Gemeenteprojecten
Freelance projectleider warmte transitie (zzp)
Sollicitatie deadline: 22-2-2022 12:00
Projectleider warmte transitie.
Welke uitdagingen hebben we?
Doelstelling in de Transitievisie warmte van gemeente Molenlanden is 20% minder aardgasgebruik in 2030 en een (nagenoeg) aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. In december 2021 is het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid en Klimaat vastgesteld door de gemeenteraad.
Voor de warmtetransitie is het volgende doel opgenomen:
Invullen regierol van de gemeente bij de verkenningen om te komen tot de
uitvoeringsplannen om één vijfde van de woningen in Molenlanden in 2030 verduurzaamd te hebben. Als de gemeente ook daadwerkelijk de trekker is, regisseren wij het proces, als een andere partij of stichting dit wil doen, ondersteunt de gemeente en bewaakt zij het proces.
De activiteiten behorende bij dit doel welke starten in 2022 zijn:
1. Start verkenningen voor: (1) Bleskensgraaf bedrijverterrein en Giessenburg bedrijventerrein
2. Start pilot gespikkeld bezit in Hoornaar
3. Start pilot potentiële all-electric wijken in Groot-Ammers,
Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland en Streefkerk
Samen met inwoners, bedrijven en lokale partijen starten we het verkenningsproces voor hun kern/buurt/bedrijventerrein om te komen tot een uitvoeringsplan. Dit duurt naar verwachting ongeveer 2 jaar. De verkenning geeft aan voor welke duurzame
warmteoplossing draagvlak is, maar ook welke technische mogelijkheden er zijn en wordt er inzicht gegeven in de kosten. Via deze gezamenlijke route hopen we tot een
gedragen en uitvoerbaar uitvoeringsplan te komen voor deze kernen en bedrijventerreinen te komen. Waarna er een gezamenlijk besluit genomen kan worden om deze te gaan uitvoeren. Vanaf 2025 staan de verkenningen voor de eerste buurten/kernen en bedrijventerreinen van de middellange termijn gepland om te starten.
Door de onzekerheid van de verdeling van de Rijksmiddelen heeft de gemeenteraad van Molenlanden besloten zelf alvast middelen beschikbaar te stellen voor 2022 om te kunnen starten met de omvangrijke opgaven, zoals die zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid en Klimaat. Lopende het jaar komt er meer duidelijkheid over de verdeling van de Rijksmiddelen en wordt de balans opgemaakt of onze gemeente door kan gaan op de ingeslagen weg of moet op- of afschalen omwille van de financiën.
Projectleider
De projectleider leidt de (deel)projecten binnen de warmtetransitie. Je gaat met de aangegeven bedrijventerreinen in gesprek en stelt een Plan van Aanpak op voor de verkenningsfase, zoals je die met de bedrijventerrein wil doorlopen en legt het Plan van Aanpak (via de interne route) voor aan het college en de gemeenteraad voor besluitvorming met bijbehorende budgetvraag.
Zo mogelijk worden in de woonkernen van Bleskensgraaf en Giessenburg ook trajecten met inwoners gestart om te komen tot uitvoeringsplannen. De gedachte is om de regie hiervoor bij de inwoners te leggen en ze te helpen met een procesbegeleider. Dit laatste behoord dus niet tot de taak van de nu gevraagde projectleider maar er zal wel afstemming moeten plaatsvinden en misschien zelfs wel aansluiting van de trajecten van bedrijventerrein en woonkern.
Na een positief raadsbesluit wordt gestart met de daadwerkelijke verkenning met de betrokken bedrijventerrein naar een duurzaam warmte alternatief voor aardgas, de Transitievisie Warmte geeft daarvoor de eerste aanzet.
In de woonkernen Bleskensgraaf en Giessenburg lijkt de kans voor het aanleggen van een collectieve voorziening zoals een buurtenergiesysteem/warmtenet kansrijk, de vraag is of dit ook geldt voor het bedrijventerrein en of dit wellicht gezamenlijk kan.
Als projectleider ben je de verbindende en faciliterende schakel naar onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties met het doel dat zij daadwerkelijk stappen gaan zetten om de gekozen duurzame warmteoplossing te gaan realiseren. Je toont initiatief door ideeën aan te dragen, staat open voor ideeën vanuit andere partijen, gemeenten of inwoners, met het doel om zoveel mogelijk panden op verantwoorde wijze aardgasvrij te maken. Je stemt onder andere af met Provincie, Stedin, regio partners en andere belanghebbende partijen zoals woningcorporaties, projectontwikkelaars, ondernemers en inwoners. Je beheert de projectbudgetten en (op te zetten) subsidietrajecten van de gestarte projecten.
Uiteraard is hier een directe koppeling met de collega’s die zich bewegen binnen het spoor van energiebesparing, waardoor nauw contact en afstemming noodzakelijk is, dit geldt ook met de collega’s die met het RES spoor bezig zijn. Alleen door nauw samen te werken en de drie sporen hand in hand gaan kunnen mooie stappen gezet worden.
Wie ben jij?
Beschikt over een HBO/WO werk- en denkniveau. Je hebt duidelijke affiniteit met duurzaamheid en het bijzonder de energietransitie en volgt de ontwikkelingen rond de energietransitie op de voet. Je bent gewend om projectmatig en kerngericht te werken. Je weet als geen ander mensen te enthousiasmeren en in beweging te krijgen, een moeilijke boodschap te brengen, partijen bij elkaar te houden en belangen af te wegen. In je optreden ben je transparant en toegankelijk.
Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Het is niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).
Competenties
- Planmatig;
- Proactief;
- Overtuigend;
- Doorzettingsvermogen;
- Communicatief zeer vaardig;
- Flexibel;
- Persoonlijk leiderschap;
- Passievol samenwerken
Wij bieden
Een opdracht in beginsel voor de periode van 1 jaar (2022). Deze kan worden verlengd als de Rijksmiddelen die de gemeente ontvangt voor de energietransitie in het verlengde liggen van het vastgestelde uitvoeringsprogramma.