Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance regionale kwartiermaker toekomstscenario kind- en gezinsbescherming (zzp)

Geplaatst 9 jun. 2023
Project ID: YIS 9134932
Plaats
Venlo
Uren
16 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 3 jul. 2023
Einde: 5 jan. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 16 jun. 2023 12:00

Startdatum: 3-7-2023

Verwachte einddatum 5-1-2024

Aantal uur: 16 uur/ week

Functieschaal: 10

Tariefindicatie €73-84



In opdracht van de gemeenten in Midden- en Noord-Limburg zoeken wij een tijdelijk kwartiermaker die samen met de 14 gemeenten en de kernpartners (Veilig Thuis, Raad voor de kinderbescherming en Gecertificeerde Instellingen) de uitgangspunten voor de aanpak van het Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming in onze regio ambtelijk en bestuurlijk laat bekrachtigen en een profiel opstelt voor een projectleider.

Achtergrond

Wij willen dat kinderen in veiligheid opgroeien en volwassenen in veiligheid kunnen leven.

Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming biedt perspectief hoe de jeugdbeschermingsketen er in de toekomst uit kan zien waarbij het belang van kind en gezin centraal staat. De basisprincipes van het scenario zijn gezinsgericht, rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig en lerend. De huidige jeugdbeschermingsketen is complex georganiseerd met veel betrokken organisaties. De diensten van deze organisaties zijn afzonderlijk georganiseerd en vormen te vaak voor het gezin geen logisch, samenhangend en overzichtelijk geheel. We zien dat er overlap is en tegelijkertijd vallen er gaten. Hierdoor kan de juiste hulp en bescherming tekortschieten.

Kind- en gezinsbescherming dient onderdeel te worden van een brede, gezins-/systeemgerichte aanpak (0-100 jaar). De aanpak Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (voorheen Geweld Hoort Nergens Thuis) en de ontwikkelagenda Veiligheid Voorop zijn onderdeel van en geïntegreerd in het toekomstscenario. Kenmerkend hierbij is de integrale, intersectorale en domein overstijgende (Zorg, Veiligheid en Straf) benadering.

Het toekomstscenario is voor alle betrokken partijen een ingrijpend traject. Daarbij is er landelijk nog onduidelijkheid, waarbij een aantal landelijke actielijnen buiten de invloedsfeer van onze regio liggen. Een uitdaging is om lokale en regionale wensen en behoeften te combineren met een op onderdelen nog nader te definiëren landelijke opgave.

Wat verwachten wij van jou?

De opdracht heeft als doel om met gemeenten en ketenpartners te komen tot een regionaal plan van aanpak en bijbehorende netwerkstructuur dat toewerkt naar het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. De beoogde resultaten van deze opdracht zijn: 

·        Stakeholder analyse opstellen met startfoto van hoe kind- en gezinsbescherming nu is georganiseerd; waar liggen uitdagingen/ wensen en wat gebeurt er al in het licht van het toekomstscenario.

·        Organiseren van een bestuurlijke bijeenkomst met alle wethouders van de 14 gemeenten: bestuurlijk commitment creëren, uitgangspunten en gemeentelijke ambities bepalen.

·        Organiseren van een bestuurlijke bijeenkomst van wethouders met kernpartners (Gecertificeerde Instellingen, Veilig Thuis en Raad van de Kinderbescherming): bestuurlijk commitment, uitgangspunten en gezamenlijke ambities bepalen.

·        Inrichten van een ambtelijke en bestuurlijke organisatiestructuur toekomstscenario (bij voorkeur gebruik makend van al bestaande overleggen)

·        Opstellen van profiel voor projectleider toekomstscenario en plan van aanpak toekomstscenario (inclusief inhoudelijke en financiële kaders) op basis van opgehaalde informatie tijdens de stakeholder analyse en bestuurlijke bijeenkomsten.

·        Bestuurlijk commitment organiseren op het plan van aanpak en een akkoord voor de uitrol hiervan.

·        Uitvoering geven aan het opgestelde plan van aanpak, incl voorbereiden en voorzitten van overleggen en het bieden van ondersteuning aan de wethouders 

Kennis en ervaring:

·        Kennis van het sociale domein en veiligheidsdomein in de regio Noord- en Midden-Limburg.

·        Kennis van het complexe werkveld van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld.

·        Kennis van de taken en verantwoordelijkheden van de betrokken organisaties waaronder de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, de gecertificeerde Instellingen en de gemeentelijke toegang.  

·        Kennis van het gedwongen kader.

·        Goed op de hoogte van de landelijke opdracht met betrekking tot het Toekomstscenario.

·        Ervaring met het begeleiden van processen op uitvoerend, management en bestuurlijk niveau.

·        Ervaring met complex politiek-bestuurlijke processen bij intergemeentelijke samenwerking.

Kwaliteiten:

·        Je weet mensen en organisaties (op inhoud) met elkaar te verbinden.

·        Je kan met een gevoel van urgentie en passie spreken en zo ook anderen overtuigen om bij te dragen aan de gestelde doelen.

·        Je weet de belangen van de netwerkpartners goed en snel te doorgronden en durft partners indien nodig te spiegelen en feedback te geven. Je beschikt over bestuurlijke en politieke sensitiviteit en kunt de (organisatie)belangen van betrokken partijen goed inschatten.

·        Je staat stevig in je schoenen en kunt omgaan met verschillende belangen en visies, door deze te vertalen naar een nieuwe bijdrage.

·        Je bent in staat om op korte termijn een plan te schrijven en te presenteren in heldere en begrijpelijke taal.

Eisen en randvoorwaarden:

·        Je kunt je onafhankelijk bewegen in het veld.

·        Je hebt HBO/WO denkniveau.

·        Je hebt werkervaring in het begeleiden van complexe bestuurlijke en politiek gevoelige trajecten.

·        Je hebt werkervaring, opgedaan in de afgelopen 5 jaar met huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel geweld en jeugdbescherming.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten