Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance regionaal programmadirecteur Jeugd (zzp)

Geplaatst 2 jul. 2024
Project ID: YIS 9161210
Plaats
Velsen
Uren
36 uur/week
Periode
11 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 30 jun. 2025
Tarief
90 - 110 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 5 jul. 2024 12:00
  • Schaal 13

  • Aantal uren: 32per week

  • opdracht per zsm (uiterlijk 1 september aanstaande en liever al eerder (deels) beschikbaar t/m 30-06-2025 met optie nog een keer een jaar te verlengen

  • kandidaten worden op vrijdag 5 juli voorgesteld waarna selectie door de gemeente Velsen en Haarlem wordt gemaakt.

  • gespreksronde zeer waarschijnlijk in de week van 8 juli aanstaande. 1e gespreksronde met directeur gemeente Haarlem en Velsen en 2e gespreksronde met bestuur van Gemeente Haarlem en Velsen

  • Graag motivatie, beschikbaarheid opnemen in de reactie (geen overige informatie zoals; uurtarief of bedrijfspresentatie)

Max tarief: € 110,-



Introductie

De 7 gemeenten in de regio’s Zuid-Kennemerland en IJmond werken samen op het gebied van Jeugd. Hiertoe hebben de gemeenten voor 9 jaar via een aanbesteding contracten gesloten met 4 consortia voor meervoudig complexe zorg. Daarnaast zijn voor  enkelvoudige zorg verschillende zorgaanbieders gecontracteerd.

Gezamenlijk werken de gemeenten, zorgaanbieders en andere betrokken partijen (CJG, GI’s en het Onderwijs) aan het jeugdhulpstelsel. Hiermee staan we aan het begin van een transformatie, die het jeugddomein dusdanig moet veranderen dat ondanks de beperkingen van de arbeidsmarkt en teruglopende financiële middelen, jeugdigen en gezinnen toch passende ondersteuning ontvangen bij het opgroeien en opvoeden.

Gemeenten, jeugdhulpgaanbieders (waaronder vier consortia), CJG, Veilig Thuis en GI staan samen aan de lat om de transformatie vorm te geven. De doorontwikkeling van de toegang middels een aanmeldtafel en aanpak wachtlijsten, de positionering van de huisartsen, samenwerking met het onderwijs, monitoring en sturing heeft hier prominente aandacht. Maar ook landelijke thema’s zoals Hervormingsagenda Jeugd en Toekomstscenario zijn belangrijke ontwikkelingen komende jaren. Tegelijkertijd wil de regio ZKIJ zich ontwikkelen naar een robuuste regionale organisatie. Waarbij de dienstverlening en toegang tot de Jeugdhulp in relatie staat tot de lokale aanpak rondom de inzet van de sociale basis, het versterken van het voorveld om de inzet van  specialistische jeugdhulp te voorkomen.

De Opdracht/Functie

Op dit moment is er nog geen programma met een samenhangende aanpak die leidt tot het realiseren van de doelen van de transformatie. Uiteraard leven er bij de gemeenten wel tal van ideeën hoe dit programma moet worden ingericht. Daarnaast wordt op dit moment hard gewerkt aan de gezamenlijke governance van de gemeenten, waarmee de gemeenten een belangrijke stap willen zitten naar een intensievere samenwerking.

De regionale programmadirecteur brengt  de verschillende lijnen samen tot een samenhangend programma jeugd. De programmadirecteur:

  • Werkt een gedragen regionaal programmaplan uit waarin regionale ontwikkelingen samenkomen in verschillende programmalijnen inclusief een planning voor de komende 8 jaar.

  • Richt een dedicated regionaal programmateam in t.b.v. de dagelijkse sturing op de programmalijnen.

  • Is de linking pin tussen de programmalijnen en de verbindende schakel met de ambtelijk opdrachtgevers en de bestuurlijk opdrachtgevers.

  • Voorziet in de dagelijkse sturing op het gehele programma en de aansturing van de programmacoördinatoren op de nog in te richten programmalijnen.

  • Vervult een regionale rol. Het takenpakket loopt door de verschillende organisatielagen van de gemeenten heen. De directeuren van gemeenten Haarlem en Velsen zijn  namens de zeven gemeenten opdrachtgever van de programmadirecteur . 

  • Draagt bij aan het realiseren van een passende governance voor de 7 gemeenten, welke momenteel door de ZKIJ gemeenten wordt ingericht en voorbereid.

Vaardigheden en taken:

  • De programmadirecteur neemt de leiding in het realiseren van een gedegen samenwerking binnen de regio ZKIJ en een doeltreffende veranderaanpak, met oog voor nauwe betrokkenheid en consensus van alle betrokken ZKIJ gemeenten.

  • De programmadirecteur neemt de leiding in het doorvoeren van een cultuurverandering die randvoorwaardelijk is voor het werken volgens de bedoeling zowel intern als bij externe betrokken partijen en weet doorbraken in besluitvorming te faciliteren.

  • De programmadirecteur is in staat om complexe problemen te analyseren, verschillende perspectieven te overwegen en innovatieve oplossingen te vinden die de regionale doelstellingen ondersteunen.

  • De programmadirecteur heeft ervaring als verandermanager met succesvolle (cultuur-) veranderingsprocessen. 

  • De programmadirecteur heeft een verbindende rol tussen gemeenten (ambtelijk en bestuurlijk) en met externe partners. De programmadirecteur beschikt over informeel leiderschap, en heeft  het vermogen om mensen te motiveren en te leiden in een regionale omgeving waar samenwerking en het komen tot consensus, ook als er verschillende lokale belangen zijn, essentieel zijn.  

  • De programmadirecteur heeft brede specialistische kennis op het gebied van jeugd en jeugdhulp (uitvoering en toegang, beleid en inkoop, bedrijfsvoering en datasturing).

  • De programmadirecteur is in staat om zich te positioneren in het complexe speelveld met verschillende stakeholders en uiteenlopende belangen. Is een strategisch denker en is in staat  om visie en doelstellingen van het programma te begrijpen en te vertalen naar concrete strategieën en actieplannen die in de regionale doelstellingen ondersteunen. 

  • De programmadirecteur ontwerpt en begeleidt bijeenkomsten en ontwikkelactiviteiten gericht op professionaliseren van processen, hij/zij/hen stimuleert uitwisseling tussen professionals, binnen en buiten de gemeenten. 

  • De programmadirecteur heeft begrip van politieke processen en structuren op regionaal niveau, evenals het vermogen om effectief te navigeren en te opereren binnen deze context.

  • De programmadirecteur kan effectief communiceren. Dit omvat zowel mondelinge als schriftelijke communicatievaardigheden

Ervaring:

  • Kennis van en ervaring met transformatie en veranderprocessen rond jeugdhulp

  • Ervaring in opgavegericht werken in complexe omgevingen met veel stakeholders

  • Ervaring in soortgelijke trajecten binnen een complexe regionale setting

  • Aantoonbare ervaring met programma-, project- en proces management

  • Ervaring en affiniteit met het domein Jeugd en in het bijzonder samenwerking tussen gemeenten en zorgaanbieders

  • Aantoonbare ervaring met het werken in een gemeentelijke regionale samenwerking

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten