Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance regievoerder (zzp)

Geplaatst 14 jun. 2024
Project ID: YIS 9159916
Plaats
Venlo, Hybride
Uren
16 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 8 jul. 2024
Einde: 31 dec. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 20 jun. 2024 17:00

Startdatum inzet: 8-7-2024

Einddatum inzet: 31-12-2024

Functie schaal: 14

Aantal uren per week: 16

Salarisindicatie: 120 - 130 euro per uur

Gesprekken met kandidaten zullen plaats vinden op donderdagmiddag 27 juni

Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst



Opdracht: regievoerder continuïteitsplan jeugdaanbieder

Let op: bij inschrijving dient kandidaat aan te tonen over voldoende technische en vakbekwaamheid te beschikken door het indienen van referenties in CV of motivatie.

·        Kerncompetentie 1: Aantoonbare ervaring in adviserende en/of beleidsbepalende functies in en rond jeugdhulp.

·        Kerncompetentie 2: Aantoonbare ervaring met het opstellen van een probleemanalyse en een herstelplan die voldoen aan de eisen van de toezichthoudende jeugdautoriteit en het ministerie.


Aanleiding en achtergrondinformatie 

Een aantal opeenvolgende jaren van exploitatieverliezen hebben de financiële positie van een van de grootste jeugdhulpaanbieders in Noord- en Midden Limburg aangetast. Landelijk hebben we in zulke situaties met elkaar afgesproken dat voor grotere jeugdhulpaanbieders met cruciale jeugdhulpfuncties het draaiboek continuïteit jeugdhulp in werking treedt. Het doel van het draaiboek is het borgen van de continuïteit van cruciale jeugdhulpfuncties. Het draaiboek is dwingend van toepassing. Het draaiboek is als bijlage bij dit offerteverzoek gevoegd. 

In het draaiboek is geregeld dat iedere zorgaanbieder, waarbij risico’s optreden en waarbij het draaiboek nodig is, te maken heeft met één regievoerder. In principe neemt de accounthoudende regio deze regievoerdersrol op zich. De regievoerder is het aanspreekpunt namens alle gecontracteerde gemeenten/jeugdzorgregio’s. 

Met de jeugdhulpaanbieder is overeenstemming dat trede 4 van het draaiboek inmiddels van toepassing is. Sinds november van dit jaar wordt gewerkt aan een continuïteitsplan zoals beschreven in het draaiboek. Dit plan wordt naar verwachting voor de zomer vastgesteld door de Noord- en Midden Limburgse gemeenteraden. Dit herstelplan richt zich op een gecontroleerde bijsturing naar een herstel binnen zes maanden door oplossingen in de brede bedrijfsvoering en contractering. De Jeugdautoriteit monitort de ontwikkelingen en doet dit in afstemming met de regievoerder. 

Rollen en taken 

Voor de rol van regievoerder zoals hieronder beschreven, zoeken we een zeer ervaren kandidaat die in staat is te opereren op bestuurlijk niveau bij zowel de jeugdhulpaanbieder, de gemeenten, de toezichthouders en (als die situatie zich voordoet) bij andere jeugdhulpaanbieders in verband met overname van zorg. De kandidaat die wordt gezocht heeft bij voorkeur ruime ervaring in bestuurlijke functies, bijvoorbeeld als bestuurder of partner, en is bekend met het netwerk van toezichthouders. 

De rol van regievoerder dient te worden ingevuld door één persoon, het is niet mogelijk deze rol te verdelen over meerdere personen. Het is echter wel toegestaan dat een ondersteuningsteam ingezet wordt ten behoeve van de regievoerder bij de uitvoering van de onderhavige opdracht. Het krachtenveld waarin geopereerd wordt is complex. Wijzigingen in de dynamiek kunnen grote invloed hebben op de noodzakelijke inzet. De rol van regievoeder wordt in het draaiboek als volgt omschreven: ‘De regievoerder zorgt ervoor dat het proces loopt, dat hij alle betrokken opdrachtgevers betrekt en hen aanspreekt op inhoudelijke en financiële bijdragen. De regievoerder draagt niet zelf alle oplossingen en financiële middelen aan

Concrete taken

• Organiseren van periodieke contacten en afstemmomenten tussen aanbieder(s) en gemeenten.

• (Laten) bepalen van wat er nodig is qua uitvoering van de wettelijke zorgplicht, en welke opties er zijn.

• Monitoren en bewaken benodigde financiële bijdragen/opties van opdrachtgevers én de te nemen acties/verbeterpunten door de aanbieder.

• Monitoren bestuurlijke afspraken tussen de meest betrokken partijen, zoals aanbieder, gemeenten en/of het Rijk. Dit is voor de JA de basis om te monitoren (juiste, volledige en tijdige nakoming van afspraken).

• Inroepen advies van de JA tijdens het gehele proces. De rol van de JA kan per casus verschillen, maar zij is vast vertegenwoordigd in de periodieke bestuurlijke afstemming (zie verdere rolbeschrijving JA).

• Zijn van een aanspreekpunt voor de financiële afwikkeling (denk aan een lening verstrekken), mits hij daarvoor ook proportionele dekkingsbijdragen van de andere opdrachtgevers krijgt, bijvoorbeeldop basis van aandelen van cliënten.

• Bewaken aan het eind van het proces dat en hoe gemeenten collectief aan hun zorgplicht kunnen blijven voldoen.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten