Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectmanager stadsontwikkeling (zzp)

Geplaatst 14 feb. 2022
Project ID: YIS 9109492
Plaats
Groningen
Uren
36 uur/week
Periode
1 jaar, 10 maanden
Einde: 31 dec. 2023
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 8 aug. 2022 13:00

Startdatum inzet: 07-03-2022 of zo snel mogelijk

Einddatum inzet: 31-12-2023

Uren per week: 36

 

Wil jij als Projectmanager Stadsontwikkeling meebouwen aan de mooiste projecten van Noord Oost Nederland?

 

Stel je eens voor: je wordt gevraagd om een stedelijke industriële omgeving als de Stadshavens om te vormen tot een woonwijk met veel groen en ruimte voor recreatie, wonen en werken of je bent betrokken bij de bouw van een nieuw stationsgebied met een nieuwe voor- en achterkant. Dat is toch uniek!

 

Bij Stadsontwikkeling kan zo’n soort project maar zo eens jouw project worden. Je bouwt mee aan de Stad en maakt de Stad mooier en duurzamer. Je investeert in de verblijfs- en leefkwaliteit en je zorgt ervoor dat mensen, inwoners, bezoekers en bedrijven het fijn hebben in Groningen.

Dat er veel nieuwe projecten aankomen is zeker, want de Gemeente Groningen groeit hard. De komende jaren is er vraag naar 20.000 woningen, gaan de ringwegen en het stationsgebied op de schop voor betere bereikbaarheid, wordt er fors geïnvesteerd in de energietransitie, de klimaatopgave, een betere binnenstad, leefbare dorpen en wijken en niet te vergeten de versterkingsopgave. In alles wat we doen, staat leefkwaliteit voorop.

 

Samen met onze kennispartners, grote werkgevers en ondernemers maken we onze gemeente groen, gezond en gelukkig en werken we aan de integrale ruimtelijke economische opgave voor de zesde stad van Nederland.

Ter versterking van ons team zijn wij bij de Gemeente Groningen op zoek naar een Projectmanager Stadsontwikkeling. Een allrounder, iemand die projecten van begin tot eind in de juiste banen

kan leiden, van een locatie-ontwikkeling tot het aanleggen van een fietspad.

 

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Vanmorgen de dag begonnen met een frisse duik in het zwembad, vanavond staat er een bewonersbijeenkomst op het programma dat wordt vast een latertje dus goed om met wat beweging te starten.

Vandaag staat de agenda verder best vol met (digitale) overleggen. Zo meteen zit ik in onderhandeling over een architectenprijsvraag voor een ingewikkeld bouwproject dat we uitgezet hebben. We zijn druk bezig dit te toetsen op prijs en kwaliteit. Daarnaast ben ik nog bezig met de afronding van het Forum en de grote Markt Oostzijde.

Daar gaan de andere overleggen vandaag over. De telefoon gaat: het is de aannemer van het project ‘Stadshuis’, we zijn al een tijd bezig met de uitvoering, maar met zo’n mooi monumentaal pand kom je

onderweg allerlei uitdagingen tegen”. Daar belt hij vast over. Omdat ik vanavond een bewonersbijeenkomst heb, probeer ik nu gauw mijn mail nog even te doen en diverse stukken door te lezen”.

En morgen? “Dan ziet mijn dag er weer heel anders uit, na een bezoek aan de bouwplaats in de ochtend zit ik de rest van de dag binnen en hoor ik een aantal presentaties van architecten aan.

Daarna heb ik overleg met de commissie die de beoordeling moet gaan doen. Als de architect bekend is, kunnen we verder met de technische invulling van het ontwerpteam en zijn we weer een stap verder in het proces. Gelukkig werk ik niet alleen: ik werk veel in teamverband wat het werken naast de inhoud ook aantrekkelijk maakt”. “Bezig zijn in de eigen omgeving en deze aan te passen en te verbeteren; dat is wat mijn werk zo leuk maakt! Je werkt vaak onregelmatig, maar daarnaast ben je ook vrij in hoe je werk indeelt”.

 

Jij

 Bent resultaatverantwoordelijk voor de juiste inzet van geld, tijd, organisatie, informatie en kwaliteit bij de (planmatige) aanpak van een ruimtelijk project. Dat begint met een startaanvraag waarvoor jij het projectplan schrijft, waarin doel, planning, kosten en dekking, organisatie en communicatie staan omschreven. Op basis daarvan vorm je een interdisciplinair projectteam dat je functioneel aanstuurt, waarbij je zorgt voor goede samenwerking in een optimale werksfeer. Kortom je bent van A tot Z integraal verantwoordelijk: van de eerste opdracht verlening tot de laatste rekening die is verstuurd.

 Weet richting te geven in situaties waarbij de kaders van je opdracht nog niet helder of in beweging zijn. Door ontspannen om te gaan met deze variabelen geef je je team vertrouwen en de ruimte om door te bouwen terwijl jij de koers vasthoudt en meebeweegt als de omstandigheden daarom vragen.

 Weet complexe opgaven goed handen en voeten te geven en in goede communicatie met de verschillende stakeholders tot een succes te brengen.

 Bent voor je project het aanspreekpunt voor de bestuurlijke, ambtelijke en externe betrokkenen. Je informeert en rapporteert over de voortgang en bent verantwoordelijk voor de communicatie met opdrachtgevers, partners en belanghebbenden. Je levert tijdig de fasedocumenten waarin de vitale besluitmomenten zijn vastgelegd en zorgt voor tussenrapportages en de afsluitende eindevaluatie.

 

 

Wij vragen

 HBO of WO werk- en denkniveau:

Bij Stadsontwikkeling werken Projectleiders met diverse opleidingsachtergronden zoals planologie, technische planologie, sociale geografie en vastgoed.

Het gaat ons er echter vooral om wat jij meebrengt als mens en wat jouw leercurve is; zo werken er bij ons junior, medior en senior projectleiders.

 Minimaal 5 jaar ervaring in projectmatig werken;

 Een teamspeler met omgevingssensitiviteit en politieke feeling. Het goed kunnen inschatten van de politieke, financiële en maatschappelijke impact en daarop sturen;

 Een open houding en gevoel voor ruimtelijke ordening en ruimtelijke procedures.

 

Competenties

  • Samenwerken | Het is belangrijk dat je als grondhouding samenwerking hebt. Je streeft een hoge kwaliteit van projectmatig werken na, (waar mogelijk gestandaardiseerd), pro-activiteit, persoonlijk leiderschap: elementen die je als projectleider nadrukkelijk inzet om beleidsdoelen en politieke keuzes haalbaar en gerealiseerd te krijgen zonder uit het oog te verliezen dat alle schakels samen de kracht van de ketting maken.
  • Analytisch | Je bent in staat om een probleem, situatie of proces te ontleden en de herkomst en samenhang van de verschillende componenten te begrijpen.
  • Organisatie en bestuurlijk sensitief | Het functioneren in een politiek gestuurde omgeving vraagt gevoel voor bestuurlijke verhoudingen binnen en buiten de organisatie. Daarnaast brengt de breedte van de organisatie met zich mee dat belangen en behoeftes soms door elkaar kunnen lopen.
  • Resultaatgericht | Jij blijft je ondanks problemen, tegenslag, tegenwerking of afleiding richten op het bereiken van het doel en het beoogde resultaat.
  • Communicatief | Het is van belang dat je goed kunt ‘judoën en laveren’. Alle spreekwoordelijke kikkers moeten in de kruiwagen blijven. Je werkt met allemaal specialisten samen en iedereen heeft daarin zijn eigen belang. Als je overal 100% rekening mee houdt krijg je je project niet af (of te laat of te duur); hoe ga je daar mee om? Je hebt te maken met interne en externe stakeholders met daarbij regelmatig tegengestelde belangen en daar zit het spanningsveld van het meebewegen, wat kan wel en wat kan niet?

Kortom daar heb je een breed palet aan communicatiestijlen voor nodig.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten