Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance senior beleidsadviseur financiën (zzp)

Geplaatst 28 aug. 2024
Project ID: YIS 9164687
Plaats
Lansingerland
Uren
36 uur/week
Periode
2 maanden
Start: 16 sep. 2024
Einde: 1 dec. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 9 sep. 2024 10:00

Duur: 3 maanden met optie op verlenging

Uren: 32-36 uur per week

Richttarief: open obv functieschaal 12

Gemeente Lansingerland


Welke uitdaging bieden wij

Als senior beleidsadviseur financiën heb je een baan met veel impact en inhoudelijke variatie. Je bent als het ware de ogen en oren van het team financiën en daarmee van de organisatie. Je volgt belangrijke ‘financiële’ dossiers zoals de herverdeling van het gemeentefonds en denkt en werkt mee aan oplossingen rondom bijvoorbeeld de effecten van groei op de gemeentelijke begroting (groei van benodigde capaciteit, areaal etc.). Je adviseert de directie en het college daarbij vanuit een integrale strategische visie op beleids- en bedrijfsvoering processen. Binnen het team Financiën zorg je, samen met de teammanager, voor een gevoel van saamhorigheid op de verschillende financieel inhoudelijke vraagstukken die spelen en het sturen op gezamenlijke doelen. Een scherpe prioritering en kunnen uitdragen hiervan geeft je energie.

Je bewaakt daarnaast het financiële totaaloverzicht van de gemeente en de inhoudelijke verbanden. Je adviseert college en directie over de te voeren strategie rondom het begrotingsbeleid en de bijbehorende kaders. Je bent daarbij de verbindende schakel tussen het team Financiën en de verschillende organisatieonderdelen en de sparringpartner van het management. Verder houd je je samen met je collega’s bezig met het schrijven van college- en raadsvoorstellen over de P&C-producten.

Welke verantwoordelijkheden krijg je

· Het inhoudelijk bijdragen aan de integrale visie- en strategieontwikkeling van de gemeentelijke organisatie en aan de beleidsontwikkeling van de gerelateerde aandachtsgebieden binnen het domein Bedrijfsvoering. Het adviseren over te maken keuzes en de gevolgen van te maken keuzes doordenken. Daarbij de beleidsontwikkelingen van deze andere beleidsterreinen met het brede beleidsgebied van Financiën integreren en met voorstellen komen voor verbetering en bijstelling van deze andere beleidsterreinen.

· Het vertalen van deze ontwikkelopgaven en -agenda's en andere strategisch gemaakte beleidskeuzes en de in- en externe ontwikkelingen naar beleid op het brede beleidsgebied van Financiën, inclusief aandelenparticipaties (deelnemingen), treasury, fiscaliteit en lokale belastingen;

· Het adviseren van management en bestuur, na een integrale analyse van het vraagstuk, op alle aspecten van Financiën. Als deskundige inhoudelijke ondersteuning bieden voor complexe financiële vraagstukken en indien nodig externe specialistische kennis inschakelen.

· Projectleider op het gebied van het ontwikkelen van beleid, instrumenten of procedures en het begeleiden van de implementatie hiervan. Ondersteunen en begeleiden van verandertrajecten en daarin een inhoudelijke bijdrage leveren.

Waar ben je goed in

Bovenal vindt je een rol als financieel ‘spin’ in het web super leuk en krijg je daar energie van en breng je die energie over op anderen. Als liefhebber van het vak, met continue aandacht voor trends en ontwikkelingen, beschik je over een scherpe blik op financiële vraagstukken. Je onderzoekt een vraagstuk vanuit meerdere kanten. Hierin onderscheid je meningen van feiten en weet je snel tot de kern of essentie van het vraagstuk te komen.

Je legt gemakkelijk verbanden en doorziet snel de financiële implicaties. Je ziet de grote lijnen, zowel van interne als externe ontwikkelingen, en weet daarbij losse puzzelstukken met elkaar te verbinden. Je weet jezelf goed te verwoorden, maakt duidelijke afspraken om gestelde doelen te behalen en zorgt ook dat deze doelen gehaald worden. Jouw doelgerichte benadering, waarbij je let op acceptatie en haalbaarheid van je plannen, maakt dat je resultaten boekt in complexe dossiers. Daarbij kijk je over de grenzen van je eigen vakgebied. Je communiceert helder en presenteert jouw ideeën overtuigend voor verschillende doelgroepen. Door je politiek-bestuurlijke sensitiviteit en up-to-date kennis ben je een uitstekende sparringpartner en stevig adviseur.

Op welke ervaring bouw je verder

We zoeken voor deze rol iemand die zowel financiële kennis heeft als de sociale vaardigheden om gemakkelijk in contact te treden met interne collega’s en externe betrokkenen. Wij vragen:

· Je beschikt over universitair werk- en denkniveau, bij voorkeur met een afgeronde opleiding in de richting van bedrijfseconomie of vergelijkbaar;

· Je hebt meerdere jaren werkervaring als Business Controller, Financieel Adviseur of enige ervaring in een coördinerende financiële rol; en

· Je beschikt bij voorkeur over kennis en ervaring met het Besluit Begroting en Verantwoording of bent in staat je hierin snel te verdiepen en deze kennis eigen te maken.

Bij voorkeur heb je reeds ervaring binnen een gemeente.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten