leiderschap, bent een goede gesprekspartner en weet mensen te overtuigen en mee te nemen. Je zet onderwerpen op de agenda en neemt initiatief om tot oplossingen te komen. Je communicatieve en adviesvaardigheden zijn van een hoog niveau en je hebt een vlotte pen. Samenwerken zit je in het bloed. Je bent analytisch en onderzoekend en combineert dit met een gezonde dosis pragmatisme. Plannen en organiseren gaan je gemakkelijk af. 


Sollicitatie deadline is 24-3 om 08:00 uur