Gemeenteprojecten
Freelance projectleider preventieve interventies jeugd en participatie jeugd (zzp)
Start: 01-07-2023
Duur: 31-12-2023
Uren: 32 uur (16 uur per deelproject)
Tarief: passend bij schaal 10
Inhuurdesk zal selectie maken en voorstellen op moment van binnenkomst
Opdracht
De gemeente Valkenswaard wil dat jeugdige inwoners zich maximaal kunnen ontwikkelen en gezond en veilig (ontspannen) opgroeien. We werken al jaren hard aan deze opgave, die we mede op basis van onze verantwoordelijkheden ten aanzien van onderwijs en Jeugd hebben, en doen dit met behulp van het beleidskader Groeien, Meedoen en Thuiskomen. In 2022 heeft de gemeente een Coronaherstelplan opgesteld om een aantal negatieve lange termijneffecten van corona tegen te gaan en sterker uit de coronacrisis te komen. In het coronaherstelplan zijn projecten voorgesteld die dit mogelijk maken binnen een aantal investeringslijnen.
Een van die investeringslijnen is de lijn ‘Jeugd en jonge gezinnen’. Hierbinnen willen we een impuls geven aan de transformatie in het sociaal domein om, naast de traditionele zorgtaken, te investeren in een aantrekkelijke gemeente voor jongeren en jonge gezinnen. Hierbij hebben we oog voor de impact van corona zoals leerachterstanden, thuiswerken en een fijne woon- en leefomgeving.
Dat willen we doen binnen twee (deel)projecten, waarvoor we een projectleider zoeken:
1) Impuls transformatie: Investeren in een sterke opvoed- en opgroeiomgeving
Het doel is een sterk aanbod en sterke interventies op of rond opvang, school en in de wijk, waarmee problemen bij kinderen zoveel mogelijk voorkomen of in een vroeg stadium samen worden opgepakt. Samen met opvang, basisscholen (NB: voortgezet onderwijs wordt al opgepakt), maar ook verenigingen, praktijkondersteuners en in afstemming met jongerenwerk en medewerkers van het Centrum Jeugd en Gezin, moet worden geïnventariseerd welke initiatieven, aanbod of interventies er zijn en kansrijk zijn en welke aanvullend nodig zijn, gezien de vragen of problemen van kinderen (in de leeftijd 0-13 jaar).
Eventueel bestaande initiatieven, aanbod en/of interventies worden versterkt en eventueel ontbrekende initiatieven, aanbod en interventies worden ontwikkeld en beschikbaar gemaakt in samenspraak met opvang, school of partners in de wijk. We willen zoveel mogelijk werken op basis van wat al leeft of loopt en aanbod/interventies beschikbaar maken waarvan bekend is dat deze effectief zijn.
2) Aantrekkelijke gemeente: uitbreiden/ vernieuwen van initiatieven of aanbod die belangrijk zijn voor de jeugd.
Het doel hiervan is een fijnere leefomgeving voor jongeren waarin zij zich goed kunnen ontwikkelen.
We willen onderzoeken, onder meer door middel van gesprekken en interviews met jeugdigen (met name in de leeftijd 10-23 jaar), wat zij waarderen in Valkenswaard, missen, en graag zouden willen zien aan aanbod, initiatieven en evenementen in Valkenswaard.
Bekende beschermende factoren voor een goede ontwikkeling, zoals sociale binding, betrokkenheid, constructieve tijdsbesteding, positieve identiteit versterken we. Op basis van de uitkomsten van de gesprekken maken we samen een keuze welke initiatieven we gaan ontwikkelen en realiseren. Indien haalbaar willen we de jeugdparticipatie doorontwikkelen tot een structurele vorm.
Taken
De projectleider komt te werken binnen het beleidsteam Onderwijs-Jeugd en gaat zich bezig houden met de volgende taken:
· Opstellen van een plan van aanpak voor beide deelprojecten, met inbreng van collega’s en partners, en voorleggen aan management, wethouder(s) en partners (onder andere binnen de Lokaal Educatieve Jeugd Agenda)
· Tav deelproject 1): Draagvlak verwerven bij kinderopvang, scholen en netwerkpartners (ook binnen de LEJA) voor de inventarisatie en realisatie van preventieve initiatieven, aanbod of interventies
· Tav deelproject 2): Komen tot een effectieve aanpak voor de werving en gesprekken met jongeren, draagvlak verwerven voor de aanpak bij (LEJA)partners en gemeente en zelf voeren en/ of organiseren en coördineren van de gesprekken;
· Uitkomsten verwerken in een toegankelijk rapport en advies;
· Adviseren van collega’s, werkgroepen LEJA, management, wethouder(s) en partners hoe opvolging te geven aan de bevindingen, en zelf de (start van de) implementatie begeleiden in het bestaande beleid van de gemeente en/ of partners.