Gemeenteprojecten
Freelance projectleider toekomstbeeld nieuwkomersonderwijs Helmond (zzp)
Startdatum inzet: 1-8-2023
Einddatum inzet: 31-1-2024
Uren per week: 20,00
Standplaats: Helmond
Schaal 11 cao gemeenten
Projectleider Toekomstbeeld Nieuwkomersonderwijs Helmond
Aanleiding
Het nieuwkomersonderwijs in de regio Helmond staat onder druk als gevolg van de toenemende stroom aan nieuwkomers. De huidige voorzieningen bereiken met regelmaat de grens van hun capaciteit, waardoor er kinderen/jongeren thuiszitten.
In de regio is een eerste aanzet gedaan voor een discussie over het nieuwkomersonderwijs en worden de uitdagingen geschetst met betrekking tot de groei van het aantal nieuwkomers, de diversiteit van de doelgroep van en het vinden en behouden van personeel.
Er is afgesproken om in breed bestuurlijk gezelschap in gesprek te gaan over belangrijke uitgangspunten voor het nieuwkomersonderwijs. Het vraagstuk over nieuwkomersonderwijs is ook een vraagstuk voor de regio. Recent is dan ook met de wethouders van de Peelgemeenten gesproken over het nieuwkomersonderwijs. Het vraagstuk, de urgentie en de wil om samen op te trekken wordt door ook door de regiowethouders gedeeld.
De Taskforce Nieuwkomersonderwijs neemt het voortouw om gezamenlijk (=Helmondse besturen en Peelgemeenten) aan de slag te gaan. Een eerste stap is het gezamenlijk vaststellen van de opdracht waar de komende periode aan wordt gewerkt.
Opdracht voor de komende periode
Een passende plek voor elke nieuwkomer in een toekomstbestendig aanbod.
De grote toestroom van verschillende groepen nieuwkomers zet het huidige aanbod onder druk, met als gevolg dat niet altijd direct plek is op de centrale nieuwkomersvoorzieningen. Sommige nieuwkomers zitten daardoor thuis. Dit is een onwenselijke situatie. Het doel is gesteld om zo dekkend en kwalitatief (passend bij de doelgroep) mogelijk aanbod te kunnen waarborgen voor jeugdige nieuwkomers in de regio Helmond, zodat elke nieuwkomer tijdig een zo passend mogelijke plek in de kinderopvang of onderwijs heeft. Daarbij wordt nadrukkelijk vooruitgekeken naar de toekomst en ingespeeld op de veranderde situatie rondom de omvang van de instroom en de doelgroepen nieuwkomers. Die veranderde situatie maakt dat opnieuw de vraag gesteld wordt hoe, en in welk samenwerkingsverband, de eerste opvang van nieuwkomers in de kinderopvang en onderwijs het beste georganiseerd kan worden en hoe de beschikbaarheid en kwaliteit van dit aanbod kan worden gewaarborgd, ook in crisissituaties. Hierbij rekening houdend met de verwachte spoedwet nieuwkomersonderwijs. Er wordt daarnaast verder gekeken dan de eerste opvang van nieuwkomers. Want nieuwkomers die doorstromen naar het regulier onderwijs hebben vaak nog steeds een ondersteuningsvraag op het leren van de Nederlandse taal. NT2- expertise is nu nog onvoldoende voorhanden in het regulier onderwijs. Het formuleren van ambities en eventuele samenwerkingsafspraken is eveneens onderdeel van de opdracht.
Een gedeeld toekomstbeeld voor het nieuwkomersonderwijs in de regio Helmond
Er wordt gewerkt naar een toekomstbeeld voor het nieuwkomersonderwijs. Dat toekomstbeeld bestaat uit samenwerkingsafspraken en een samenwerkingsagenda op een aantal met elkaar samenhangende thema’s. De komende maanden wordt gesproken over deze thema’s, per thema worden de ambities vastgesteld en uitgewerkt in samenwerkingsafspraken. Het gaatg om onderstaande thema's:
Een kwalitatief hoogwaardig en passende plek in het nieuwkomersonderwijs voor alle nieuwkomers.
Nabijheid van het nieuwkomersonderwijs
Voldoende gekwalificeerd personeel in nieuwkomersonderwijs en NT2-expertise in het regulier onderwijs
Regionale en school bestuurlijke samenwerking op het nieuwkomersonderwijs
Opdrachtgever en projectgroep
De opdrachtgever voor het toekomstbeeld is de Taskforce nieuwkomersonderwijs. De Taskforce stuurt op de opdracht die wordt uitgevoerd door het kernteam en de adviesgroep. De Taskforce presenteert een voorstel aan het Bestuurlijk Overleg Kinderopvang en Onderwijs en Bestuurlijk Overleg Peelgemeenten; in deze bestuurlijke overleggen wordt het toekomstbeeld uiteindelijk vastgesteld.
Er wordt een kernteam geformeerd dat de leiding neemt in het opstellen van het toekomstbeeld. De projectleider die wij nu zoeken gaat deel uitmaken van dit kernteam. Het kernteam maakt gebruik van een adviesgroep bestaande uit onder andere beleidsmedewerkers van de regiogemeenten, adviseurs van schoolbesturen en kinderopvangorganisaties en overige betrokken adviseurs.
Tijdpad
Er wordt gestart met de formering van het kernteam en de werkgroep. In oktober zal er een brede startbijeenkomst zijn over het toekomstbeeld nieuwkomersonderwijs.
Vervolgens worden dit toekomstbeeld verder uitgewerkt waarna terugkoppeling van de brede bijeenkomst en de eerste uitwerking van het toekomstbeeld in de bestuurlijke overleggen gaat plaatsvinden.
In januari 2024 zal het toekomstbeeld Nieuwkomersonderwijs vastgesteld worden in de bestuurlijke overleggen.
We zoeken een doortastende projectleider die in staat is dit project te dragen. Iemand die in staat is te onderzoeken, verbanden te leggen en te adviseren. Je hebt kennis van het sociaal domein en bent bekend met de brede thematiek. Je bent in staat snel zelfstandig projecten op te pakken, kunt goed projectmatig werken en bent in staat het tijdspad te volgen. Je bent bovendien een sociaal persoon die samenwerken van nature prettig vindt en snel zijn/haar weg vindt in nieuwe organisaties en structuren.
Voor deze rol zoeken we iemand die vooral op locatie aanwezig is en die, bij voorkeur, netwerk heeft of in elk geval bekend is met de regio.