Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider zon, netcapaciteit en innovatie (zzp)

Geplaatst 8 feb. 2022
Project ID: YIS 9109106
Plaats
Hoornaar
Uren
36 uur/week
Periode
3 weken
Start: 8 mrt. 2022
Einde: 1 apr. 2022
Tarief
Onbekend

Sollicitatie deadline: 22-2-2022 12:00

Projectleider zon, netcapaciteit en innovatie.


Welke uitdagingen hebben we?
In juni 2021 hebben de raden van de gemeenten Gorinchem en Molenlanden de Regionale energiestrategie Alblasserwaard vastgesteld.
Zonne-energie speelt een hoofdrol in de RES Alblasserwaard en dat is niet voor niets. De techniek is er al, de ontwikkeling van zonne­panelen gaat snel en op veel plekken in onze regio wordt de techniek al toegepast. Steeds meer inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in onze regio hebben interes­se in het zelf opwekken van zonne-energie. De afgelopen jaren heeft de opwek van elektriciteit met zonnepanelen daarom een grote vlucht genomen. 
Ons RES-bod sluit hierop aan en is daarom voor 50% opgebouwd uit zonne-energie. Zonnepanelen op daken (zon op dak) nemen daarvan het overgrote deel voor haar rekening. We hebben de ambitie om in 2030 50% van de geschikte bedrijfsdaken te benutten voor de opwek van zonne-energie.

Voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet is een belang­rijke voorwaarde om de zon-ambities daad­werkelijk (en op tijd) te kunnen realiseren. Daarbij maakt de focus op zonne-energie lokale inpassing van innovatie- en flex-oplossingen, zoals opslag en het balanceren van opwek van zonnestroom en elektrisch laden, nodig. Zonder dit soort optimalisaties kan het grootschalig afschakelen van opwek ter­wijl er zonpieken zijn een belangrijk en ongewenst gevolg zijn. 

De activiteiten behorende bij dit doel welke starten in 2022 zijn:

  1. Zon


Opstellen en uitvoeren meerjarig plan van aanpak zonne-energie met daarin o.a. de volgende onderdelen:

  • 0-situatie zon op dak en potentie (beschikbaar oppervlak en dakgeschiktheid) met opzet monitoring en rapportage
  • Inventarisatie kansen en belemmeringen
  • Doelgroepaanpak met doelstellingen, prioritering en acties voor woningen (huur en particulier), (agrarische) bedrijven, maatschappelijk vastgoed (onderwijs, sport, gemeentelijk)
  • Verkenning mogelijkheden voor zon op water en zon op restruimtes en langs infrastructuur
  • Verkennen van de mogelijkheden om de rol van energiecoöperaties te versterken en voor ondersteuning vanuit de gemeente
  • Voorstel met uitvoeringsprogramma voor besteding van jaarlijks werkbudget en benutten van subsidies en inzetten financiële stimuleringsinstrumenten


Presentatie van een basis aanpak en stappenplan voor de verschillende doelgroepen
2. Netcapaciteit
In overleg met netbeheerder Stedin geef je bij voorkeur gebiedsgericht inzicht in beschikbare netcapaciteit. Je neemt de regie om een periodiek regionaal programmeringsoverleg met netbeheerder op te zetten en je presenteert voorstellen om te sturen op effectieve inzet van zonne-energie. Je levert input voor  investeringsplannen en strategische documenten van Stedin en bereidt eventuele zienswijzen hierop voor. Je begeleidt de netimpactanalyse die Stedin voor de RES 2.0 gaat uitvoeren.

3. Innovatie
Samen met Stedin voer je een onderzoek naar kansrijke mogelijkheden voor energie-opslag in ons gebied. Daarbij verken je mogelijkheden om een pilotproject smart farmers grid op te stellen. Als dit project kansrijk is, stel je hiervoor het projectplan op. 
Met het coöperatieve regionale innovatieplatform i-lab voer je verkennende gesprekken over de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van energietransitie en je presenteert aanbevelingen voor vervolg-acties.

Door de onzekerheid van de verdeling van de Rijksmiddelen heeft de gemeenteraad van Molenlanden besloten zelf alvast middelen beschikbaar te stellen voor 2022 om te kunnen starten met de omvangrijke opgaven, zoals die zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid en Klimaat. Lopende het jaar komt er meer duidelijkheid over de verdeling van de Rijksmiddelen en wordt de balans opgemaakt of onze gemeente door kan gaan op de ingeslagen weg of moet op- of afschalen omwille van de financiën.


De projectleider leidt de (deel)projecten binnen RES-gave voor zon en daaraan gekoppeld netcapaciteit en innovatie. Je gaat met de stakeholders in gesprek en stelt een Plan van Aanpak op en legt het Plan van Aanpak (via de interne route) voor aan het college en de gemeenteraad voor besluitvorming met bijbehorende budgetvraag.

Na een positief raadsbesluit wordt gestart met de uitvoering van het Plan van aanpak. Parallel hieraan worden hierboven omschreven acties voor netcapaciteit en innovatie opgestart. 

In deze functie ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van hierboven beschreven acties. 

Wie ben jij?
Beschikt over een HBO/WO werk- en denkniveau. Je hebt duidelijke affiniteit met duurzaamheid en het bijzonder de energietransitie en volgt de ontwikkelingen rond de energietransitie op de voet. Je hebt relevante werkervaring als projectleider met (complexe) gebiedsgerichte  aanpakken of aanverwante projecten en bij voorkeur binnen de energietransitie. 
Je bent gewend om projectmatig en kerngericht te werken. Je weet als geen ander mensen te enthousiasmeren en in beweging te krijgen, een moeilijke boodschap te brengen, partijen bij elkaar te houden en belangen af te wegen. In je optreden ben je transparant en toegankelijk.

Competenties

  • Planmatig;
  • Proactief;
  • Overtuigend;
  • Doorzettingsvermogen;
  • Communicatief zeer vaardig;
  • Flexibel;
  • Persoonlijk leiderschap;
  • Passievol samenwerken



Wij bieden
Een opdracht in beginsel voor de periode van 1 jaar (2022). Deze kan worden verlengd als de Rijksmiddelen die de gemeente ontvangt voor de energietransitie in het verlengde liggen van het vastgestelde uitvoeringsprogramma.

Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).



 

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten