Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider woonplaatsbeginsel beschermd wonen (zzp)

Geplaatst 6 mrt. 2024
Project ID: YIS 9152024
Plaats
Venray
Uren
16 uur/week
Periode
3 maanden
Start: 1 apr. 2024
Einde: 30 jun. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 11 mrt. 2024 17:00

Voor MGR Sociaal Domein Limburg Noord zoeken we een Projectleider woonplaatsbeginsel beschermd wonen.

Start: 1-4-2024.

Einddatum: 30-6-2024

Uren: 16 uur per week

Schaal 11

Tariefindicatie: €90

Standplaats: Venray



Vraagstukken

In onze regio hebben we ook afspraken gemaakt over het werkproces van beschermd wonen. In ons huidige werkproces is de gemeente van vestiging de gemeente die verantwoordelijk is voor de regievoering (dus de inhoud) over de client, niet de gemeente van herkomst. De gemeente van vestiging geeft ook de indicatie af, via deze gemeente verloopt het berichtenverkeer. Dit staat haaks op de Wet woonplaatsbeginsel. Verder is het de vraag in hoeverre dit strookt met de visie die we als 14 gemeenten hebben rondom beschermd wonen.

Verder ligt er ook een vraagstuk rondom de monitoring. Alle 14 gemeenten hebben met de MGR afgesproken dat zij de data rondom beschermd wonen delen met de MGR. Deze data is gebaseerd op het berichtenverkeer van de gemeenten. Op basis van de data kan de MGR de taken die bij haar belegd zijn goed uitvoeren. Doordat er in het werkproces beschermd wonen is afgesproken dat de gemeente van vestiging de regie voert en het berichtenverkeer opstart, is niet helder waar instroom plaatsvindt.

De projectopdracht is gebaseerd op twee vraagstukken:

1.    De consequenties van de Wet woonplaatsbeginsel in het werkproces beschermd wonen integreren;

2.    Het verbeteren van de monitoring- en sturingsinformatie van beschermd wonen;

Er is reeds voorwerk gedaan op beide vraagstukken. Er is met de uitvoering gesproken over de voor- en nadelen van het wijzigen van de regierol van de gemeenten. Daarnaast heeft er ook een gesprek plaatsgevonden tussen de VNG en een aantal beleidsadviseurs en de procesregisseur van de MGR over hoe het woonplaatsbeginsel zich verhoudt tot het huidige werkproces in onze regio. Deze informatie kan door de projectleider gebruikt worden.

Op basis van voorgaande stellen we de volgende projectopdracht vast:

-       Om de monitorings- en sturingsinformatie van beschermd wonen te verbeteren wordt het werkproces beschermd wonen herijkt. Er is een nadrukkelijke samenhang tussen het woonplaatsbeginsel beschermd wonen enerzijds, en het berichtenverkeer en backoffice-proces van beschermd wonen anderzijds. Er wordt een nieuw werkproces beschermd wonen opgesteld waarbij:

  •  Er wordt gekeken naar de consequenties van de Wet woonplaatsbeginsel en er wordt in het werkproces beschermd voldaan aan de juridische consequenties uit dit wetsvoorstel. Hierin wordt de notitie woonplaatsbeginsel opgesteld door de beleidsadviseurs uit Noord- en Midden-Limburg als basis gebruikt;

  •  Er worden gegevens over de herkomstgemeente geregistreerd en bij voorkeur ook de gemeente van uitstroom. Indien dit niet op korte termijn binnen het berichtenverkeer kan worden gedaan, dient er per 1-1-2024 een handmatige uitvraag te worden gedaan naar gemeente van herkomst en gemeente van uitstroom;

  •  Er wordt een werkproces uitgewerkt dat zoveel mogelijk in lijn is met de Regiovisie Meedoen & Wonen 2022 – 2026;

  •  Er wordt bij het werkproces gekeken naar de uitvoerbaarheid en eventuele financiële gevolgen van het werkproces. Hierbij wordt ook gekeken naar de regierol van de consulenten;

  •  Er wordt bij het werkproces inzichtelijk gemaakt wat er nodig is voor de implementatie ervan. Dit hangt samen met voorgaand punt waarbij wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid van het werkproces.

  Resultaten

We verwachten dat de projectleider een aantal scenario’s voor het werkproces en het verbeteren van de monitorings- en sturingsinformatie voorlegt waarbij de voor- en nadelen van ieder scenario helder zijn uitgewerkt. Uit deze scenario’s wordt een voorkeursscenario gekozen. Alle scenario’s worden besproken in de regionale beleidswerkgroep BW/MO inclusief de teamleiders toegang. Het voorkeursscenario wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de bestuurders van de Noord- en Midden-Limburgse gemeenten. De uitwerking van deze scenario’s vereist afstemming met de MGR en met zowel uitvoering, beleid en de backoffices van (een afvaardiging van) de regiogemeenten en zorgaanbieders en cliëntenraden. De projectleider levert in ieder geval de volgende zaken op:

1.    Een aantal scenario’s waar de voor- en nadelen van ieder scenario helder staan beschreven.

2.    Een startnotitie c.q. projectplan met heldere planning en resultaten.  

Wij zoeken:

-       Een ervaren projectleider met kennis van beschermd wonen

-       Iemand die communicatief sterk is en partijen kan verbinden;

Voorkeur gaat uit naar een kandidaat die ervaring heeft binnen de gemeente

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten