Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance senior beleidsmedewerker toezicht (zzp)

Geplaatst 25 mrt. 2022
Project ID: YIS 9111502
Plaats
Gouda
Uren
16 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 apr. 2022
Einde: 30 sep. 2022
Tarief
Onbekend

Startdatum: zsm

Duur opdracht: 6 maanden

Aantal uren per week: 16 uur

Schaal: 11 gemeente cao.

Thuiswerken of fysiek mogelijk

 

In het jaar 2022 wil de regio Midden-Holland graag stappen zetten tav de beleidskeuzes en borging van het toezicht Jeugd en Wmo. Sinds medio 2020 is er een regionaal toezichthouder aangewezen voor Jeugd en Wmo namens de vijf samenwerkende gemeenten. Deze inzet is met ingang van 2022 geïntensiveerd.

 

Gaandeweg dit proces zijn diverse aandachtspunten naar voren gekomen en blijken er zaken nog ingeregeld te moeten worden, waaronder een beleidsplan en verhelderen werkproces. Voor 2022 staat er ook een evaluatie op de planning om tot een keuze over de benodigde fte’s en positionering per 2023 te komen.

 

Voor deze opgave zoekt de regio een senior beleidsmedewerker met ervaring op dit thema voor ca. 20 uur per week in de periode maart tot en met juni.

 

Opdracht

Inhoudelijk gaat het om de volgende, onderling samenhangende, opgaven:

1.    Vastleggen van het werkproces, info-uitwisseling tussen toezichthouder, contractmanager en lokale gemeenten: wie heeft welke rol, bevoegdheid en verantwoordelijkheid. Hoe gaan we om met informatiedeling intern en extern (vertrouwelijkheid van stukken). Kortom: wie handelt wanneer en vanuit welke rol.

 

2.    Opstellen regionaal beleidsplan toezicht en handhaving en door colleges laten vaststellen. Er ligt een eerste basisdocument, maar de echte keuzes dienen nog uitgewerkt te worden. Het gaat hierbij over keuzes tav elke stap in de cirkel van naleving: hoe is het toezicht / fraudepreventie en – aanpak ingebed in het sociaal domein? Betreft het alleen signaalgestuurd of ook risicogestuurd. Wat is de reikwijdte van het toezicht: kwaliteit en rechtmatigheid, alleen zorg in natura of ook PGB?

 

3.    Opstellen regionale beleidsregels en mandaten tbv juridische borging toezichthouder: openbaarmaking van gemeentelijke toezichtrapporten, bezien benodigd mandateringen waaronder last onder dwangsom. En dit alles laten vaststellen in de vijf colleges.

 

4.    Opstellen van een evaluatie van de geleerde lessen en keuzes voor de inrichting van het toezicht met ingang van 2023.

 

5.    Advies ten aanzien van de inkoop van het Wmo calamiteitentoezicht (inclusief geweldsincidenten) met ingang van ‘23. Wat is de gewenste kwaliteit en welke opties zijn er om hierop bij te sturen / andere inkoopkeuze te maken.

 

Mogelijk is het op termijn wenselijk om aanpassingen in de verordeningen te maken (o.a. op het punt PGB). Dit lijkt op dit moment niet haalbaar, maar wel goed om eventuele wenselijke aanpassingen te verzamelen.

 

De opdrachten hangen onderling samen. Beoogd wordt de gehele opdracht tussen maart en juni uit te voeren. Dit is in principe inclusief het bestuurlijk besluitvormingstraject.

 

Samenwerking

Aandachtspunten bij deze opdracht zijn: het organiseren van draagvlak bij de vijf gemeenten, de juridische borging en het doorleven van de rol- en taakverdeling met de betrokken partijen. Goed luisteren naar de bezwaren en hiervoor actief oplossingen aandragen is essentieel om de opdracht te realiseren. Je werkt samen met de medewerkers die als toezichthouder zijn aangewezen, een jurist, beleidsmedewerkers van de vijf gemeenten, contractmanagers, en de FGs van de vijf gemeenten.

 

Functie eis:

Ervaring op toezicht en handhaving.

HBO/WO

Samenwerken is zeer belangrijk in deze rol, als dat niet goed gebeurd dan dreigt het draagvlak binnen de regio voor dit onderwerp weg te vallen.

Goed luisteren naar de verschillende stakeholders, deze verbinden zodat het een optimale samenwerking wordt.

 

Let op: kandidaten met het juiste profiel en bijgesloten motivatie voor deze rol worden direct voorgesteld.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten