Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider ruimtelijk domein

Geplaatst 8 jan. 2025
Project ID: YIS 9173592
Plaats
Venray, Hybride
Uren
24 uur/week
Periode
1 jaar, 11 maanden
Start: 13 jan. 2025
Einde: 31 dec. 2026
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 14 jan. 2025 12:00
  • Schaal 10, tarief €83- medior niveau

  • Richtlijn uren 24-32 uur, eerste half jaar 16 uur per week gemiddeld

  • Periode tot en met 31-12-2026, start half januari 2025

  • ZZP en detachering kan beide

  • Kandidaat moet gedegen ervaring hebben als projectleider en werkervaring in gemeentelijke/rijksoverheid branche

  • Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst



Gemeente Venray is op zoek naar een projectleider Warmteprogramma.


Ben je ondernemend en wil jij, mede vanuit jouw expertise en maatschappelijke betrokkenheid mee invulling geven aan onze energietransitie? Wil jij een sleutelrol spelen in het realiseren van de belangrijkste opgaven daarin? Heb je visie, verbindend vermogen en weet je hoe je uitdagende vraagstukken kunt omzetten in concrete resultaten?


Dit kun je van ons verwachten

Venray is na Venlo de tweede stedelijke kern van Noord-Limburg. Vanuit een prachtig monumentaal pand in hartje Venray (misschien wel het mooiste gemeentehuis van Nederland!), binnen een dynamische en prettige werkomgeving, maken we samen dagelijks impact. Iedere dag werken we met zo’n 450 medewerkers aan goed wonen en werken in Venray en onze 13 dorpskernen, het thuis voor ongeveer 45.000 inwoners. Door de omvang en samenstelling van onze gemeente; groot genoeg voor complexe uitdagingen en klein genoeg om als team en individu echt invloed te hebben, zijn we altijd in beweging en hebben we veel uitdaging en afwisseling te bieden.

Je maakt in deze rol deel uit van een team van collega’s die elkaar ondersteunen en inspireren, waardoor jij de beste versie van jezelf kunt zijn. En de kans om in deze rol echt iets te betekenen voor de Gemeente Venray. Venray, alles voor elkaar!


Over de functie

Als projectleider warmteprogramma ben je verantwoordelijk voor het opstellen en coördineren, aansturen en realiseren van dit complexe en uitdagende onderdeel binnen de energietransitie. Uiteraard staat dit onderdeel niet los, maar zoek je juist de verbinding met de beoogde ontwikkeling van een steeds decentraler ingericht energiesysteem. Opwekking, opslag, omslag en distributie van stroom, warmte, groene gassen gaan zich steeds meer lokaal ontplooien zonder los te zingen van het relevante centrale energiesysteem. Daarin spelen grote uitdagingen zoals: netcongestie, de komst van een Delta Rhine Corridor, ontwikkeling van zon en wind, netverzwaring in alle buurten en kernen, het meekrijgen van inwoners en bedrijven in deze transitie, zorgdragen dat iedereen kan meedoen, etc. Je bent bekend met de regionale uitgangspunten van de energietransitie (RES NML) alsmede de Venray energievisie 2030 en verbindt deze met de Venrayse warmtetransitie.


Naast de techniek heb je oog voor vernieuwende participatievormen, zoals de vorming van energiegemeenschappen. Je bent mede een spil tussen beleid, uitvoering en externe partners. Daarbij zorg je ervoor dat alle betrokken partijen effectief en integraal samenwerken aan gedeelde doelen. Ook als hierbij sprake is van verschillende en soms tegenstrijdige belangen. Je werkt aan de toekomst van Venray door vandaag concreet aan de uitvoering van de energietransitie te werken.


Wat ga je doen?

  • Hoofdtaak is om te komen tot een gedragen en door de gemeenteraad vastgesteld Warmteprogramma voor de gemeente Venray, in de 2e helft van 2026.

  • Deelname aan het ondersteuningsaanbod van het NPLW is daarvoor een mogelijkheid.

  • Je draagt ervoor zorg dat het warmteprogramma als een programma onder de omgevingswet terecht komt. Je volgt hierbij het juridisch planproces en zorgt voor samenhang met de gebiedsgerichte aanpak.

  • Je ontwikkelt concrete plannen voor aardgasvrije projecten en gebieden die in lijn zijn met het beoogde toekomstige (regionale) energiesysteem.

  • De volgende onderdelen maken (wettelijk) deel uit van het op te stellen warmteprogramma:

·             Een vooruitblik en een terugblik.

·             Een overzicht van de gebieden waarin de aanwijsbevoegdheid wordt ingezet (indien ervoor gekozen wordt deze in te zetten).

·             Duidelijkheid rondom de gekozen aanpak.

·             Handelingsperspectief voor inwoners, bedrijven, gebouweigenaren en gebruikers.

·             Motivatie met daarin hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen bij de voorbereiding zijn betrokken én wat de resultaten daarvan zijn.

  • Om tot een gedegen aanpak te komen breng je duurzame warmtebronnen, technische mogelijkheden en draagvlak bij elkaar. Rekening houdend met maatschappelijke kosten en baten. Er zijn hiervoor verschillende onderzoeken beschikbaar vanuit de huidige TVW [ Warmtetransitie | Gemeente Venray] en de RES NML. Aanvullend onderzoek is mogelijk.

  • Je bent op de hoogte van bestaande en nieuwe wetgeving (Wcw, Wgiw Bgiw omgevingswet) en gebruikt je creativiteit om deze kennis om te zetten naar realistische plannen.

  • Je adviseert beleidsadviseurs, projectmanagers en het management over de inhoudelijke opgave van aardgasvrij en energietransitie in zijn algemeenheid.

  • Je zorgt voor verbinding binnen het brede programma, zodat activiteiten en communicatie goed op elkaar zijn afgestemd.

  • Naast het Warmteprogramma werk je aan taken binnen het thema energietransitie, waarin ook afstemming en integraliteit is meegenomen in relatie tot circulariteit, klimaatadaptatie en mobiliteit.

  • Je speelt in op trends en ontwikkelingen rond duurzaamheid binnen en buiten de organisatie en weet dit te vertalen naar kansen voor jouw opgave.



Wie zoeken wij?

·       Je hebt een relevante afgeronde HBO/WO opleiding.

·       Minimaal 5 jaar ervaring als adviseur of projectleider en aantoonbaar ervaring met gemeentelijke beleids- en participatieprocessen.

·       Je kijkt verder dan je eigen discipline en denkt mee over de aanpak van de energietransitie.

·       Je bent een generalist en hebt affiniteit met de technische, sociale, organisatorische, juridische, ruimtelijke en financiële uitdagingen in de energietransitie.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten