Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance projectleider programma omgevingswet (zzp)

Geplaatst 27 mei 2022
Project ID: YIS 9115454
Plaats
Valkenswaard
Uren
24 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 20 jun. 2022
Einde: 10 dec. 2022
Tarief
90 - 120 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 15 jun. 2022 12:00

Startdatum inzet: zo snel mogelijk

Einddatum inzet:  10-12-2022 

Duur opdracht: 6 maanden, waarbij de inzet wordt ingeschat op 20-24 uur per week. Daarna zal worden overlegd voor welke periode een verlenging nodig is. Een en ander nader te overleggen voor opdrachtverstrekking.

Tarief: Op basis van achtergrond en ervaring wordt uitgegaan van een tariefstelling van maximaal tussen €90 en €120 excl btw inclusief reis en verblijfskosten. De keuze zal worden gebaseerd op ervaring en tarief.

 

 

Valkenswaard zoekt per direct voor het programma Omgevingswet:

 

Een Projectleider die in 20-24uur twee programmalijnen voor de omgevingswet aanstuurt en inhoud geeft.

 

Valkenswaard is met een programmateam bezig om te zorgen dat de gemeente gereed is voor de ingangsdatum van de omgevingswet. Tevens wordt de koers uitgezet voor de werkzaamheden die daarna moeten gebeuren in het kader van het omgevingsplan, de bruidsschat en organisatieveranderingen om maar een paar thema’s te benoemen. We zien onze opgave in een aantal sporen.

De verplichte eisen lijst van de VNG voor de ingangsdatum gereed hebben, de organisatie-ontwikkelopgave in het anders denken en anders werken en een vervolgtraject na de ingangsdatum van de omgevingswet en de regelvereenvoudiging die uiteindelijk moet landen in het omgevingsplan.

 

Zoals bij veel gemeenten vormt de omgevingswet voor de medewerkers een uitdaging om naast het reguliere werk de implementatie op een goede manier vorm te geven. Te meer door de arbeidsmarkt is onvoldoende menskracht beschikbaar om de enorme hoeveelheid toegenomen regulier werk en daarnaast nog de implementatie van de omgevingswet voor elkaar te krijgen. Een enthousiast kernteam zet echter de schouders onder deze uitdagende opgave.

 

Voor het programma zoeken we een ervaren projectleider die moet zorgen dat 2 van de 4 programmalijnen gericht op deelprojecten om voor de ingangsdatum van de omgevingswet te voldoen aan de verplichte eisen zoals geformuleerd door de VNG. Je bent projectleider van de programmalijnen 1. De Wet en 3. Processen.  Voor deze programmalijnen ben je verantwoordelijk voor de inhoudelijke kwaliteit en tijdige oplevering van de producten in de deelprojecten.

 

De programmalijnen en de deelprojecten zijn als volgt verdeeld in het programma:

1.     De Wet (instrumentarium),

1.1 Kerninstrument Programma

1.2  Omgevingsvisie

1.3  Verordening Fysieke Leefomgeving

1.4  Omgevingsplan

1.5  Bruidsschat

1.6  Decentralisatie bodemtaken

1.7  Aanvullingsspoor

 

2.     Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

2.1  Implementatie VTH-software

2.2 Implementatie plansoftware en TR-software (geïntegreerd)

2.3 Koppelingen (DSO, DROP, Exxellence, Snelbalie)

2.4 Legesverordening

2.5 Mandaatregister

 

3.     Processen & communicatie

3.1    Regionale samenwerking (PDC)

3.2    Intake- en omgevingstafel

3.3    Adviescommissie ruimtelijke kwaliteit

3.4    Vergunningverlening conform WKB

 

4. Anders werken

   4.1 Anders werken, opleiding en training

   4.2 Participatie (toepassing van de participatiewijzer)

   4.3 Interne en externe communicatie

 

 

In de organisatieopzet en overlegstructuur van het programma omgevingswet zijn de taken in de rol als projectleider van een programmalijn als volgt omschreven:

  • Is penvoerder van de op te stellen projectplannen en plannen van aanpak voor de deelprojecten in zijn programmalijn en stelt die  insamenspraak met de deelprojectverantwoordelijken op.
  • Heeft de deelprojecten in beeld en bewaakt de voortgang met een planning.
  • Vormt het directe aanspreekpunt voor deelprojectverantwoordelijken, stuurt en ondersteunt deze in zijn opgave.
  • Brengt in overleg met de deelprojectverantwoordelijken de benodigde facilitering in beeld en overlegt hierover met de teammanager. Brengt dit in het kernteamoverleg en na goedkeuring wordt de capaciteit georganiseerd.
  • Organiseert maandelijks programmalijn-overleg waarin proces en inhoud wordt besproken met de deelprojectverantwoordelijken.
  • Bespreekt de benodigde facilitering van de deelprojectverantwoordelijken met zijn teammanager.
  • Koppelt voortgang van de programmalijn terug in het kernteam/projectleidersoverleg.
  • Geeft communicatieadviseur input voor nieuwsberichten intern en extern.

 

 

De eerste urgente opgave is om snel startnotities op te stellen voor de deelprojecten in de programmalijnen. Die moeten een beter inzicht geven in de opgaven. Hierin moet de opgave en het op te leveren product helder worden en duidelijk worden welke facilitering (externe inzet voor capaciteit of kennis) voor een deelproject nodig is. Tevens moeten deze de stappen en mijlpalen beschrijven waarmee het product wordt opgeleverd, waarmee bewaking van de voortgang mogelijk wordt. 

 

De sturing op het programma hebben we georganiseerd met een programmamanager uit de eigen organisatie voor met name de beheersing op het programma. Maar met nog maar een beperkte ervaring op de breedte van de omgevingswet en programmasturing. Daarom zit in het programmateam daarnaast nog een (in de omgevingswet) ervaren programmastrateeg die een rol heeft om te helpen in de programmasturing, te coachen, helpen veranderen en voor dit alles een strategische koers en planning uit te zetten samen met het programmateam.

 

We zijn daarom op zoek naar een strategische denker en doener die dit proces samen met de organisatie uitdenkt, penvoerder is en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering voor zijn rekening neemt. Een hands-on mentaliteit heeft dus. De programmastrateeg verzorgt zijn eigen ondersteuning die dus ook met deze uitvraag ingevuld moet worden.

 

Om dit proces uit te voeren zijn we op zoek naar een hands-on projectleider/ organisatieontwikkelaar. Iemand met project- en organisatie-veranderervaring in de gemeentelijke context in het fysieke domein en dan met name de processen bij vergunningverlening en RO. Kennis van en ervaring met de omgevingswet is natuurlijk ook een voorwaarde. We zijn op zoek naar een denker en doener die dit proces samen met de organisatie uitdenkt, penvoerder is en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering voor zijn rekening neemt.

 

 

Functie-eisen:

·       HBO+ / WO werk- en denkniveau;

·       Je bent een senior projectleider met veel ervaring in projectmatig (en programmatisch) werken;

·       Je bent goed in het maken van goede plannen van aanpak;

·       Je hebt ervaring met advisering en implementeren van organisatie verandervraagstukken en verandermanagement specifiek in gemeenten;

·       Je hebt ervaring binnen het fysieke domein bij voorkeur ook binnen afdelingen RO en vergunningen.

·       Je hebt kennis van en ervaring met de opgaven binnen de omgevingswet.

 

Kennis van:

·       Je bent een verbinder met daadkracht die oplossingsgericht werkt en deze rol met veel enthousiasme invulling geeft. Samenwerken zit in jouw DNA;

·       Je bent analytisch sterk en weet hoofd- van bijzaken te scheiden en kan complexe vraagstukken verkleinen/vereenvoudigen;

·       Je hebt een strategische oriëntatie, maar weet dit ook operationeel te vertalen;

·       Je hebt kennis van organisatieverandering, verandermanagement, en bedrijfsvoeringinstrumenten en -processen;

·       Je hebt ervaring met het schrijven van voorstellen ten behoeve van politiek-bestuurlijke besluitvorming en je bent politiek-bestuurlijk sensitief.

·       Je bent in staat om je snel kennis eigen te maken en de juiste informatie tot je beschikking te krijgen.

 

Competenties:

·       Hands-on, doener

·       Plan- en projectmatig werkend

·       Resultaatgericht

·       Samenwerken

·       Overtuigingskracht

·       Strategisch vermogen

·       Organisatiesensitiviteit

·       Omgevingsbewustzijn

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten